xcounter
#

Пентагон "виношує" ідею перетворити свої крейсери Ticonderoga на протиракетні "плавбатареї"

2536
Крейсери Ticonderoga мають одразу 122 вертикальні пускові установки для запуску ракет, фото ілюстративне
Крейсери Ticonderoga мають одразу 122 вертикальні пускові установки для запуску ракет, фото ілюстративне

Американські військові вважають, що 30-річні ракетні крейсери зможуть швидко та ефективно посилити протиракетну оборону баз на Гуамі

В строю військово-морських сил США зараз перебуває 21 ракетний крейсертипу Ticonderoga, сім із яких можуть списати уже в 2022 році, пише портал The Drive.

Для Пентагону ці кораблі опинились в положенні "чемодан без ручки": крейсери прослужили уже понад 30 років, їх технічний стан бажає лишати кращого, але Конгрес не дає "добро" на списання та утилізацію "Тікондерог" чисто із мотивів "економії грошей платників податків".

Читайте також: Франція ріже на метал свої атомні субмарини: 8000-тонний корабель розбирають за 18 місяців
На цьому фото - ракетний крейсер USS Anzio (CG 68) типу Ticonderoga. ВМС США хочуть списати цей корабель уже в 2022 році всупереч роботам по модернізації, які зараз веде корпорація BAE Sysytems

Але окрім питання "що робити з крейсерами Ticonderoga", перед Пентагоном стоїть й інше питання – "як посилити протиракетну оборону острову Гуам", на тлі росту воєнної загрози від Китаю.

На даний момент, американські військові на острові Гуам на постійній основі розгорнули батарею ракетного комплексу THAAD, на "тимчасовій" основі – розгорнули одну із двох батарей "Залізного куполу", які у 2022 році мають бути передані Україні.

Пускова установка протиракетного комплексу THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел

Пентагон вважає, що цього – явно недостатньо для захисту від балістичних ракет середньої дальності Китаю, націлених на Гуам.

Але й "твердих" пропозицій, як виправити ситуацію – також нема: наприклад, у 2020 році Пентагон сформулював план збудувати на Гуамі батарею системи Aegis Ashore, але у березні 2021 року керівник Агентства по протиракетній обороні MDA віце-адмірал Джон Хілл цю ідею відхилив. На 2022 рік Конгрес США дає лише 118 мільйонів доларів на посилення протиракетної оборони Гуаму, і така сума не дає багато простору для маневру.

Елементи подібності між "корабельною" версії Aegis та "сухопутною" системою Aegis Ashore, ілюстративна графіка з відкритих джерел

На цьому тлі в американських військових і виникла ідея перетворити готові до списання ракетні крейсери Ticonderoga на такі собі плавучі протиракетні батареї для захисту Гуаму.

В такої ідеї є свої "за" та "проти". Наприклад, головна проблема "Тікондерог" зараз – це протікання в обшивці корпусу та постійні поломки силових установок. Але цю проблему можна "урівноважити" тим, що якщо крейсери Ticonderoga служитимуть саме як плавбатареї, пришватовані до причалів Гуаму, то тоді підтримка живучості цих кораблів буде на порядок простіше.

На цьому фото - какетний крейсер USS Gettysburg (CG 64), що в жовтні 2021 року повернувся до строю ВМС США після 6-річних робіт по продовженню строку служби корабля

Ракетні крейсери типу Ticonderoga зараз оснащені морально застарілими (як на думку американських військових) радіолокаційними станціями AN/SPY-1A/B. Однак, Lockheed Martin готова поставити на ці кораблі сучасніший радар AN/SPY-7(V)1 (LRDR), та інтегрувати його в систему управління вогнем Aegis.

Головний аргумент "за" використання "Тікондерог" в якості протиракетних плавучих батарей – ці кораблі мають вертикальну пускову установку одразу на 122 комірки, в кожну з яких можна помістити зокрема "протиракети" СМ-3, і таке "господарство" не варто марнувати просто так.

Ця інфографіка показує, який географічний простір зможуть накрити своїм "ракетним щитом" ракетні крейсери Ticonderoga у випадку, якщо їх пришвартувати як "плавучі батареії" біля причалів Гуаму, фото ілюстративне
Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію