xcounter
#

Швецію не приймуть до НАТО до осені, через Угорщину та бажання відпочити, а не лише через Туреччину

2283
Швецію не приймуть до НАТО до осені, через Угорщину та бажання відпочити, а не лише через Туреччину

І якщо Туреччина цілком відкрито висуває певні вимоги та претензії до Швеції, то Угорщина просто мовчазно блокує вступ країни до Альянсу

Вступ Швеції до НАТО фактично блокується не лише через позицію Туреччини, а й через мовчазний бойкот Угорщини. І якщо Анкара має відкриті претензії до Стокгольма, то Будапешт вже близько року мовчазно відкладав розгляд цього питання.

Зокрема за весь час правляча партія "Фідес" Віктора Орбана, який доволі відкрито симпатизує рашистам та їх ватажку Путіну, просто не включала це питання на розгляд парламенту і не включила його й у останній тиждень перед тим, як горські депутати просто підуть на "літні канікули".

Читайте також: "Уралвагонзавод" робитиме лише танки замість вагонів, але швидко результату не буде
угорський парламент
Зала угорського парламенту

Як пише Associated Press, таке рішення з максимальною долею вірогідності означає, що під час саміту НАТО у липні, який пройде у Вільнюсі, рішення щодо вступу Швеції до Альянсу ухвалено не буде.

Звісно про це говорила й позиція Туреччини, яка, в цілому, невдоволена тим, як Швеція відноситься до курдських організацій, яких вважає терористичним. Але в цій ситуації є певна вимога та можливість досягти відповідного рішення, яке влаштує обидві сторони.

Водночас у Будапешті офіційно свою позицію щодо небажання голосувати за приєднання Швеції мотивують інцидентом зі спаленням шедським активістом Корану, який офіційний Стокгольм, хоча й засуджує, але не буде переслідувати за законом, бо це є проявом свободи слова. Звісно цей акт також викликав обурення у мусульманський Туреччині, водночас чи можливо його порівняти із ситуацію навколо курдів - окреме питання.

Зустріч Орбана та Ердогана
Зустріч Орбана та Ердогана

Зазначимо, що очікувати швидкої зміни правлячої партії в Угорщині не варто. У квітні 2022 року союз партій "Фідес" та ХДНП отримав на виборах 52,5% місць у парламенті. А наступні вибори мають відбутися лише у 2026 році.

І загалом позиція Угорщини виглядає максимально деструктивно. Але рішення щодо вступу нового члена до НАТО має бути ухвалено усіма учасниками Альянсу. І можливо ситуація, коли мова йде вже про 31 країну, а на початку було взагалі 12, це потребує перегляду існуючих механізмів прийняття рішень. Хоча й статут НАТО не передбачає механізму виключення.

Особливо в умовах, коли правляча партія Угорщини та її лідер Віктор Орбан відкрито пропагандують реваншизм, й так звану "Велику Угорщину" у території часів Австрійсько-Угорської імперії.

Велика Угорщина
"Велика Угорщина" входить у офіційну агітацію партій "Фідес"

І хоча в Україні зазіхання на українські землі Закарпаття сприймається належним чином, але насправді у територію цієї "Великої Угорщини" входить майже вся територія Словаччини та Хорватії, а також значна територія Сербії та Румунії. І об'єктивно, у відсотковому відношенні, саме ці країни мають хвилюватися та приймати відповідні кроки значно активніше.

Читайте також: ЗСУ у Бердянську накрили дуже "смачну" ціль: 11 вибухів прямо в "яблучко" у вигляді аеродрому рашистів
ТЕГИ НАТО