xcounter
#

Британія "накопичила" для утилізації понад 20 атомних субмарин, технологія буде лише в 2026 році

5203
Списані атомні човни Королівських ВМС на базі в Плімуті, фото з відкритих джерел
Списані атомні човни Королівських ВМС на базі в Плімуті, фото з відкритих джерел

Британська влада шукає спосіб, як із найменшими затратами та шкодою для екології розпиляти на брухт понад 20 атомних підводних човнів, виведених із строю Королівських ВМС

Велика Британія зараз веде проект SDP по розробці технології, яка із найменшими затратами та із найменшою шкодою для навколишнього середовища дозволить провести утилізацію 20 уже списаних атомних підводних човнів Королівських ВМС, що зараз стоять у Девенпорті.

Оборонне відомство Великої Британії очікує, що така технологія буде розроблена до 2026 року, пише портал UK Defence Journal.

Читайте також: Франція ріже на метал свої атомні субмарини: 8000-тонний корабель розбирають за 18 місяців
Інфраструктура для утилізації атомних субмарин в Девенпорті, зображення з відкритих джерел

Автори видання пишуть, що технологія утилізації атомоходів в рамках проекту SDP відбувається на військово-морській базі у міст Росайт.

В якості "пілотних" виступили багатоцільовий атомний човен HMS Swiftsure (S126) та підводний крейсер-носій МБР HMS Resolution, обидві – списані у 1990-х роках. Також роль "пілотної" для проекту SDP виконує списана субмарина - носій МБР HMS Revenge, на якій зараз проходять роботи по вилученню залишків ядерних матеріалів.

Багатоцільова атомна субмарина Королівських ВМС HMS Tralalgar прямує до Девенпорту для постановки у "відстійник" для подальшої утилізації, фото з відкритих джерел

У цьому проекті британські військові намагаються мислити на перспективу. Їм потрібно не тільки зараз провести утилізацію уже наявних списаних субмарин, вони готуються до утилізації в майбутньому ще семи підводних кораблів, зокрема – трьох багатоцільових атомних підводних човнів типу Trafalgar, збудований у 1980-х роках.

Тим більш, що Велика Британія має проводити по списаним атомним субмаринам таке ж дороге технічне обслуговування, як і для тих підводних атомоходів, що і зараз служать в строю Королівських ВМС.

Атомний підводний човен Королівських ВМС HMS Trenchant, один із трьох підводних кораблів типу Trafalgar, що досі несуть активну службу
Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію