xcounter
#

У США впевнені, що викрили плани Росії стосовно ядерної крилатої ракети "Буревестник"

У США впевнені, що викрили плани Росії стосовно ядерної крилатої ракети "Буревестник"
2740

"Нові супутникові знімки показують, що Росія готується відновити випробувальні польоти своєї крилатої ракети з ядерною енергетичною установкою на продемонстрованому раніше стартовому полігоні неподалік від полярного кола", – стверджують в CNN

Знімки, зроблені Planet Labs у вересні цього року, свідчать про високий рівень активності в населеному пункті Паньково на архіпелазі Нова Земля, де раніше Росія проводила випробування своєї ядерної крилатої ракети "Буревестник", стверджують Майк Дуіцман і Джеффрі Льюїс, дослідники з Інституту Міддлбері.

"Росія, схоже, тимчасово зупинила випробування після 2018 року, коли вона демонструвала стартовий майданчик, але нові супутникові знімки доводять, що пауза закінчилася", – кажуть в CNN.

Читайте також: Експортовані ЗРК ППО Росії можуть підірвати їх майбутні продажі - Forbes
Росія Буревестник
Супутникові зображення об’єктів від Planet Labs

"Знімки показують, що Росія відновила стартовий майданчик, а також демонструють велику кількість транспортних контейнерів і, ймовірно, будівлю для перевірки ракет", – йдеться в дослідженні.

Росия
Нові тимчасові будівлі, транспортні контейнери, а також нова дорога

У дослідженні також йдеться про те, що Росія провела як мінімум один випробувальний пуск ядерної крилатої ракети з того ж місця неподалік від Полярного кола у листопаді 2017 року. Стверджується, що протягом наступних місяців було проведено ще декілька випробувань, хоча, за словами Льюїса, жодне з них не було визнане успішним.

У 2018 році було опубліковано відео з випробувань цієї ядерної крилатої ракети – це дозволило дослідникам визначити місцерозташування об’єкту.

Тоді ж президент РФ зазначив, що цю ракету неможливо уразити і це перша ракета, яка може літати цілодобово. Також вона мала б вміти використовувати слабкі місця у мережах оборони противника.

Вважається, що ракета оснащена прямотічним повітряно-реактивним двигуном, що рухається сам по собі, всмоктуючи, нагріваючи та виштовхуючи за собою повітря. Щоб постійно нагрівати повітря, ракета повинна мати мініатюрний ядерний реактор. Однак експерти мають сумніви щодо того, що Росія наблизилася до створення реальної ракети із заявленими характеристиками.

Разом з тим, двоє американських чиновників повідомили CNN, що їм відомо про наміри Росії готуватися до випробування цих ракет у рамках своєї програми передових озброєнь.

У CNN вважають, що нові запуски ядерної крилатої ракети стануть спробою змусити американську адміністрацію подовжити договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Водночас у Росії кажуть, що її система "Буревестник" не підпадає під умови цієї угоди.

Читайте також: ​Бої за Карабах стали вироком російським ЗРК: після провалу "Панциря" на черзі С-300 та "Тор"