xcounter
#

SMS від ворога та телефон у бою як небезпека: країни НАТО вивчають уроки війни на сході України

Російська загроза має різні виміри та втілення у ході бойових дій. Альянс шукає від них захисту
Український військовослужбовець розмовляє по мобільному телефону на позиції поблизу міста Первомайськ Луганської області. © AFP 2021
Український військовослужбовець розмовляє по мобільному телефону на позиції поблизу міста Первомайськ Луганської області. © AFP 2021
1854

​Країни НАТО ретельно вивчають український досвід, вважаючи тепер, що мобільні телефони солдатів - це вразливість, яку може використовувати Росія. Про це у своєму матеріалі пише британське видання The Economist. Подаємо його переклад.

Український солдат Віктор Коваленко, який захищав Дебальцеве від російських сил, вийшов з укриття. І хоча йому наказали цього не робити, він включив свій мобільник, щоб подзвонити дружині. "Незабаром снаряди почали вибухати біля мене", - згадує військовий.

Ворог навчився наводити артилерійський вогонь на мобільні телефони, які з'являлися в мережі.

Аналогічні атаки вбили інших солдатів з його батальйону. Це було в 2015 році. Тоді ворог навчився наводити артилерійський вогонь на мобільні телефони, які з'являлися в мережі. З тих часів на передовій сильно скоротили використання телефонів, хоч і не припинили зовсім, - каже капітан Збройних сил України Володимир Фітьо.

Читайте також: Лінія кібернетичної оборони України: перші подробиці про новий кібер-центр (відео)
Мобільники - це дилема для командування. Їх повна заборона неможлива.

Мобільники - це дилема для командування. Їх повна заборона неможлива. Але один телефон може викрити велику операцію, "немов смолоскип у темряві", - сказав лейтенант-полковник Рувен Хабель, який у минулому командував військами НАТО в Литві.

Мобільники несуть і інші загрози. Деякі технічні розробки розсилають пропаганду солдатам. Капітан Фітьо пояснив, що такі текстові повідомлення "мають на меті підірвати психологічний стан" військових. "Артилерійський обстріл сподобався?" - йдеться в одному такому SMS. Інше повідомлення питає: "Хто грабує твою сім'ю, поки ти за копійки чекаєш свою кулю?".

"Артилерійський обстріл сподобався?" - йшлося в SMS, які розсилали російські агресори

Серед військових НАТО такий психологічний тиск відчувають ті, хто служить поблизу Росії. Про це розповів командир Майкл Відменн з Об'єднаного центру передових технологій по кібероборона альянсу у Таллінні. Рідні військових часто отримують повідомлення про нібито їхню невірніость або поранення.

За словами Відменна, це "вибиває з себе". Минулого місяця він очолив найбільші в світі військові кібернавчаня Locked Shields 2021. Серед завдань у ході маневрів були також техніки злому мобільних телефонів учасників.

На військових кібернавчаннях Locked Shields 2021

Інша загроза - це портативні пристрої, які можна встановлювати на безпілотники або підкладати в автомобілі. Такі перехоплювачі IMSI, як їх називають, дурять телефони поблизу і змушують їх обмінюватися даними. Ворожий агент, припаркувавшись у міністерства оборони, може перехоплювати дані з телефонів чиновників, - пояснив лейтенант-полковник Лінас Ідзеліс, литовський експерт з інформаційних операцій.

Американська компанія CrowdStrike виявила ряд "троянських" мобільних додатків, які збирали дані для розвідки Росії

Солдатам також розсилають посилання на відео, через які відбувається також завантаження шпигунського програмного забезпечення. Хакери, прикидаючись кокетливими жінками, використовували цей трюк, щоб заразити мобільники солдатів Ізраїлю поблизу Сектора Газа. Ізраїльське міністерство оборони виявило сліди російської "Лабораторії Касперського", у тому, що 50 телефонів солдатів були зламані.

Шпигунський код може бути також "вшитий" в додатку. Розробник може навіть не знати про це. Американська компанія CrowdStrike виявила ряд "троянських" мобільних додатків, які збирали дані для військової розвідки Росії. Про це розповів головний дослідник компанії Адам Майерс.

Командир Відменн з Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони альянсу у Таллінні вважає "жахливими наслідками" втрати, які понесла армія України через нетривалє використання мобільного застосування для прицілювання артилерії. Програма таємно передавала координати українських військових силам Кремля.

Російські фахівці використовують програми, щоб отримати доступ до мікрофонів телефонів низки посадових осіб.

Російське додаток Yandex.Taxi теж привернув до себе увагу. Колишній заступник міністра оборони Литви Едвінас Керзена сказав, що російські шпигуни використовують програму, щоб отримати доступ до мікрофонів телефонів низки посадових осіб. Уряд США наказалв своїм солдатам не завантажувати Yandex.Taxi ні в якому разі. Російська ж компанія заперечує ці звинувачення.

Ворог може перехопити дзвінки, а потім "клонувати" тембр голосу за допомогою програмного забезпечення

Іноді дані можуть бути вкрадені зі смартфонів за допомогою самих жертв. Сумнівні фірми продають "безкліковий" код, який дозволяє це зробити. Гірше те, що хакерські атаки можуть і не знадобитися. Офіцер з кібервійни на базі Рукла в Литві пояснив, що працівники операторів зв'язку можуть бути корумповані. Або ж їх можуть шантажем змусити передавати дані з потрібних телефонів.

Країни НАТО хочуть зробити висновки з нового досвіду бойових дій

Ворог може перехопити дзвінки, а потім "клонувати" тембр голосу за допомогою програмного забезпечення. Це дозволяє йому у телефонному режимі роздавати фальшиві накази, - пояснив лейтенант-полковник Габель. У НАТО накази ніхто не віддає по телефону. Але поява таких дзвінків може створити сум'яття. Швеція оголосила своїм громадянам, що у разі атаки проти країни будь-які накази припинити опір будуть фальшивими.

Лейтенант-полковник Ідзеліс сказав, що сумнівні накази, які віддавали російські бойовики, коштували життя солдатам України. Командування НАТО тепер наказує своїм військовим ставитися до власних мобільниках як до потенційно зламаних.

Російська загроза має різні виміри та втілення у ході бойових дій. Альянс шукає від них захисту

Колишній глава відділу НАТО з питань нових загроз Сорін Дукару вважає, що смартфони стали вразливим місцем. Естонія, Латвія і Литва, які не так давно позбулися домінування СРСР, особливо цим стурбовані. Їх уряду прописали жорсткі правила, як можна використовувати мобільники. Вказуючи на уроки України, Яніс Мазеікс з МЗС Литви каже, що ці правила "написані кров'ю".

Читайте також: Армія ручного режиму: чому і як у Збройних силах заблоковані бойові цифрові ініціативи