xcounter
#

Концепт винищувача F-36 Kingsnake: яким має бути літак, що замінить F-16

9158
Концепт винищувача F-36 Kingsnake: яким має бути літак, що замінить F-16

Новий винищувач, що замінить F-16, має відповідати трьом основним вимогам: швидкість розробки, доступність та можливість впровадження нових технологій у майбутньому

Минулого місяця начальник штабу ВПС США генерал С.К. Браун викликав справжній ажіотаж своєю заявою про те, що служба оцінює можливість закупівлі нового винищувача на заміну F-16.

І хоча такого літака поки що не існує, завдяки новим технологіям цифрової інженерії він дійсно може бути введений в експлуатацію до 2030 року.

Читайте також: Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління
Т-7А Red Hawk
Навчально-тренувальний літак Т-7А Red Hawk став першим літаком серії "е" – він був повністю спроєктований з використанням систем визначення та управління даними на основі тривимірних моделей

З огляду на це в альтернативному авіаційному виданні Hush-Kit вирішили зібрати експертів та поекспериментувати з тим, якою ж може бути потенційна заміна F-16.

Так, у виданні поспілкувалися зі Стівеном Макпарліном і Джеймсом Смітом, які брали участь у розробці таких літаків, як F-35 Joint Strike Fighter і Eurofighter Typhoon.

F-35
F-35

На основі їхніх ідей ілюстратор Ендрі Годфрі з Teasel Studio створив концепт-арт перспективного винищувача F-36 Kingsnake.

Це має бути легкий та недорогий винищувач "мінус п’ятого покоління", створений як за допомогою традиційних методів будівництва літаків, так і з використанням передових технологій, таких як 3D-друк, щоб винищувач міг швидше зійти з конвейєра.

F-36 винищувач
Потенційний F-36 має бути швидшим за F-35. Ілюстрація Енді Годфрі, Teasel Studio

Процес появи винищувача має також прискорити використання вже існуючих технологій. Наприклад, для F-36 пропонують використати двигун F119, що був розроблений для винищувачів F-22 Raptor. Однак це за умови відновлення виробництва цього двигуна. Також не виключається можливість використання удосконалених двигунів F110-GE-129 або ж F135.

Винищувач F-36 Kingsnake також планують оснастити удосконаленою версією РЛС з електронним скануванням AN / APG-83 і системою інфрачервоних датчиків, створених на основі оптико-електронної системи наведення Legion.

F-36 винищувач
Винищувач F-36 Kingsnake. Ілюстрація Енді Годфрі, Teasel Studio

Як і F-16, Kingsnake має бути багатоцільовим винищувачем, здатним виконувати задачі класу "повітря-повітря" та "повітря-поверхня".

Літак буде нести ракети й керовані бомби у внутрішніх відсіках. Разом з тим, з урахуванням відмови від малопомітності, є можливість встановити зброю й на зовнішніх вузлах підвіски. Винищувач F-36 Kingsnake також має бути оснащений гарматою для завдання ударів по наземних військах противника. Як варіант розглядається 20-мм швидкострільна гармата M61 Vulcan.

M61 Vulcan
M61 Vulcan

Отже, основні принципи створення F-36 – швидкість розробки, доступність та можливість впровадження нових технологій у майбутньому. "Якщо F-35 – це Ferrari, а F-22 – це Bugatti Chiron, то ВПС США потребують в Nissan 300ZX", – коментують концепцію F-36 у Hush-Kit.

Читайте також: ​Винищувач шостого покоління NGF під загрозою: Франція та Німеччина не можуть домовитись