xcounter
#

Сценарій підриву системи охолодження ЗАЕС: про глобальну катастрофу без зайвих домислів

7389
Сценарій підриву системи охолодження ЗАЕС: про глобальну катастрофу без зайвих домислів

Сценарій можливої аварії на ЗАЕС буде сильно відрізнятися від аварії на ЧАЕС, як за швидкістю проходження, так і за наслідками

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив деталі підготовки рашистів до створення радіаційної техногенної катастрофи на захопленій Запорізькій атомній електростанції.

Зазначимо, що 22 червня Президент України Володимир Зеленський зазначив, що РФ розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС з витоком радіації. Водночас Буданов у інтерв'ю The Drive, повідомив, що з технічної точки зору РФ вже підготувало все для теракту.

Читайте також: Рашисти кажуть, що на фронті може з’явитись їх "клон" БТР-40 із 30-мм гарматою
ЗАЕС
Вид на ЗАЕС через спустошене Каховське водосховище

"Частину станції, яку, якщо буде прийняте рішення, швидше за все підірвуть, є штучна водойма на території станції, яка забезпечує охолодження. Тож вони збираються пошкодити зв’язок у системі, що згодом спричинить цю технологічну катастрофу, яку ніхто не зможе зупинити чи пом’якшити. Тому що пошуково-рятувальні роботи в зоні бойових дій неможливі", - повідомив очільник ГУР МОУ.

Також МАГАТЕ 21 червня офіційно підтвердило, що їй відомо про мінування ЗАЕС, включно з територією біля ставка-охолоджувача, а також певних місць у середині станції. І саме питання охолодження станції є однією з критичних проблем.

Система охолодження ЗАЕС

Вода у ставку, який відділений від вже колишнього Каховського водосховища, йде у бризкальні басейни, які охолоджують шість зупинених реакторів та сховище відпрацьованого палива. За інформацією "Енергоатома" рівень води 30 червня у ньому складає 16,58 метра. Існують засоби поповнення через забір води з дренажної системи або з каналу теплоелектростанції, рівень води в якому зараз складає 11,15 метра.

Але все це працює в умовах, коли сам ставок відділений дамбою. І на супутникових знімках Sentinel від 6 травня до підриву Каховської ГЕС та знімку за 25 червня добре видно різницю у річищі Дніпра у районі ЗАЕС.

Тобто сам ставок існує виключно через наявність самої греблі, яка зараз утримає воду. І охолодження ЗАЕС потребує у незалежності від того, чи працюють реактори, чи ні.

З боку Defense Express зазначимо, що все наведене нижче не претендує на виключність та повноту. Тож при будь-яких подіях на ЗАЕС закликаємо чітко виконувати вказівки відоповідних державних служб. Водночас в умовах, коли кожна заява про можливість теракту на ЗАЕС призводить до штурмів аптек, вбачаємо за необхідне все ж таки навести відповідні витримки з доволі численних наукових публікацій, які були присвячені аналізу важких аварій на АЕС з реакторами ВВЕР-1000, до яких і відноситься ЗАЕС.

Припинення системи охолодження реакторів ЗАЕС

Й перше, що слід розуміти, що між аваріями на Чорнобильській атомній електростанції та можливій катастрофі на Запорізькій у будь-якому випадку будуть значні відмінності. Це пов'язано з тим, що на ЧАЕС використовувались реактори РБМК, а на ЗАЕС - ВВЕР-1000, які вважають значно безпечнішими та значно менші за розмірами. Зокрема сам реактор знаходиться у середині герметичного "циліндру" висотою понад 50 метрів, діаметром 45 метрів та товщиною стінок 1,2 метра.

ВВЕР-1000
Розріз типового реактора ВВЕР-1000

Задача цієї конструкції у випадку розгерметизації реактора, у якому циркулює вода, утримати у середині всю радіоактивну пару. Це звісно за умови цілісності самої конструкції. Але у випадку порушення роботи системи охолодження реактора ситуація буде дещо іншою.

Зокрема "Росатом", а у РФ реактори типу ВВЕР-1000 також активно експлуатуються, у 2018 році опублікував наукове моделювання аварії аналогічної Запорізькій - Ростовської АЕС ("Предварительные материалы оценки воздействия на окружающую среду эксплуатации энергоблока №1 Ростовской АЕС в 18-месячном топливном цикле на мощности реакторной установки 104% от номинальной").

І одним зі сценаріїв було якраз аварія у системи охолодження, але через припинення енергоживлення станції. І цей аналіз також підходить у випадку, якщо води у системі охолодження просто не буде, але важливою відмінністю є те, що моделювалась аварія на працюючій, а не зупиненій АЕС.

Так при відсутності охолодження в енергоблоці ВВЕР-1000, який працював, приблизно через дві години почне плавитись активна зона реактора, розгерметизація тепловидільних елементів наступає приблизно через 2 години 40 хвилин. Через приблизно 5,5 годин буде зруйновано корпус реактора і розплав з ядерного палива, металу та бетону проплавить фундамент до ґрунту.

розплав ВВЕР-1000 ЗАЕС
Сценарій розплаву реактора ВВЕР-1000 (ілюстративне, не математичне, автор: А.Ожаровський)

У випадку, якщо цей розплав не встигне застигнути і дійде до рівня ґрунтових вод, то відбудеться їх зараження, у теорії можливий паровий вибух. Аналогічна загроза була й на ЧАЕС, для чого тоді був пробитий штрек й під реактором почали створювати ще одну плиту з охолоджуванням. Але ці заходи не знадобились, бо розплав не пройшов фундамент станції.

Водночас часовий проміжок визначений російськими атомниками за умов роботи реактора, а на ЗАЕС всі реактори зупинені з 9 червня 2023 року. Саме тоді Державна інспекція ядерного регулювання віддала розпорядження перевести в стан "холодний зупин" останній 5-ий енергоблок ЗАЕС, до цього він знаходився у режимі "гарячого зупину". Станом на 28 червня було повідомлено, що окупанти заважають перевести енергоблок у "холодний зупин".

Всі інші енергоблоки ЗАЕС у "холодний зупин" виводились з 18 серпня 2022 року до 10 лютого 2023 року. Тобто час, який пройде від моменту зупинки системи охолодження на ЗАЕС до будь-яких наслідків цілком можливо вважати більшим.

Припинення системи охолодження басейну витримки ЗАЕС

Водночас окрім охолодження самого реактору, вода необхідна й для охолодження басейну витримки відпрацьованого палива. Цьому сценарію також присвячена наукова праця вже українських атомників ("Аналіз важкої аварії в басейні витримки відпрацьованого палива для енергоблока ВВЕР-1000 за допомогою розрахункового коду MELCOR 1.8.5"), яка була опублікована у 2012 році. Зазначимо, що басейн витримки знаходиться поряд з реактором у загальному герметичного просторі.

ВВЕР-1000 басейн витримки
Басейн витримки ВВЕР-1000

Цей процес вже не сильно залежить від того, чи знаходяться енергоблоки у "холодному зупині" чи ні. А при моделюванні також розглядався сценарій припинення живлення системи охолодження. За ним через 8 годин оболонки тепловидільних елементів будуть пошкоджені. Через 11,5 годин вода з басейну повністю випарується, а через 20,5 годин бетонна підлога басейну буде пропалена розплавом на глибину 1,2 метра. Цей процес буде супроводжуватись виділенням водню, але він має поглинатися системою безпеки станції, яка не залежить від енергоживлення.

Прогноз подальшого проходження розплаву не моделювався, але дає приблизну картину наступних подій. І можливо взяти саме його за строк для орієнтування. При цьому, що важливо, в цьому моделюванні взагалі не брались до уваги дії персоналу станції.

Й таким чином від моменту підриву рашистами греблі-ставка охолодження ЗАЕС пройде певний час до виводу з ладу системи охолодження станції. Вже після цього почнуть проходити процеси, які виключно з ілюстративною метою, описані вище. І мова буде йти про години і зовсім інший темп розвитку катастрофи ніж під час аварії у ЧАЕС.

Все це дає деяку надію на те, що цивілізований світ, все ж таки скористається цим часом для активних дій із забезпеченням зони безпеки навколо ЗАЕС та оперативного відновлення системи охолодження. У іншому випадку, об'єктивно, весь світ буде "глибоко занепокоєний" вже глобальною аварією на всіх шести енергоблоках найбільшої у Європі АЕС. І слід зазначити, що дії рашистів, окрім підриву ставка-охолоджувача, цілком можуть бути значно небезпечніші й торкатися інших критичних систем станції.

Читайте також: Швецію не приймуть до НАТО до осені, через Угорщину та бажання відпочити, а не лише через Туреччину