xcounter
#

Як перемогти РФ та Китай в електромагнітному спектрі: нові технології та системи, командування та управління й штучний інтелект (частина 2)

1890
Як перемогти РФ та Китай в електромагнітному спектрі: нові технології та системи, командування та управління й штучний інтелект (частина 2)

Defense Expres публікує другу частину матеріалу з серії "Невидиме поле бою"

З першою частиною матеріалу – Невидиме поле бою: як США збираються відновити перевагу над арміями Росії та Китаю в електромагнітному спектрі – можна ознайомитися за посиланням.

Створення нових технологій та систем

У китайських ЗС існує концепція "війни систем", яка передбачає розробку засобів для здійснення атак на конкретні вузли та слабкі місця військової "системи систем" противника. Враховуючи потенційні цілі Китаю у можливих конфліктах, його збройні сили можуть планувати свої дії з урахуванням того, що їх найімовірнішим і найсильнішим противником будуть збройні сили США, у той час, як міністерству оборони США необхідно розробляти різні плани для кожного з багатьох потенційних супротивників.

Читайте також: Чим загрожують модернізовані "Орлани" та чи можуть ЗСУ протистояти російським РЕБ - "пряма мова" з передової

Крім того, при розробці нових необхідних технологій армія Китаю може розраховувати на потужний потенціал цивільного сектору китайської електронної промисловості. Це дає їй можливість постійно розвивати та оновлювати свій арсенал радіоелектронних засобів, які вона може використовувати як для забезпечення власних операцій, так і для дезорганізації операцій ЗС США.

У Росії немає такого великого військового бюджету, як у Китаї, як немає і тісної співпраці між військовими та підприємствами цивільного сектору. Зважаючи на ці обмеження, а також тому, що в концепції "Війни нового покоління" пряме збройне зіткнення розглядається як крайній метод досягнення військових цілей, російські ЗС, на відміну від ЗС Китаю, не прагнуть використовувати нові системи у відповідь на появу аналогічних систем в США або для атак на конкретні вузли американської системи систем.

Натомість у Росії пішли шляхом поетапної модернізації та адаптації вже існуючих радіоелектронних систем до нових умов. Основна мета такої модернізації полягає в тому, щоб перешкодити підрозділам США та НАТО ефективно проводити експедиційні операції і водночас посилити спроможності власної армії для проведення операцій, передбачених концепцією "Війни нового покоління".

У США робота з оновлення арсеналу радіоелектронних засобів йде за двома напрямками: це (1) створення нових систем та спроможностей, необхідних для реалізації нових оперативних концепцій та (2) модернізація існуючих систем у відповідь на появу у противника нових спроможностей.

Враховуючи, що нові концепції, зокрема, концепція "Об'єднаних операцій в електромагнітному спектрі" не мають прямого зв'язку з великими оборонними програмами, що вже реалізуються, більша частина фінансування в цій сфері спрямовується на проекти поетапної модернізації існуючих систем до сучасного рівня. Тобто в цьому випадку Міністерство оборони намагається лише "наздогнати" супротивника, але не "наздогнати і перегнати" за рахунок створення принципово нових систем, які поставлять ворога перед необхідністю вирішення складних дилем.

Командування військами, управління озброєннями, зв'язок (С3)

Китайські ЗС можуть використовувати спроможності розгалуженої, потужної, надійної мережі зв'язку для підтримки своєї вже досить добре налагодженої структури командування та управління на рівні командирів підрозділів, командувачів ТВД, а також Центральної військової комісії.

Крім того, завдяки територіальній близькості до зон потенційних конфліктів, а також тому, що у разі військового протистояння з США саме Китай виступатиме ініціюючою стороною, китайські ЗС мають можливість заздалегідь готувати оперативні сценарії, формувати підрозділи та розробляти плани подальших дій після закінчення військових дій.

Хоча польовим командирам китайської армії дозволено приймати заздалегідь не передбачені сценаріями рішення безпосередньо в ході операції, вони все ж таки прагнуть цього уникати, тому що всі операції попередньо ретельно плануються, а надійні лінії зв'язку завжди дозволяють підтримувати контакт з вищим командуванням.

Російські ЗС, так само як і китайські, також зможуть користуватися перевагами територіальної близькості та ініціативи у разі протистояння з силами США та НАТО, але не мають такої надійної мережі зв'язку, як їхні китайські колеги. Тому планування буде, швидше за все, обмежене лише початковим етапом операції, а реалізація плану операції буде доручена командирам на місцях, які зможуть самостійно приймати рішення у разі зміни обстановки або відсутності зв'язку з вищими штабами.

У системі командування та управління ЗС США одночасно використовуються елементи російської та китайської систем. При реалізації таких програм, як "Об'єднана всевидова мережа командування та управління" (JADC2) і "Удосконалена система балістичних ракет" (ABMS), Міністерство оборони прагне забезпечити надійність зв'язку на рівні китайської, щоб штаби і командири підрозділів, які перебувають на периферії, могли підтримувати зв'язок з іншими штабами та підрозділи в межах всього ТВД.

У військовій доктрині США концепція командування операціями заохочує командирів на місцях брати на себе ініціативу та не боятися самостійно приймати рішення у разі виникнення перебоїв зі зв'язком. На жаль, Міністерство оборони не передбачило для американських підрозділів засобів та спроможностей, які б дозволили реалізувати підходи, аналогічні тим, що прийняті в ЗС Китая та Росії.

Використання технологій на основі штучного інтелекту (ШІ)

Усі три розглянуті у цьому аналізі протиборчі сторони активно займаються розробками технологій на основі ШІ як елемента стратегії розвитку спроможностей власних ЗС. Однак при цьому їх програми в цій сфері встановлюють різні пріоритети окремо для бойових систем і систем управління та бойової підтримки. США можуть скористатися цією асиметрією при створенні власних радіоелектронних систем.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти