xcounter
#

Про шанси ворога взяти Київ, політ бульбенфюрера за поребрик та австрійські оцінки нашої війни з Рашею

Військово-політичні прогнози від Пенсіонінформбюро
На вулицях Києва
На вулицях Києва
6880

Сьогодні наш активний дописувач, Віктор Кевлюк, вирішив оцінити військові перспективи бойових дій України з Рашею на тлі публікації австрійського воєнного експерта Тома Купера, автора і співавтора 560 книг і понад 1000 статей, консультанта і сценариста фільмів про війну (5 серіалів War). Тепер Купер написав про війну в Україні, що одразу було помічено нашим Пенсіонінформбюро.

... Днями з’явилася публікація австрійського воєнного експерта Тома Купера, спочатку на його сторінці у ФБ, а згодом її підхопили деякі видання. Зацікавився, бо раніше про нього не чув.

... Однозначно, пан Купер – в темі. Але – повітряної війни на Близькому Сході, в Азії та Африці. Особисто у мене до колеги – жодних претензій, просто хотілося знати, хто дає оцінку ситуації в Україні.

Читайте також: Снайперська робота ПТРК "Стугна" та що залишається від БМП-3 після влучення Javelin (відео)
Звісно, ВПС ЗС РФ не контролюють 2/3 українського неба. Швидше за все – більше...

Оцінки австрійського експерта щодо чисельності сторін, наявності у противника ресурсів збігаються з моїми. Погоджуюсь з тезою наявної у ворога переваги повітрі. Щодо більшої кількості артилерії у агресора – суперечливе твердження: це все ще треба ефективно застосовувати, а тут є питання. Погоджуся з тим, що ВПС ЗС РФ не контролюють 2/3 українського неба. Швидше за все – більше.

Так у Києві готували вулиці для оборони

За напрямками дій.

Північ: Цілком розумною є теза про накопичення агресором сил для рішучого штурму Києва, для чого ворог стягує до Києва рештки 1, 2 та 35 армій. Можна припустити, що агресор спробує якщо не оточити нашу столицю, то, принаймні, перерізати основні магістралі до міста та нанести місту якомога більші руйнування дистанційними засобами (я б порадив оборонцям Києва в першу чергу нищити 2с19 та ТОС).

ТОС знищена

Шансів взяти Києва у ворога – десь біля 0, але у плані наробити біди – дивимось на Харків та Маріуполь. Думку пана Купера щодо раптової атаки ЗСУ в неочікуваному місці я коментувати не буду, сюрприз – то сюрприз. Тим більше, БТГр 1 армії і, насамперед, тилові колони, потерпають від атак Холодного Яру та гетьманців Виговського.

Це теж - бойовий Київ

Північний Схід: уклін українським ССО за розгром штабної колони 41 армії та відправку до пекла начштабу цієї армії генерала Герасимова. Відмінна робота, вовкулаки. Думаю, що це гени характерників, а не іноземні інструктори.

Уклін українським ССО за розгром штабної колони 41 армії

Наші завжди так вміли, не було де показувати. Ось так група ССО ЗСУ, між іншим, провела раптову позапланову атестацію штабу 41 армії та усунула з посад бездарне керівництво. Тут би людям грамоту від кадрового органу 41 армії якусь…

Рештки 41 армії намагаються з’єднатися хоч з кимось з 36 армії десь в Чернігівській області. Тим часом рештки 4 тд (Кантемирівської) застрягли під Охтиркою без шансів кудись просунутися. В тилах 2 та 41 армій на комунікаціях активно діють підрозділи ЗСУ та ТрО, ускладнюючи життя окупантам. Купер їх дії оцінює як "дороги блоковано".

Відновленню не підлягає

Я вже радив киянам вшанувати Суми. Гарнізон міста усвідомлює, що обороною війни не виграти, і проводить рейди по тилах противника навколо міста, чим, знову ж таки, знижує ворожі шанси під Києвом і полегшує стан оборонців Чернігова. Молодці, хлопці-дівчата!

Під Харковом життя налагоджується. Там козаки отамана Сірка добряче ввалили в правий фланг 6 армії, котра рештками почала відповзати через Балаклею та Ізюм кудись південніше, паралельно намагаючись якось зупинити піхоту князя Мономаха.

Лише за допомоги 8 та 20 армій це їй вдалося. Дві останні мусили забрати частину військ з-під Маріуполя та Волновахи. 6 армія тим часом не засвоїла урок та отримала під Чугуєвим ще один удар від нащадків Сірка, втратила назавжди БТГр 138 омсбр та вилетіла з міста. 6 армія попри гучну назву – лише 2 бригади, котрі дихають на ладан. Поганці, вам час в полон або додому, ви вчитися не хочете й не здатні до перемог, демонструєте загальнодержавну тупість.

Палає техніка ординців

Схід: сепари, 8 та 20 армія (всі, хто не воює з піхотою Мономаха) не спромоглися прорвати українську оборону, стоять там, де і були.

Південь: пан Купер вважає, що жодних наступальних дій на цьому напрямку чекати не варто через великі втрати у агресора. Окупованим містам ні на секунду через це не легше, але є нюанси. Командує 58 армією генерал Зусько.

Судячи з того, що генерал вже підставив під удар 42 вертольоти на Чорнобаївському аеродромі, бездарно спалив БТГр 7 дшд під Вознесенськом, потім ще одну (від 20 мсд) – під Миколаєвим, угрупованням на цьому напрямку керує той ще військовий "талант".

Один із втрачених гелікоптерів рашистів, фото ілюстративне
Один із втрачених гелікоптерів рашистів, фото ілюстративне

Джерела повідомляють, що саме 58 армія (дислокована в Чечні і Дагестані) є кращою в ЗС РФ, а Зусько – найталановитіший з російських командувачів сьогодення. А гірші у них тоді хто, якщо це – "відмінник бойової і політичної"? Коротше, як генералу не дадуть ще 4-5 свіжих БТГр, то з наступом у нього нічого не вийде. Які там Миколаїв-Одеса?!

І тут ми отримуємо загадку з оперативного мистецтва з підвищеним логічним навантаженням: чому військові частини ЗС РФ діють не під орудою своїх командувачів мирного часу, а на різних напрямках у складі зовсім різних угруповань? Правильна відповідь – а фіг його знає!

Саме тому генерал Зусько не може взяти сам у себе в 42 мсд жодної БТГр тому, що ця дивізія опинилася … на півночі України. Виходячи з оцінки ситуації, виставляти рахунок за Маріуполь слід саме Зуську.

Де ж ви поховалися, ординці?

Замість епілогу: ЖОДНЕ з’єднання ЗСУ НЕ БУЛО РОЗБИТЕ за два тижні війни; план операції ЗС РФ сконав за кілька днів, тривають пошуки плану Б; резервів угруповання вторгнення немає; явна перевага ЗСУ в логістиці над логістикою агресора (хто з читачів ближче до українських військових логістів – цьомкніть там їх, люди роблять величезний внесок у перемогу).

Що ж до Тома Купера, то в темі він розбирається, його тексти читати можна, це об’єктивний погляд із-за кордону на наші події. Погляд цінний тим, що Купер не зобов’язаний бути патріотом України та взагалі плекати до нас симпатії.

Зброя є, ціль - знайдемо...

Прогноз Пенсіонінформбюро: ракетні удари по Луцьку, Коростеню, Овручу та Житомиру, політ бульбенфюрера за поребрик підштовхують до думки про початок "банзай-штурму" Києва (автор терміну – Костянтин Машовець) на фоні вторгнення ЗС РБ по двох напрямках – Ковель-Львів та Коростень-Житомир. На інших напрямках пару днів має бути відносно спокійно. Маріуполь, тримайся!

Віктор Кевлюк, Пенсіонінформбюро - для Defense Express

Читайте також: П'ять мап боїв на тлі російсько-української війни (аналіз)