xcounter
#

Неядерний стратегічний пакет стримування, про який повідомив Зеленський: що це може бути

Неядерний стратегічний пакет стримування, про який повідомив Зеленський: що це може бути
2831

Цей "пакет" має зруйнувати російську "машину війни", а також містить доволі цікавий аспект, що нівелює його неядерний статус

Один з пунктів "Плану Перемоги", який був сьогодні, 16 жовтня, оголошений українським президентом Володимиром Зеленським, є "неядерний стратегічний пакет стримування", який пропонується для розміщення на своїй землі. І його має бути достатнім для захисту від будь-якої військової загрози з боку РФ.

Цей пункт доволі тісно пов'язаний із тим, що Збройні Сили України після Перемоги є найбільш досвідченими, а Україна має отримати запрошення до НАТО прямо зараз і стати членом Альянсу згодом. А цей пакет стримування потрібен для того, щоб у РФ було лише два варіанти - або відмовитись від своїх агресивних планів, або "отримати руйнівну відповідь" та "втратити свою машину війни".

Читайте також: Як КНДР в 2016 році провела єдине в своїй історії авіашоу з МиГ-29 та Су-25, та про що це нам каже

Повідомлено, що до нього є таємний додаток, який отримали США, Велика Британія, Франція, Італія та Німеччина. А також деякі інші країни, "які можуть допомогти наповнити цю концепцію стримування". Яке саме наповнення цього пакету - не оголошується. Але з боку Defense Express можливо зробити обережні припущення.

Зокрема варто розрізняти членство НАТО та розміщення реальних бойових підрозділів членів-партнерів на своїй території, які з перших же хвилин мають вступити в бій пліч-о-пліч. Чудовим прикладом цього є Литва, оборону якої має безпосередньо посилити Німеччина, розмістивши свою бригаду.

Це дійсно дуже важливо, бо відома стаття 5 статуту НАТО, на якій базується все поняття "колективної безпеки", містить формулювання, що у випадку "збройного нападу" на одну країну-члена інші члени Альянсу "нададуть допомогу" та здійснять "такі дії, які вважатимуться необхідними, включаючи застосування збройної сили". Тобто безпосередня участь у бойових діях - це лише опція. А ступінь виконання будь-якого міжнародного договору, як показує практика, дуже сильно залежить від реального бажання підписантів.

Також вказівка, що у випадку застосування цього пакету неядерного стримування РФ має "втратити свою машину війни". І це не про знищення російських військ на передньому краї, а про масований удар по стратегічних тилових об'єктах. Зокрема і по основних економічних та промислових об'єктах, включно із заводами, які виробляють зброю, складами їх зберігання тощо.

А це означає розміщення дійсно далекобійного ракетного озброєння на території України. І в цій ситуації мова йде не про ATACMS чи навіть майбутній PrSM, бо мова йде не про 300 та 500+ км, а про засоби з дальністю у 1000 та більше кілометрів.

Тобто про крилаті ракети Tomahawk, які запускаються і з наземних пускових Typhon, а також європейський проєкт Land Cruise Missile. Враховуючи те, що це проєкт веде MDBA, це цілком пояснює оголошений перелік європейських країн, бо MDBAналежить Airbus, BAE Systems та Leonardo.

А для розуміння того, яка територія РФ потрапляє під обстріл з наземних Tomahawk, можливо навести наступну мапу із 1600 км дальністю їх польоту. Водночас на скільки далеко будуть летіти європейські крилаті ракети наразі ще невідомо, бо проєкт лише стартував у цьому році.

дальність Tomahawk Україна

Водночас у випадку розміщення таких далекобійних засобів, які дійсно можуть бути й не у ядерному виконанні є все одно один аспект, який нівелює його неядерний статус. Справа в тому, що Кремль наприкінці вересня ініціював зміни до своєї ядерної доктрини.

За ними РФ може застосувати ядерну зброю Москва може використати і до без'ядерних держав, які діючи у союзі чи навіть за підтримки ядерних країн здійснять масовану атаку за допомогою будь-яких засобів "повітряно-космічного нападу", куди входять не лише крилаті чи інші ракети, а навіть дрони.

Саме тому реальне розміщення таких засобів "неядерного стратегічного стримування" в Україні все одно будуть мати значно надійнішій "ядерний статус".

Читайте також: Армія США обрала 4 найкращі САУ у світі та відкрила змагання на заміну M109 Paladin