xcounter
#

Екс-прем’єр Австралії пропонує купити у США чи Британії списані атомоходи для підготовки підводників

1268
Один із атомних човнів типу Trafalgar, які Велика Британія спише в 2022 році, фото ілюстративне
Один із атомних човнів типу Trafalgar, які Велика Британія спише в 2022 році, фото ілюстративне

Заявлений мотив такого рішення – Австралія не має часу чекати, поки в рамках угоди по AUKUS США чи Велика Британія почнуть виробництво атомних підводних кораблів. "Зелений континент" ніколи не мав навіть атомних електростанцій, тому потрібен "натурний зразок"

Портал The Drive пише, що екс-прем’єр-міністр Австралії Ентоні Еббот почав "хитати" громадську думку країни з ідеєю, що потрібно купити у США чи Великої Британії два списані або вживані атомні багатоцільові підводні човни, для використання в якості навчальних кораблів.

Перший ймовірний варіант для продажу Австралії в рамках блоку AUKUS - американські багатоцільові субмарини типу Virginia, ілюстративне фото з відкритих джерел

Таку ідею Ентоні Еббот виголосив навіть у Вашингтоні, під час заходу Wilson Center.

Читайте також: Франція свариться із США за контракт на $50 мільярдів, Австралія перетворюється на головний "плавучий авіаносець" проти Китаю

При цьому, щоправда, екс-прем’єр Австралії зробив обмовку, що він би зробив рівно таку ж заяву, якби виступав скажімо у Лондоні чи іншому великому місті Великої Британії.

Другий ймовірний варіант для продажу Австралії в рамках блоку AUKUS - британські багатоцільові субмарини типу Astute, ілюстративне фото з відкритих джерел

У цій історії є "формальна" та "фактична" складові. "Формальна" - США та Велика Британія справді мають у своєму розпорядженні значну кількість багатоцільових атомних субмарин, що готуються до списання.

Наприклад, до кінця 2022 року Королівські ВМС планують позбутись усіх трьох наявних багатоцільових субмарин типу Trafalgar. Американські ВМС протягом 2022-2024 років збираються списати чотири багатоцільові атомні субмарини типу Los Angeles: USS Chicago (SSN-721), Key West (SSN-722), San Juan (SSN-751) і Topeka (SSN-754).

Одна із трьох багатоцільових субмарин типу Trafalgar, що досі перебувають в складі Королівських ВМС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел

ВМС США також мають практику перетворювати списані атомні субмарини на навчальні кораблі, в такій якості американському флоту служать два списаних атомних підводні човни типу Los Angeles - USS San Francisco та USS La Jolla.

Але навіть якщо США чи Велика Британія погодяться на продаж своїх списаних атомоходів, тут виникне одразу цілий комплекс питань. Наприклад – як оцінити ці вживані підводні човни, або ж як налагодити процес їхнього обслуговування на "Зеленому континенті".

Підводний човен USS San Francisco під час конверсії у навчальний корабель, фото з відкритих джерел

Ну а "фактична" складова цієї історії – екс-прем’єр Австралії Ентоні Еббот лише після почав вдавати із себе "яструба", який наполягає на продажу атомних субмарин уже "на вчора".

До відставки Ентоні Еббот займав протилежну позицію – був проповідником "торгового зближення" між Австралією та Китаєм. І саме агресивні маневри Піднебесної в економічній площині, та нездатність із ними впоратись і стали однією з причин відставки Еббота.

Маневри військово-морських сил Австралії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Британія "накопичила" для утилізації понад 20 атомних субмарин, технологія буде лише в 2026 році