xcounter
#

Для фортифікацій ЗСУ можна використати цікавий ресурс, який має "Укрзалізниця"

8708
Будівництво фортифікаційних споруд для ЗСУ, грудень 2023 року, фото - ДССТ
Будівництво фортифікаційних споруд для ЗСУ, грудень 2023 року, фото - ДССТ

Якщо є нестандартні рішення для зміцнення оборони, то чому б таким не скористатись

В наших соцмережах циркулює відео, відзняте пропагандистами режиму Лукашенко в Білорусі про те, як білоруська армія буквально йде в землю вагонами. Якщо точніше – почала використовувати пасажирські плацкартні вагони як елементи конструкції бліндажів при зведенні укріпрайонів.

Як випливає з цих кадрів, білоруси використали свої плацкарти саме як "осердя" конструкції, яке назовні було зміцнене газоблоками. При цьому в самих вагонах була збережена працездатність систем електропостачання та примусової вентиляції, щоб забезпечити там розміщення особового складу на постійній основі.

Читайте також: Для чого будувати міні-субмарину в 600 км від Чорного моря, і як така зброя може допомогти

Пропаганда режиму Лукашенко особливо в мілітарній частині завжди виглядає потішно. Але якщо від цього абстрагуватись, то виходить, що на кадрах вище ми побачили доволі цікаве і нестандартне технічне рішення, яке можна було би використати при зведенні фортифікаційних ліній для ЗСУ.

Якщо подумати логічно, то плацкартний пасажирський вагон – це стандартизована конструкція, де передбачено 54 лежачі місця чи 81 сидяче місце, і окремі сегменти конструкції передбачені для розміщення систем електроживлення та пічка для опалення вугіллям. Тобто використати плацкарт під бліндаж – уже непогане рішення на тлі того, що для зведення фортифікацій використовувати різного роду цілісні металеві конструкції.

Будівництво фортифікаційних споруд для ЗСУ, грудень 2023 року, фото - ДССТ

Ідея із використання пасажирських вагонів, щоб їх вкопувати в землю та відповідно зміцнювати під бліндажі, привертає увагу і тому, що в тої ж "Укрзалізниці" має бути багато такого ресурсу. До повномасштабного вторгнення у відкритому доступі можна було зустріти зокрема дані про те, скільки пасажирських вагонів є в інвентарному парку, і скільки в робочому, і яка частина робочого парку вже давно відслужила свій нормативний строк служби.

Звісно, якщо далі розбирати цю ідею, то можуть виникнути додаткові нюанси. Наприклад – що якусь частину списаних пасажирських вагонів УЗ взагалі не можна використати під бліндажі, хіба що просто порізати на брухт. Або ж що ідея зведення укріпрайонів з використанням пасажирських вагонів може отримати несприйняття на місцях.

Але з іншої сторони, якщо є нестандартне технічне рішення, яке можна використати для зміцнення нашої оборони, то його варто використати.

Будівництво фортифікаційних споруд для ЗСУ, грудень 2023 року, фото - ДССТ
Читайте також: Зміна експортних правил у Японії це не лише про ракети для Patriot, а про значно більше, й часом напряму до України