xcounter
#

Чому і для кого Ізраїль зайнявся модернізацією радянських танків, що пам’ятають Хрущова

17687
Танк Т-54 армії В’єтнаму, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк Т-54 армії В’єтнаму, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або коротко про те, як Кремль почав втрачати покупців на свою зброю навіть у бідних країнах Азії

Міністерство оборони В’єтнаму зараз веде проект по модернізації своїх радянських танків типів Т-54 і Т-55, у співпраці з ізраїльською компанією Elbit Systems.

На першому етапі модернізацію мають пройти близько 300 таких танків, що пам’ятають Хрущова, на наступному – інші 550 машин цього типу, пише портал Defence24.

Читайте також: Чому РФ ударами "Оникс" та Х-35 по Україні знищила оборону Індії та тепер може викинути ці ракети на звалище
Танки Т-54 і Т-55 армії В'єтнаму, зображення з відкритих джерел

Суть модернізації в’єтнамських Т-54 і Т-55 полягає в наступному. На ці танки ставлять системи активного захисту і теплозахисний екран на танкову гармату Д-10Т2С калібру 100 мм.

На ці архаїчні ОБТ часів Хрущова ставитимуть сучасну електроніку - іспанську систему управління вогнем Indra TIFCS-3BU та комп’ютер, що може діагностувати стан бойової машини. Є також вдосконалення і "по дрібничкам", наприклад – гідравлічний підсилювач керма, або ж лазерний далекомір та тепловізор, що дозволяють вести вогонь уночі.

Модернізовані танки Т-54М3 та Т-55М3 армії В'єтнаму, зображення з відкритих джерел

На кінець 2021 року В’єтнам мав військо чисельністю 412 тисяч "багнетів", на утримання якого зміг виділити 5,3 мільярди. Тому так і вийшло, що основу бронетанкового парку В’єтнаму в 1379 ОБТ складають ті самі 850 одиниць Т-54 і Т-55. Там є машини ще більш архаїчні, наприклад – 45 танків типу Т-34. А є і більш сучасні машини, наприклад 64 російські танки Т-90С.

Про себе автори Defence24 відзначають, що В’єтнам веде роботи по своїм танкам часів Хрущова в форматі "модернізація для бідних". Наприклад, їм не вистачило ресурсу навіть на установку значно досконалішої 105-мм гармати L7, хоча такий варіант пропонували підрядники від Elbit Systems.

Танки Т-54 і Т-55 армії В'єтнаму, зображення з відкритих джерел

Втім, у в’єтнамців тут особливого вибору не було. Китайські танки купити був не варіант, бо В’єтнам не хотів псувати відносити із США. До 2022 року в’єтнамці хотіли би купити більше російських Т-90С, але і тут "не зрослось", бо рашисти просили зависоку ціну за свій "чудо-танк".

Ну а після 24 лютого 2022 року В’єтнам сам не хоче купувати танки у рашистів, хоча б тому, що не хоче псувати відносини із США. І так складається ситуація, за якої Кремль почав втрачати свої "традиційні ринки збуту" для зброї навіть у бідних країнах Азії.

Танки Т-90С армії В'єтнаму, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У кого рашисти купили Т-34 для параду, і як це показало реальну слабкість РФ