xcounter
#

Морські міни рашистів - від Одеси до Стамбула, Захід має "відкрити море" для України

5123
Кораблі агресора ведуть війну проти цивільного судноплавства у водах України, фото ілюстративне
Кораблі агресора ведуть війну проти цивільного судноплавства у водах України, фото ілюстративне

Україні потрібна допомога Заходу в тому, щоб очистити наші води від ворожих мін та захистити цивільне судноплавство від кораблів агресора. В іншому випадку – Захід матиме новий "вибух" на Близькому Сході та Азії, що призведе до нової "міграційної кризи", і все тому, що Україна не може вивозити морем свій агроекспорт

Уже "приївся" заклик до Заходу "закрити небо" над Україною. Але прийшла пора для нового заклику – "відкрити море" для України. Якщо світ, звісно, не хоче глобального голоду.

Головний редактор порталу BlackSeaNews та керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко сповістив, що країна-агресор замінувала західну частину акваторії Чорного моря, зокрема – судноплавний маршрут "Одеса-Стамбул", один із головних експортних шляхів для економіки довоєнної економіки.

Читайте також: Рашисти вивели у море усі десантні кораблі Тихоокеанського флоту: що готує агресор

При цьому росіяни вдались до масштабної дезінформації – видали припис про те, що в Чорному морі зараз дрейфують зірвані з якорів міни, начебто виставлені Україною біля Очакова та "Великої Одеси".

З цього моменту судноплавство в порти України можна вважати остаточно заблокованим із-за мінної загрози. У довоєнних реаліях, у наші морські гавані заходили усього можливого спектру тоннажності – від декількох тисяч тонн до понад 200 тисяч тонн водозаміщенням. Для малих суховантажів зустріч з ворожою міною може виявитись фатальною.

Як ілюстрація - на початку війни агресор підбив танкер-бункерувальник Millennium Spirit під прапором Молдови, це судно має дедвейт лише в 2 тисячі тонни, пожежа на борту триває уже три тижні

Як можемо судити за даними з відкритих джерел, агресор вів постановку мін у Чорному морі протягом декількох останніх тиждень, маскуючись при цьому спробами "провести морський десант поблизу Одеси".

Наприклад, як розповідав Defense Express, 15 березня цього року в море вийшли три групи кораблів ВМФ РФ, які налічували одразу 14 військових та бойових кораблів – ракетний крейсер "Москва", до шести десантних кораблів, ракетні та патрульні корвети, декілька тральників проектів 266-М та 12700 "Александрит". Ззовні виглядало, що ця ескадра йшла саме для висадки десанту біля Одеси. Але, як стверджують деякі джерела, «Москва» та десантні кораблі самі були прикриттям для тральників, що "тихой сапой" ставили морські міни на судноплавних торгівельних шляхах.

Маршрут, за яким кораблі ВМФ РФ виконували демонстративний похід до берегів Одеси 15 березня, очевидно - з метою прикриття постановки мін, фото ілюстративне

Схоже, наші "західні партнери" були цілком в курсі цих маневрів агресора.

NATO Shipping Centre ще два дні назад, 17 березня, видав припис, що води біля морських портів України – наглухо заміновані, і що агресор у водах Чорного моря може вдатись навіть до блокування системи морської навігації та/або спроб захоплювати цивільні судна.

Так NATO Shipping Centre позначив небезпечні для цивільного судноплавства води Чорного моря

Рашисти не вперше вдаються до агресивних дій та провокацій проти цивільного судноплавства у водах Чорного моря. Наприклад, після початку вторгнення росіяни потопили або пошкодили у наших водах уже три іноземні торгові судна.

Або ж - 15 березня цього року стало відомо, що рашисти по факту викрали із порту окупованого Бердянська п’ять суден із зерном. Але станом на 18 березня, як пише видання "Порти України", окупанти раптом повернули ці судна своїм законним власникам, вантаж залишився недоторканним.

Балкер під панамським прапором Namura Queen, котрий рашисти підбили 25 лютого на рейді порту "Південний", ілюстративне фото з відкритих джерел

Україні тепер потрібна допомога у "відкритті моря", наприклад – військова по траленню замінованих вод та прокладанню безпечних маршрутів. Або ж – протимінні кораблі та інші військово-морське озброєння, що дасть змогу Україні самостійно захистити наші води від дій агресора.

Врешті, якщо за "британським кредитом" Україна мала першими отримати два тральники типу Sandown, схоже передачу цих кораблів пора прискорювати в рази.

Протимінні кораблі HMS Ramsey та HMS Blyth типу Sandown, які мають бути передані до складу ВМС України, фото ілюстративне

Якщо ж Захід вирішить "закрити очі" на проблему морської блокади України, то ризикує отримати ще один "вибух" на Близькому Сході та нову міграційну кризу. Механіка процесу проста. До війни через морські порти йшло близько 80% всього нашого агроекспорту, тепер цей вантажопотік нема шляху вивести на експорт.

За відкритими даними, на елеваторах України накопичилось 6 млн тонн пшениці, близько 14 млн тонн кукурудзи. Наше Мінагрополітики доповнює, що Україна має запас пшениці на 2 роки, соняшникової олії на 5 років, кукурудзи – на 1,5 років. А от в країнах Близького Сходу та Азії, традиційних покупців українського зерна, запас продовольства є максимум на 1-3 місяці. І тут не варто гаяти ані дня.

Кораблі зі складу протимінної групи НАТО SNMCMG2 заходять в акваторію Одеського морського порту, березень 2021 року, фото ілюстративне
Читайте також: Данія готова скерувати своїх військових до України в рамках миротворчої місії