xcounter
#

Невидиме поле бою: як США збираються відновити перевагу над арміями Росії та Китаю в електромагнітному спектрі (частина 1)

10264
Невидиме поле бою: як США збираються відновити перевагу над арміями Росії та Китаю в електромагнітному спектрі (частина 1)

Війна в радіоелектронному просторі займає одне з центральних місць у військових стратегіях та оперативних концепціях збройних сил Китаю та Росії. Тож у США здійснюють глибокий аналіз власного потенціалу та можливостей своїх найбільш потужних противників у цій сфері. Електромагнітний спектр (ЕМС) є особливою, надзвичайно складною галуззю сучасного бойового простору. На відміну від фізичних об'єктів, які можуть переміщатися повітрям, землею або морем, електромагнітна енергія рухається зі швидкістю світла і її поширення майже неможливо обмежити за допомогою таких перешкод, як стіни, кордони або зони відчуження

Це дослідження намагається продемонструвати відмінності, або, як стверджують автори, асиметрію армій США, Росії та Китаю у підходах до стратегій, функціонування та розвитку потенціалу для ведення операцій в ЕМС. І саме на основі детального аналізу можливостей та відмінностей у США планують обирати свій шлях до переваги.

Редакція журналу Defense Express здійснила переклад ключових розділів дослідження Центру оборонних концепцій та технологій при Інституті Хадсона, аби у наших читачів була можливість через призму українських інтересів і напрацювань власних стратегій поглянути на підходи США, Росії та Китаю у боротьбі за лідерство у електромагнітному спектрі. А також більш детально ознайомитись з підходами нашого військового противника – Російської Федерації – до розвитку систем та засобів радіоелектронної боротьби.

Проте повернемось до амбіцій, відмінностей та власне, географічних умов, в яких збираються воювати США, Росія та Китай.

Асиметрія концепцій операцій в ЕМС, засобів та спроможностей

Як наголошується у дослідженні, при розробці планів щодо посилення потенціалу для ведення операцій в ЕМС Міністерству оборони США слід приділити особливу увагу створенню концепцій, засобів та спроможностей, які дозволять американській армії отримати рішучу довгострокову перевагу над ЗС Китаю та Росії і при цьому мінімізувати власні слабкості.

З огляду на аналіз оцінок стратегій, концепцій, засобів, спроможностей та організаційних структур ЗС США, Китаю та Росії можна зробити висновок про наявність асиметрії, яку Міноборони США має використовувати у своїх інтересах.

Причому ці відмінності починаються, власне, з географічних умов.

У майбутніх військових зіткненнях армії Китаю та Росії, швидше за все, діятимуть на вже знайомих їм територіях, враховуючи, що вони продовжують свої операції в «сірих» зонах і переслідують свої інтереси щодо сусідніх країн (Китай у Тайвані, а Росія у країнах Балтії).

Тому армії Китаю та Росії можуть більшою мірою, ніж експедиційні сили США, розраховувати на доступ у зоні операцій до мереж дротового зв'язку. Крім того, вони можуть використовувати пасивні та мультистатичні засоби виявлення. Це означає, що необхідно буде підтримувати роботу великої кількості антенних установок, що надають дані для цих радарів, і, крім того, дуже важливо мати повне уявлення про стан ЕМС у районі проведення операції.

Такі держави, як Китай і Росія, переслідуючи свої ревізіоністські цілі, прагнуть повернути під свій контроль території, що раніше відкололися від них. Їхні збройні сили точно знатимуть місце і час майбутньої операції, в той час, як армія США часто змушена буде лише реагувати на агресію.

Завдяки територіальній близькості до зон майбутніх операцій армії Китаю та Росії мають можливість заздалегідь сконцентрувати війська у відповідних районах та використовувати вже наявні там канали забезпечення. Армія США такої можливості не має, тому що її підрозділи розкидані по всьому світу, що сильно ускладнює процес їхнього утримання та забезпечення.

У такому випадку асиметрія полягає в тому, що ініціатива належатиме Китаю та Росії, а в майбутніх конфліктах їхні збройні сили діятимуть на «своїй» уже знайомій їм території. Обидва ці противники можуть розмістити засоби виявлення, системи озброєнь та бойові платформи на своїй власній території і при цьому намагатися контролювати ситуацію на землі, у повітрі та на морі за сотні кілометрів від власних кордонів.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти