xcounter
#

Щоб заміна Abrams і Bradley не була одразу "мертвою", фахівці з США переймають досвід військових ЗСУ

3260
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Розташовані у Східній Європі американські фахівці мають постійні контакти з українськими танкістами та переймають їхній досвід

Керівництво американського війська має врахувати досвід сьогоднішніх боїв в Україні у розробці двох своїх ключових машин — заміни основного бойового танка Abrams та бойової машини Bradley — і якщо їм не вдасться винести правильні висновки та вибудувати коректний напрямок розвитку цих машин, то зрештою США ризикують вкласти мільярди доларів у зброю, яка одразу прибуде на поле бою "мертвою".

БМП M2 Bradley
Оновлена БМП M2 Bradley, фото — Program Executive Office Ground Combat Systems

Як розповідає виданню Breaking Defense директор міжфункціональної групи бойових машин наступного покоління бригадний генерал Джеффрі Норман, сухопутні сили сьогодні зосереджені на одній з ключових загроз для наземної техніки — FPV-дронах, причому над загрозою працює зокрема група технічних фахівців у Східній Європі.

Читайте також: США уже 2 роки говорять про модернізацію Abrams, а тепер беруть ще 18 місяців на роботи

У виданні наголошують, що вона розташована не в Україні, але має регулярні контакти з українськими танкістами, щоб якнайкраще розуміти, як сьогодні використовують на складному полі бою ті чи інші машини, а також відстежувати загрози з неба, землі тощо. "Ці ідеї будуть сприяти нашому розумінню", — відзначає Норман, передусім наголошуючи на розробку заміни Abrams та Bradley.

танк Abrams
Фото — U.S. DoD

Згадується й ось така історична паралель — що понад два десятки років тому американське військо не було готове до появи саморобних вибухових пристроїв, якими завалювали дороги в Іраку та Афганістані, і тоді були вимушені якнайшвидше вирішувати проблему. Сьогодні такою проблемою є атаки зверху. Зокрема ударні дрони у США називають "мобільними небесними СВП".

Норман наголошує, що Abram хоч і має гарний захист від загроз прямого вогню, але те саме не можна сказати про захист від атак "зверху". "Abrams, як і будь-який основний бойовий танк, найбільш ефективний, коли його можна використовувати у наступі, або ж в ситуації, коли вони мають можливість рухатися", — відзначає Норман, зауваживши, що "коли вони залишаються нерухомими, вони стають вразливими для будь-якої загрози".

Генерал не розкриває подробиць у контексті роздумів про заміни танків Abrams та БМП Bradley, але відзначає, що є певні загальні цілі, передусім пошук ефективного захисту зверху, системи активного захисту, лазерні пристрої тощо. Також служба робить ставку саме на модульну відкриту архітектуру, щоб машину можна було у стислі терміни адаптувати до загроз, що постійно змінюються та розвиваються.

Читайте також: США вперше з 90-х років почнуть виробництво Abrams з нуля, а збирання автоматизують