xcounter
#

Мінують все, що пов’язано з життям людини: скільки років та коштів треба на подолання наслідків тероризму окупантів

1403
Мінують все, що пов’язано з життям людини: скільки років та коштів треба на подолання наслідків тероризму окупантів

Ще років з 10 тому вважалося, що найбільша кількість мін – в Афганістані, а ще у Камбоджі, Лаосі, Анголі й Боснії та Герцеговині. Агресія путінської росії проти України 2014 року вивела у "лідери" нашу країну. У 2017 році експерти ООН вважали, що розмінування територій у Луганській та Донецькій областях затягнеться щонайменше на 10–15 років

Після 24 лютого 2022 ці терміни зростуть удвічі, якщо не втричі. Фахівці ООН стверджують, що один рік бойових дій призводить до 10 років робіт з розмінування. Тож чи не півстоліття нас переслідуватиме страх натрапити на міну у власному городі. За попередніми оцінками, гуманітарне розмінування українських теренів обійдеться щонайменше у 250 млрд доларів.

Площа територій, яку потрібно перевірити на наявність мін та вибухонебезпечних предметів на території Донецької та Луганської областей, складає приблизно 7000 кв.км
Площа територій, яку потрібно перевірити на наявність мін та вибухонебезпечних предметів на території Донецької та Луганської областей, складає приблизно 7000 кв.км

Тому глобальна проблема повернення до мирного життя в Україні – це не лише перемога, кошти, відновлення інфраструктури – це насамперед планетарна проблема розмінування, яка дев’ятий рік множиться путінським режимом в Україні.

Читайте також: HALO Trust - четвертий рік гуманітарного розмінування в Україні

Дев’ятий рік саме ця проблема вказує на те, що путінці не просто мінують наші поля і населені пункти, вони загиджують наші простори непотребом ВПК ще запасів срср, тобто тими небезпечними для життя людини виробами, які давно б мали утилізувати. Та путін вирішив утилізувати цей непотріб разом із життями українців. Така ось нова цинічно-технологічна форма глобальної утилізації боєприпасів, яка є ще одним різновидом тероризму.

Розміновування
Розміновування територій в Київській області. Фото: ДСНС України

Як повідомляло МЗС України, "росія вигадала новий спосіб морського розбою, яким є використання морських мін у якості безконтрольних дрейфуючих боєприпасів. Саме такі дрейфуючі міни були виявлені 26–28 березня 2022 року поблизу узбережжя Туреччини та Румунії".

Путінці зараз застосовують ноу-хау – вони мінують простори життєвих середовищ, тобто все, що пов’язано з людиною і її життям: будинки, подвір’я, городи і поля, сільськогосподарські угіддя і пасовища... Сьогодні через бойові дії неможливо провести посівну на площі 3,5 млн га сільськогосподарських земель. Це територія, на якій зупинилося життя.

ДСНС України
Фото: ДСНС України

Але їм і цього мало. Вони мінують навіть трупи вбитих ними українців. Вони нищать будь-які ознаки цивілізації.

Вони – варвари сучасності. І якщо їм зараз знову зійдуть з рук злочини, як це було у Чечні, Грузії, Сирії тощо, світ незабаром отримає прообраз планетарного неоварварства. І тоді питання нової світової війни відпаде по суті, бо виплекана байдужістю світової громади імперія неоварварства і буде цією війною.

Розділений на клаптики інтересів світ не хоче нині усвідомлювати небезпеку завтрашнього "судного дня", прихід якого розробляється в кремлі. А потім, як завжди, буде запізно і каяття чи хоча б визнання помилок вже не матиме жодного значення.

Місце виявлення та знешкодження міни ОЗМ-72
Місце виявлення та знешкодження міни ОЗМ-72

То ж визнання президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром власних помилок у політиці щодо Росії звучить лише відлунням вчорашнього дня, коли ще можливо було спинити кремлівського калдика: "Моя прихильність до "Північного потоку-2" була явною помилкою. Ми чіплялися за мости, в які Росія більше не вірила і про які нас попереджали наші партнери.

Ми зазнали невдачі у створенні спільного європейського дому, до якого могла належати Росія. Ми зазнали невдачі з підходом включення Росії до загальної архітектури безпеки".

боєприпаси
Фото: ДСНС України

Територію, яка нині носить назву російська федерація, а насправді є територією путінської нелюдськості, необхідно за рішенням ООН демілітаризувати. Необхідно визнати, у всякому разі на цьому історичному відтинку, що російське суспільство реально не здатне до цивілізаційного творення, не має наразі перспективи, а відтак і права на застосування будь-якої зброї, не кажучи вже про високотехнологічну. І, звісно, нинішня росія потребує денацифікації, дерашизації, депутінізації, дешовінізації тощо.

Ці пропозиції здаються фантастичними, та такі думки відразу зникають, якщо подивитися фото і відео закатованих українців у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, Макарові, Охтирці, Маріуполі…

І так, ми згодні з тезою: ми не помилялися, що вони нам не брати, ми помилялися, що вони – люди.

Валерій КОРОЛЬ, голова правління ГО "Центр комунікаційно-контентної безпеки"

Читайте також: ​Словаччина відправить в Україну системи розмінування та медичні матеріали