xcounter
#

Є варіант, як Україна може мати від США більше озброєння за "символічну" ціну навіть якщо у Вашингтоні переможуть критики

4678
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army

Але натомість тут мова саме про той формат підтримки, який не залежатиме від поточної кон’юктури у внутрішній політиці США

Греція отримала можливість викупити в американців партію в 300 БМП Bradley версії M2A2 ODS-SA по цілком демократичній ціні всього в 300 мільйонів євро, або по 1 мільйону євро за машину, поставка яких має відбутись "у найближчій перспективі".

Такий варіант і для воюючої України виглядає доволі цікавим – купувати за доволі символічною ціною техніку та озброєння армії США, які опинились в категорії "надлишкового майна", тому й продаються так дешево. Цілком можливо, що скоро для нас така опція буде цілком доступна та широко застосовувана. Але от обставини, в яких це відбудеться, нам можуть навряд чи сподобатись.

Читайте також: На "Рамштайні" говорили навіть про вантажівки для ЗСУ, і є перший результат
Bradley M2A2, фото - US DoD

Автори порталу War on the Rocks в своїй публікації припускають, що через деякий час, як мінімум в 2024 році, адміністрації Джозефа Байдена стане складніше давати військову допомогу Україні саме в тому форматі, як це відбувається зараз.

Американські військові невдоволені зменшенням запасів їх озброєння, американські політики – як витрачаються "гроші платників податків", і це все створює додаткові політичні та бюрократичні перепони.

Окрім того, фінансовий ліміт на додаткову військову допомогу Україні на цей рік обмежений в 14,5 мільярдів доларів, і є ризик того, що цей ліміт не вдасться підняти через постійні двопартійні суперечки в Конгресі та Сенаті.

Відправка гаубиць M777A2 для ЗСУ в квітні 2022 року, фото - US DoD

В теорії, тут є декілька варіантів, як адміністрація Джозефа Байдена може вийти із ситуації, якщо через внутрішньополітичну кон’юктуру в США давати військову підтримку для Україні саме так, як це відбувається зараз, може стати складніше. Наприклад – просто "продавлювати" Пентагон, аби той і далі виділяв техніку та боєприпаси із власної наявності. Або ж видати для України "кредит на оборону" у великому розмірі, як це Білий Дім зробив у 2014 році для Іраку, якого атакував ІДІЛ.

Або ж перерозподілити програми військової допомоги для країн-партнерів так, щоб більшість грошей все рівно йшли саме на підтримку України (але тут може "образитись" Ізраїль, найбільший бенефіціар такої програми).

M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ж врешті – "прискорити" вилучення "надлишкової техніки та озброєння" із запасів армії США, які продаються країнам-партнерам за символічною ціною. І цей варіант для України, як вважають автори War on the Rocks, може бути цілком прийнятним.

Хоча б тому, що для Перемоги над рашистами для ЗСУ знадобиться буквально безперервний потік зброї, який не має залежати від коливань політичної кон’юктури.

Читайте також: Хто гальмує масштабний план із поповнення боєприпасів ЗСУ і в чому основна проблема