xcounter
#

​У Чехії нищівно критикують закупівлю французьких САУ Caesar: виявилось дорожче, а ефективність - спірна

САУ Caesar на шасі 8x8
САУ Caesar на шасі 8x8
8989

САУ Caesar виявилась дорожчою на 60% та не проходила випробування у Чехії

Міноборони Чехії ще у 2020 році прийняло рішення замінити ShKH vz. 77 Dana на Caesar від французького Nexter. Це рішення пов’язували з необхідністю переходу на натівській 155-мм калібр та інтеграцією у єдині автоматизовані системи управління Альянсу.

ShKH vz. 77 Dana
152-мм САУ ShKH vz. 77 Dana

Вартість контракту на 52 одиниць Caesar оцінили у 6 млрд крон - 249,2 млн доларів, на рівні 4,8 млн доларів за одну САУ. У Празі запевнили, що під час вибору було оцінено вісім пропозицій від різних компаній, які порівнювались за показниками вартості, дальності стрільби, номенклатури боєприпасів, автоматизації вогню та можливості розміщення на шасі Tatra.

Читайте також: Більше тільки у Франції: Єгипет придбав ще 30 винищувачів Dassault Rafale
САУ Caesar
САУ Caesar: 155-мм гармата із довжиною ствола у 52 калібри

Проте днями у Чехії з’явились нові подробиці, які викликали доволі потужну хвилю критики щодо рішення міноборони. Ці аспекти, які стали величезною ложкою чи навіть діжкою дьогтю, детально описало чеське профільне видання Armadni Noviny.

Найголовніше - ціна виявилась на 60% дорожчою ніж декларувалась спочатку, тобто 7,68 млн доларів за один Caesar. І тепер міноборони Чехії має сплатити майже 400 млн доларів за французькі артсистеми. Також до цих витрат необхідно додати кошти на системи управління вогнем та зв’язку, а також створення навчальної бази, на що піде не менше 46 млн доларів. Таким чином доволі помірний, у рамках міжнародного ринку озброєння, 250 млн контракт перетворився на майже півмільярдну угоду.

Як зазначає видання, таке підвищення ціни важко виправдати навіть можливою, але неоголошеною передачею технологій чи виробничого обладнання або новими вимогами чеських військових щодо комплектації САУ.

Щобільше, зараз інші компанії можуть опротестувати результати тендеру, бо їхні пропозиції були відсіяні через вищі ціни. Наприклад, мова йде про словацьку ZVS Dubnica з Zuzana 2 та шведсько-англійську САУ Archer від BAE Systems Bofors. Також до конкурсу може приєднатись Excalibur Army з проектом Dita, який обіцяють завершити у найближчі два роки.

BAE Systems Bofors Archer
Archer від BAE Systems Bofors на шасі MAN

Ще одним фактором не на користь Caesar стала інформація, що Франція відмовила Чехії у використанні на цій САУ 155-мм снарядів чеського виробництва. Що зумовлює закупівлю виключно французьких снарядів та зарядів, що значно підвищує ціну експлуатації цієї артилерійської системи.

Снаряди 155-мм
Рішення щодо снарядів - важливий урок для всіх інших покупців французького озброєння

Також вибір САУ проходив без її тестування безпосередньо самими військовими на чеських полігонах. Це, на думку видання, є доволі авантюрним, бо не враховується думка самих артилеристів, які мають самостійно оцінити кожен зразок у реальних умовах експлуатації.

Зокрема під питанням реальної бойової ефективності залишається сама концепція відкритих неброньованих САУ з напівавтоматичною подачею снарядів, до яких відноситься і Caesar.

Наприклад, через те, що розрахунок цієї САУ під час стрільби знаходиться навколо машини він не захищений від ворожого вогню противника. Також під питанням - сам напівавтоматичний механізм заряджання, в лотки якого все одно необхідно закладати снаряд та пороховий заряд вручну.

Ще один ряд проблем пов’язаний із реальними умовами експлуатації САУ Caesar, в якій казена частина гармати та опорні пристрої знаходяться поза габаритами шасі. Бо їх може легко пошкодити, наприклад, під час наїзду на них технікою, яка рухалась позаду у колоні.

САУ Caesar
САУ Caesar має певні конструктивні "мінуси"

Враховуючи те, що всі САУ, які брали участь у конкурсі, мають приблизно однакову дальність стрільби у 40-42 км, що пов’язано із використанням гармат зі стволом у 52 калібри, головною перевагою Caesar була його ціна. Але після її підвищення, цей фактор нівелюється.

У будь-якому випадку, поки у міноборони Чехії міркують над результатом тендера, бо офіційного повідомлення щодо підписання фінального контракту - поки не надходило.

Читайте також: ​Один замість чотирьох: новий універсальний снаряд M1147 для Abrams пішов у серію (відео)