xcounter
#

Чи дійсно РФ готова до реальних ядерних випробувань та чи можливо цьому протидіяти

2476
Чи дійсно РФ готова до реальних ядерних випробувань та чи можливо цьому протидіяти

Відповіді на п'ять найголовніших питань відносно загрози ядерних випробувань у РФ

Після того, як російській диктатор Путін зробив натяк, що хоче припинити дію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, стало остаточно зрозуміло, що РФ рухається у бік реальної демонстрації свого потенціалу влаштувати кінець світу.

Останнє прямо пов'язано з тим, що саме існування ядерної зброї для Кремля є єдиною гарантією його існування, а реальна демонстрація на думку Путіна має стати остаточним доказом серйозності намірів сформульованих ним ще у 2018 році у фразі: "Навіщо нам світ, якщо там не буде Росії".

Читайте також: МиГ-35С дістався "ВКС" РФ лише через п'ять років: що це за винищувач

Тому питання випробування ядерного озброєння у РФ знаходиться під доволі щільним прицілом, зокрема й авторитетних аналітичних центрів як CSIS. Останній у своєму аналізі дав відповідь на чотири найголовніших питання щодо цієї тими, а з боку Defense Express спробуємо дати відповідь на п'яте.

Що буде у результаті ядерних випробувань

Скоріш за все якщо РФ і проведе ядерні випробування, то вони пройдуть на старому радянському полігоні на Новій Землі. На ньому з 1955 по 1990 рік було здійснено 132 ядерних вибухи, з яких 87 в атмосфері, 3 підводних та 42 підземних. З 1992 року США також припинила практичні ядерні випробування й перейшла на дослідження за допомогою лазерів та комп'ютерного моделювання. А у 1997 році був підписаний Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (США підписали, не ратифікували, але дотримаються).

ядерні випробування мапа
Мапа ядерних випробувань (джерело: peteratwoodprojects)

Тобто на питання, що буде після можливого ядерного вибуху на Новій Землі, відповідь доволі проста, не залежно від його форми, підземний, підводний чи атмосферний, нічого нового з чим зустрічався світ за часи Холодної війни - не станеться.

Навіщо РФ випробовувати ядерну зброю зараз

Як зазначають у CSIS навряд РФ має аналогічні технології моделювання як у США. Більше того офіційний Вашингтон ще у 2020 році на державному рівні підозрювала Росію та Китай у проведенні у 2019 році "високопродуктивних або надкритичних ядерних випробувань засобами, несумісними з їхніми міжнародними зобов'язаннями".

Скоріш за все тоді РФ використовувала обмежені за потужністю пристрої, які дозволяли приховати самі випробування. Але обмеженні випробування все одно дозволяють лише моделювати роботи реального заряду. Й Москва цілком може бути занепокоєна, як реальним станом свого ядерного озброєння, так й потребувати натурних випробувань нових зарядів.

Паралельно з цим, звісно буде досягнута й політична мета. По-перше, знищити черговий безпековий договір. По-друге, це має на думку Кремля підкріпити свої погрози.

Як США та світ відреагують на ядерні випробування РФ

У відповідь на ядерні випробування РФ у Вашингтоні, на думку CSIS, зможуть лише використати наявний арсенал дипломатично-санкційного впливу. Тобто мова буде йти про резолюції ООН, санкції, політичні погрози тощо. Тобто об'єктивно нічого нового та дієвого.

Також західні аналітики лише сподіваються на те, що глобальний світ засудить випробування. На практиці багато країн, які намагаються підтримувати відносини з РФ, мають власні ядерні або конвенційні агресивні амбіції навряд займуть дієву позицію. Наприклад Китай, як і США підписав, але не ратифікував договір, а Індія, Пакистан та КНДР навіть не підписали.

Як ядерні випробування РФ вплинуть на Україну

Головним наслідком проведення ядерних випробувань стане поява на Заході додаткових роздумів, а чи реально РФ буде готова використати свою зброю масового знищення у випадку, якщо зазнає катастрофічних втрат у війні проти України.

Водночас чим більш демонстративними ці випробування будуть, тим більший ефект від цього очікується. Але не виключено, що ядерне випробування буде максимально прихованим, з використанням обмеженого за потужністю підземного вибуху. Це тоді дозволить Кремлю відбріхуватись від нього, а за одно перевірити реакцію світу.

Чи дійсно РФ готова та які ставки

Таким чином, вже з боку Defense Express можемо зазначити, що РФ з огляду на все дійсно готова до реальних ядерних випробувань, протидіяти яким у світу просто немає чим. Водночас сценарій за яким Кремль проводить атмосферні ядерні випробування штатної потужності, хоч і розглядаються як цілком логічний для РФ крок, але це доволі значне підвищення ставок.

За цими випробуваннями будуть дуже ретельно слідкувати і якщо щось піде не так, то про це стане відомо. І тоді весь намір Кремля довести реальність своїх погроз призведе до діаметрально протилежного ефекту. Окрім того, потужний атмосферний вибух вочевидь цілком може бути розцінений, як доволі ризикована подія навіть у Китаї та Індії.

Справа в тому, що знищення Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань призведе до нових ядерних перегонів. А жодна з країн, яка зараз має ядерну зброю не зацікавлена у тому, щоб "ядерний клуб" розширявся.

Читайте також: Як РФ зараз використовує танки та як лише одна рота за 4 дні спалила 25 машин ворога