xcounter
#

П'ять мап боїв на тлі російсько-української війни (аналіз)

Дух та сброс: українським військовим є чим бити ворога
Дух та сброс: українським військовим є чим бити ворога
57038

Зараз багато з експертів з різних установ намагається слідкувати за станом справ на фронтах російсько-української війни. Ми вирішили зі значної кількості закордонних мап та прогнозів виділити 5 мап українського ТВД станом на 23:00 8 березня 2022 р. Джерело – один з американских ресурсів, проте з низкою припущень. З того часу минуло кілька днів, ситуація частково змінилася, не всі прогнози справдились. Тож просто зважимо на тренди. Як то кажуть, для оцінки новітньої історії...

Втім, перед тим, які оцінювати наміри агресора і вірно сприймати мапи, повторимо деякі тези з нашого матеріалу Яким мапам в мережі вірити: про реальну оцінку просування РФ. В мережі регулярно викладають різноманітні мапи з просуванням окупантів та захопленими ними територіями. Особливо "стаханівськими" методами їх намагаються малювати різноманітні "військові експерти".

Проте реальність бойових дій сьогодення показує, що мапи з різнобарвними стрілочками та зонами захопленої території мають досить мало спільного з реальністю. Тож якщо ви бачити таке, то це маніпуляція:

Читайте також: Філіп Карбер: "Тільки диявол знає, який подальший план обере Путін"
Image 0

Бо де-факто міряти можливості ворога потрібно по доволі простій речі - де можуть без жодного ризику проїхати паливозаправники та інші машини забезпечення. Тобто поки все обертається навколо шляхів. Приблизно десь так:

Image 1

Тож після цього уточнення можна звернутися для аналізу подій на прикладі американських мап про український ТВД.

Мапа 1 показує загальне становище військ сторін на ТВД в Україні, Росії та Білорусі, мапи 2-5 – оперативні регіони (київсько-чернігівський, сумський, харківсько-донбаський та херсонсько-мелітопольський).

Мапа 1. Загальне становище військ сторін на ТВД.

Усього ЗС РФ зосередили проти України не менше 115 батальйонних тактичних груп (БТг, у сумі 175-190 тис. осіб), а також 1-й АК ДНР (4 ОМСбр, 3 ОМСп, 4 б-ни ТО, 1 Абр, усього 20 тис. осіб) та 2-й АК ЛНР (3 ОМСбр, 1 ОМСп, 1 пСН, 8 б-нів ТО, 1 Абр, усього 14 тис. осіб).

У т.ч. резерви РФ та Білорусі (Б) на території Білорусі включали:

Район Бреста: 3 БТг: 36-ої ОМСбр, 98-ої ВДД, 38- ої ОДШбр (Б)

Район Обуз-Лесновська: підрозділи 6-ої ОМбр (Б)

Район Гомелю: підрозділи 38-ої ОДШбр (Б)

В Україну вторглися або стоять у резерві біля України формування 9 армій СВ РФ (35-ої та 36-ої ЗА Східного ВО, 2-ої та 41-ої ЗА Центрального ВО, 1-ої ТА, 6-ої та 20-ої ЗА Західного ВО, 8-ої та 58-ої ЗА Південного ВО, 1-го та 2-го АК ДНР и ЛНР, а також ВДВ та берегових військ ЗС РФ.

Дві механізовані БТг (МБТг) РФ стоять у Придністров'ї.

Мапа 2: Київсько-Чернігівський оперативний регіон

Війська РФ продовжують готуватися до наступу на Київ зі сходу та заходу, можливо у найближчі 24-72 години. Є повідомлення про частини чеченців, Росгвардії та приватних військових компаній у західному районі біля Києва.Присутність цих військ наводить на думку, що вони очолять новий штурм у західну частину Києва, ймовірно у взаємодії із силами ВДВ та спецназу, як найбільш мотивовані та боєздатні сили для досягнення найзначнішого результату. Механізовані сили забезпечуватимуть підтримку, захист ліній постачання та повільне розширення передової лінії військ на захід та південь.

Ірпінь продовжує перебувати під масованим вогнем артилерії та ударами авіації, та 60 тис. цивільних осіб намагаються покинути її. Війська РФ використовують тактику облоги проти населення Києва у спробі деморалізувати захисників міста з метою зламати їхню волю до опору.

Наступні 24 години війська РФ реалізуватимуть підхід "осади та голоду" до північно-західної та східної частини Києва. Ймовірно, військові РФ мають пріоритетом захоплення Сум, а не Чернігова для захисту вразливих шляхів постачання на передові позиції на схід від Києва для забезпечення операцій з обох боків Дніпра.

На північний захід від Києва: формування 35-ої ЗА (36-ої та 64-ої ОМСбр).

У Тарасова: 1 бригадна група 35-ої ЗА з 2 МБТг

Частини 76-ої ДШД; 2 бриг. групи по 3 десантні БТг (ДБТг)

На північ: 1 бриг. група 98-ої ВДД та 45-ої ОбрСН з 2 ДБТг

Район Ирпень-Буча: подразделения 98-/106-ої ВДД, 76-ої ДШД, 31-ої ОДШбр.

Район Чернігова: формування 41-ої ЗА (35-ої та 74-ої ОМСбр):

З північного заходу: 1 окр. МБТг 41-ої ЗА

З півдня: 1 бриг. група 41-ої ЗА з 2 МБТг

З півночі: 1 полк. група 2-ої МСД (?) з 1 танковою БТг (ТБТг) та 2 МБТг

Із заходу: 1 БТг (ЗС Білорусі)

Район Ніжина: формування 41-ої та 2-ої ЗА, 1-ої ТА:

З південного заходу: 1 бриг. група 41-ої ЗА з 2 МБТг та 1 окр. МБТг

Зі сходу: 1 бриг. група 2-ої ЗА (?) з 3 МБТг та 1 окр. МБТг (?)

На південь від Ніжина: 1 окр. МБТг 15-ої ОМСбр та 1 МБТг ОМСбр 41- ої ЗА

1 бриг. група 27-ої ОМСбр або полк. група 2-ої МСД з 3 МБТг,

1 полк. група 2-ої МСД із 4 МБТг + 1 окр. АртТг (Адн?)

Район Мени: формування 90-ої ТД (?):

З півночі 1 бриг. група з 1 ТБТг та 1 МБТг

З півдня 1 окр. ТБТг

У регіоні задіяні формування 35-ої ЗА (36-ої та 64-ої ОМСбр), 41-ої ЗА (35-ої та 74-ої ОМСбр), 2-ої ЗА, 1-ої ТА (2-ої МСД та 27-ої ОМСбр?), 90-ої ТД, 76-ої ДШД, 98-/106-ої ВДД, 31-ої ОДШбр, 45-ої ОбрСН та 1 МБТг ЗС Білорусі.

Мапа 3: Сумський оперативний регіон

Успіх військ РФ на схід від Києва залежить від здатності захопити Суми та захистити свої розтягнуті лінії постачання протягом декілька днів. Поки цієї мети не буде досягнуто, війська РФ будуть затримуватися, та не вирішать своїх завдань на схід від Києва та на південь від Борисполя. Оціночно: війська РФ сконцентрували до 22 БТг для наступу на Канів, але тоді Суми мають бути скоро взяті, або війська РФ втратить здатність до рішучих дій. Також у випадку з Черніговом, його захоплення забезпечить війська РФ більш короткими лініями постачання, що легко захищаються, на схід від Києва.

Наступні 24 години очікуються зосередження дій військ РФ для захоплення Сум та Чернігова у наступні 24-96 годин для досягнення цілей та захисту ліній постачання.

Район Прилук: 1 полк. група 2-ої МСД (?) з 3 МБТг

Район Ромни: 1 полк. група 4-ої та 47-ої ТД з 1 ТБТг та 1 МБТг

На схід від Ромен: 1 полк. група 47-ої ТД (?) з 3 ТБТг

Район Велика Дорха: 1 окр. МБТг 27-ої ОМСбр

Конотопський район: 1 бриг. група 15-ої ОМСбр з 2 МБТг

Район Гадяча: 1 полк. група 4-ої ТД (?) з 3 МБТг

Район Охтирки; 1 полк. група 4-ої ТД з 3 ТБТг, 2 окр. МБТг 4-ої ТД.

Район Сум: 1 полк. група 2-ої МСД (?) з 3 МБТг та 1 окр. МБТг 27-ої ОМСбр (?).

Район Тростянця: 1 окр. МБТг 2- ої МСД (?)

У регіоні задіяні формування 1-ої ТА (4-ої та 47-ої ТД, 2-ої МСД, 27-ої ОМСбр) та 2-ої ОА (15-ої ОМСбр).

Мапа 4. Харківсько-Донбаський оперативний регіон

Війська РФ не вели суттєвих атак на Харків дві останні години, хоча були повідомлення ГШ ЗСУ про повітряний десант у Вовчанська (60 км від Харкова) та атаку механізованих військ РФ на Ізюм, які були відбиті.Повідомлялося про вбивство під Харковом начальника штабу 41-ої ЗА РФ. На Донбасі війська РФ та ДНР/ЛНР вживають зусиль для оточення Сєверодонецька та завершення захоплення шосе між Маріуполем та Волновахою. Маріуполь зараз ізольований. Війська РФ ведуть перегрупування у Маріуполя для відновлення штурму. Просування до Запоріжжя продовжується, щоб відвернути сили ЗСУ від відновлення спроб допомоги Маріуполю.

Наступні 24 години війська РФ продовжуватимуть тиск, щоб спробувати оточити Сєверодонецьк, рухатися до Запоріжжя та штурмувати Маріуполь.

Схід Охтирки: формування 6-ої ЗА (25-та та 138-ма ОМСбр) + окр. МБТг 6-ої ЗА + 200-й ОМСбр 14-го АК Північного флоту та штаб 2-ої ТД (???) для управління усіма цими військами.

На північ від Балаклійська: 1 полк. група 144-ої МСД із 3 МБТг

Район Ізюму: 2 окр. МБТг 144-ої МСД

Район Сєверодонецька: 1 полк. група 3-ої МСД із 3 МБТг

Донбас: 2-й АК ЛНР (3 ОМСбр, 1 ОМСп, 1 Абр)

1-й АК ДНР (4 ОМСбр, 3 ОМСп, 1 Абр)

Район Маріуполя: на схід: 1 полк. група 150-ої МСД з 3 МБТг

На північ від Маріуполя: підрозділи 810-ої ОбрМП ЧФ

На захід від Маріуполя: 1 полк. група 19-ої МСД з 2 МБТг + 1 окр. МБТг

Ще на захід: 1 полк. група 58-ої ЗА з 3 МБТг

Південніше Запоріжжя: 2 окр. МБТг 58-ої ЗА

Енергодар: підрозділи 810-ої ОбрМП

На південь: штаб 42-ої МСД (?) для управління формуваннями 58-ої ЗА

У регіоні задіяні формування 6-ої ЗА (25-ої та 138-ої ОМСбр), 200-ої ОМСбр, 20-ої ЗА (3-ої та 144-ої МСД), 1-го та 2-го АК ДНР та ЛНР, 8-ої ЗА (150-ої МСД), 58-ої ЗА (19-ої та 42-ої МСД) та 810-ої ОбрМП.

Мапа 5. Херсонсько-мелітопольський оперативний регіон

Війська РФ продовжують спроби знайти потрібну водну переправу через р. Південний Буг на північ від Миколаєва, щоб вийти на Одесу. Одна БТг сьогодні намагалася пройти вперед, але безуспішно. Без додаткових сил війська РФ не можуть захопити місто, і натомість використовують авіацію, артилерію та ракетні удари, щоб послабити його оборону. Із заходу 2 МБТг оперативної групи військ РФ у Придністров'ї можуть підтримати наступ на Одесу. Ці БТг недостатньо боєздатні, та ймовірно використовуються, щоб відвернути якнайбільше військ ЗСУ від міста під час висадки морського десанту РФ.

Наступні 24 години війська РФ продовжуватимуть штурм Миколаєва та пробуватимуть форсувати р. Південний Буг. Десантні війська продовжуватимуть готуватися до майбутніх операцій.

Район Миколаєва: на схід: 1 полк. група 20-ої МСД з 3 МБТг

Ще на схід: інші підрозділи 20-ої МСД 8-ої ЗА

На південь: частини 7-ої ДШД

Північний схід: 1 полк. група з 2 МБТг (?)

Район Вознесенська: на схід: 1 полк. група 7-ої ДШД з 3 ДБТг

На схід: 1 полк. група (?) із 2 МБТг.

Придністров'я: 2 МБТг оперативної групи військ РФ.

У регіоні задіяні формування 8-ої ЗА (20-ої МСД), 7-ої ДШД та знаходиться польове управління 58-ої ОА.

Знищений танк ворога

Аналіз даних, наведених вище, показав:

Хоча у деяких даних карт є неясності, разом вони демонструють загальні тенденції застосування бойових формувань військ РФ.

Війська РФ діють, використовуючи, переважно, БТг: мотострілецькі (МБТг), танкові (ТБТг) та десантні (ДБТг). На менш важливих напрямках застосовуються окр. БТг, на важливіших – групи БТг (полкові та бригадні, створені на базі цих частин та з'єднань).

У кожній полковій та бригадній групі є мобільна штабна група та 2-3 БТг (до 4). Є групи лише з МБТг, є – з ТБТг та є змішані. Склад групи визначається завданнями, місцевістю та наявністю відповідних підрозділів.

Однак використовується й деякі ОМСбр у повному складі або частково.

У свою чергу, ці ОМСбр, полкові та бригадні групи, а також окр. БТг, що виконують одне завдання, можуть керуватися польовими штабними групами дивізійного рівня (існуючими або створеними).

Пересування техніки ворога через села

Якщо раніше вважалося, що кожен загальновійськовий полк чи бригада формує по 2 БТг, укомплектованих лише контрактниками та найкращим ОВТ, то у ході боїв з'ясувалося, що у БТг використовуються й призовники, а ОВТ – яке є. Наприклад, зі Східного ВО на війну прибули БТг зі старими БМП-1П, танками Т-72А/Б та Т-80БВ, СГ "Гвоздика", СПТРК "Конкурс", ЗСУ "Шилка" тощо.

Але також з'ясувалося, що "елітні" полки та бригади (мабуть, поповнені особовим складом у 2021 р. та перед війною) сформували по 3-4 БТг. Наприклад, 2-га МСД (3 бойові полки) – 11 БТг, 4-та ТД (3 бойові полки) – 9, а 27-ма ОМСбр – 5. А 15-та "миротворча" ОМСбр, яка "миротворить" зараз у Карабаху, сформувала 3 БТг. Але ББМ для них не вистачає, тому піхоту перевозять на МТ-ЛБ з дуже слабкою бронею та навіть на автомобілях. До речі, цими МТ-ЛБ повністю оснащена низка ОМСбр (у т.ч., 25-та, 138-ма та 200-та).

Проте інші дивізії сформували менше БТг (144-та МСД – 5, 3-тя МСД та 90-та ТД – по 3). А частина дивізій ще відтворюється, та вони сформували не більше БТг (47-ма ТД – 4, 20-та МСД та 19-та МСД – по 3). Врешті, деякі дивізії можуть сформували ще певну кількість БТг, але боєздатність їх буде дуже низька.

Але скільки б їх не було, перемога все одно буде за нами.

Олексій Яровий, для Defense Express

Читайте також: Про тактику та зброю росіян: ключові ризики подальшої війни в Україні