xcounter
#

Без виплати роялті приватним компаніям немає сенсу співпрацювати з Міноборони - директор НВФ "Адрон" Микола Архипов

Руйнується сама логіка створювати щось цікаве, конкуренте і потрібне для нашої армії
Без виплати роялті приватним компаніям немає сенсу співпрацювати з Міноборони - директор НВФ "Адрон" Микола Архипов
1602

"Приватні компанії, які сьогодні за власні кошти розробляють нові зразки озброєння та техніки, або окремі технологічні рішення, що підвищують потенціал існуючих систем зброї, не мають жодного інтересу співпрацювати з Міноборони.

Адже й досі не реалізовано механізм гарантованого повернення вкладених коштів у створення цих нових зразків", - про це у розмові з кореспондентом Defense Express заявив директор ТОВ "Науково-виробнича фірма "Адрон" Микола Архипов.

НФП Адрон
Системи захисту літаків та гелікоптерів, які розроблені компаніїєю“Адрон”

За його словами, оптимальні і вже апробовані рішення цього питання вже давно знайдено в інших країнах. І називається воно - роялті. Це виплата розробнику певного відсотка від вартості кожного зразка озброєння або техніки, яка закуповується армією країни або експортується в інші країни.

Читайте також: В Україні розробили нові ручні гранати (перші фото)
В Україні й досі не реалізовано механізм гарантованого повернення вкладених коштів у створення нових зразків зброї

Відрахування по роялті - єдиний спосіб для "приватників" сформувати фінансову подушку для реалізації нових проектів. І стимул для створення зразків зброї, які армія дійсно захоче прийняти на озброєння.

"Приватники" в таких умовах дійсно будуть націлені на результат, на відміну від окремих держпідприємств, які часом беруть участь лише в процесі.

"У нас розроблені усі методики та рекомендації щодо запровадження цивілізованого і визнаного у світі підходу виплати роялті людям чи компаніям, рішення та ідеї яких дозволили створити продукти, що потрібні і використовуються державними структурами та Збройними силами", - стверджують у НВФ "Адрон".

Проте насьгодні Міноборони відкидає усі пропозиції щодо виплати роялті, посилаючись на відсутність відповідних правових підстав. Тож, на думку представників приватних компаній, питання про роялі має бути законодавчо врегульоване.

Зокрема, як варіант, в рамках роботи над Законом "Про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки".

Міноборони відкидає усі пропозиції щодо виплати роялті, посилаючись на відсутність правових підстав

Насьгодні НПФ "Адрон" розробила декілька систем та зразків озброєння, що прийняті на озброєння.

Проте їхнє виготовлення в інтересах ЗСУ здійснюється іншими підприємствами - адже НПФ "Адрон" є розробником, а стосунки з серійними виробниками побудовані на підставі ліцензійного договору.

Термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2
Термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2

Оплата роялті розробнику від виробника, яка передбачена цим ліцензійним договором, не визнається Міністерством оборони і не враховується у витратах на серійне виробництво.

"Таким чином, руйнується сама логіка створювати щось цікаве, конкуренте і потрібне для нашої армії. Адже у нас для цього просто немає фінансових ресурсів, які нам не повертаються - хоча те, що ми зробили, Збройні сили закуповують", - заявили у компанії "Адрон".

Серед таких зразків - станції "Адрос" для захисту гелікоптерів та літаків від ПЗРК, нові термобаричні гранати.

Також приватною київською компанією НПФ "Адрон" розроблені керовані боєприпаси для літаків, зокрема, для штурмовика Су-25. Фахівці НПФ "Адрон" пропонують переробку некерованих бомб, запаси яких нас значні, в керовані.

Якщо сильно спростити опис цієї розробки, то на головну частину 100/250/500 кг. бомби "одягається" блок з керованими "крильцями", який і виводить боєприпас точно в зону ураження цілі.

Блок оснащується GPS-навігацією і лазерним каналом управління - для наведення на ціль на кінцевому етапі польоту. Це просто, ефективно і вигідно.

Проте цей проєкт й досі незавершений з огляду на брак коштів на проведення підсумкового етапу випробувань в інтересах ЗС України.

Читайте також: Як обдурити ворожу ракету: українські рішення