xcounter
#

Асиметрична війна по-українськи: у Москви більше вогневих потужностей, але у Києва - нові технології для спротиву

Так вважають американські експерти, хоча наша боротьба за Україну - це не лише про технічні засоби
І цивільний коптер стає елементом асиметричної війни з ворогом
І цивільний коптер стає елементом асиметричної війни з ворогом
4917

Закордонні військові експерти та журналісти намагаються через туман українсько-російської війни побачити нові тренди, які дозволяють Збройним силам України та нашому суспільству стримувати навалу орди. Насправді рецепт простий - мужність і готовність захищати свою землю. До перемоги. Втім, зважаємо і на публікації у закордонних виданнях про нашу велику війну - зокрема, як ця з The Wall Street Journal. Як наш спротив виглядає ззовні, що бачать інші?

Звіти з України сповнені розповідей про протитанкові ракети Javelin та турецькі безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2, які знищують російські танки та інші зразки озброєнь.

Російський ЗРК "Бук" за секунди до знищення ракетами з "Байрактару"

Адміністрація Байдена оголосила про оборонну зброю на суму 800 мільйонів доларів для України, включаючи Javelins, ПЗРК Stinger та безпілотники Switchblade.

Читайте також: Нічне "полювання" артилеристів на русню за допомогою дрона: як ЗСУ зайшло на "вогник" (відео)
Switchblade
Ударний безпілотник Switchblade

"Більш дивовижним є те, що Україна робить дешево та ефективно. І я не маю на увазі коктейлі Молотова", відзначає у своїй публікації оглядач з Wall Street Journal. Отже, на чому він наголошує далі?

Війни стають асиметричними — менш озброєна сторона може здійснювати потужний опір. Сполучені Штати дізналися про це в Іраку, коли повстанці застосовували саморобні вибухові пристрої, в основному у вигляді придорожніх бомб, які спрацьовували за допомогою мобільних телефонів. "Так само Україна розгортає недорогу, майже саморобну зброю та використовує технології на свою користь", пише Wall Street Journal .

Так, в Україні застосовують комерційні безпілотники-октокоптери вартістю 2000 доларів, модифіковані тепловізорами та протитанковими гранатами, щоб знаходити та атакувати російські танки, які ховаються між будинками у селах у нічний час.

Проте одна з українських груп повітряної розвідки (журналіст наводить приклад "Аеророзвідки" - ред.) має 50 команд пілотів безпілотників, які потребують надійного інтернет-з’єднання для роботи. Коли у Сирії у 2013 році припинили доступ до інтернету, підприємливі технарі встановили Wi-Fi-з’єднання "точка-точка", щоб забезпечити доступ до інтернету з-за кордону.

Безпілотний авіаційний комплекс Windhover буде постачатись до Збройних сил України / Фото: Spaitech
Безпілотний авіаційний комплекс Windhover від Spaitech

"Ви можете зробити це за допомогою банок з картопляними чіпсами Pringles і стандартних маршрутизаторів Wi-Fi вартістю за 50 доларів. Україна не потребує такої "спеціальних установок", оскільки Ілон Маск та його фірма Starlink передали Україні тисячі супутникових терміналів доступу до інтернету, в тому числі для команди "Аеророзвідки", які, втім, мають попередження щодо необхідності маскування антен. Зазвичай вони коштують $499 кожен і $99 на місяць за обслуговування", пише WSJ.

Ласкаво просимо до війни 21-го століття, пишуть американці. Ми кажемо інакше: Welcome to hell

Україна також ефективно заглушила російську бездротову технологію військового зв’язку, яка, очевидно, використовує одночастотний канал для роботи.

"Україна ефективно заглушила російську бездротову технологію військового зв’язку", вважають у WSJ

Колишній директор Центрального розвідувального управління Девід Петреус сказав CNN, що росіяни пробували використовувати мобільні телефони для зв’язку. Це тривало, поки Україна не заблокувала код країни +7 для Росії і врешті не призупинила послуги 3G, які Росія використовує для безпечних з’єднань. Російські військові змушені були викрадати українські мобільні телефони, щоб спілкуватися один з одним.

Знищений російський танк. Фото ілюстративне

Україна також скористалася перевагами громадянського краудсорсингу. Як приклад: російські танки обстріляли місто Вознесенськ, а потім відступили на кілька сотень метрів, щоб уникнути вогню у відповідь. Цивільні жителі та волонтери територіальної оборони, втім, повідомляли нові координати ворожих танків через додаток для соціальних повідомлень Viber.

Жодна країна не може повністю відфільтрувати та заблокувати реальні новини

Інформаційні підходи України також не є вартісними, протє вони дієві. Від дзвінка президента Володимира Зеленського у Zoom для виступу у Конгресі США - до роботи України з поширення новин всередині Росії.

Росіяни заблокували Facebook і Twitter, незалежні ЗМІ закриті, а на російському телебаченні нікому не дозволено говорити "вторгнення" чи "війна". Але жодна країна не може повністю відфільтрувати та заблокувати реальні новини. Додатки для обміну повідомленнями Telegram і WhatsApp шифрують їхні повідомлення.

МО РФ традиційно повідомляє, що врати росарміі не є значними і наводить цифри, які щонайменше вдесятеро менші від реальних.

Україна також почала використовувати розпізнавання облич для ідентифікації вбитих і полонених російських солдатів, навіть зв’язуючись з їхніми родинами та публікуючи їхні фотографії у каналах Telegram.

Найдивніше, що після великої реклами та багатьох гучних тверджень російська кібервійна була визнана досить неефективною. "За кілька годин до вторгнення в Україну хтось, імовірно, росіяни, розпочали кібератаки з затосуванням вірусів. Зловмисне програмне забезпечення для руйнування дисків вразило комп’ютери українського уряду та фінансової системи та зламало веб-сайт парламенту.

За кілька годин до вторгнення в Україну росіяни розпочали кібератаки з затосуванням вірусів.

Проте компанія Netscout, яка відстежує кібератаки, назвала атаку "скромною".

Але українські ресурси оприлюднили значну кількість файлів із детальними даними щодо російських військових, що діють на Україні, включаючи імена, адреси, номери телефонів та паспортів. Звідки взялась інформація – невідомо".

Також уряд України створив низку телеграм-каналів і інших ресурсів для координації цифрових атак на російські цифрові системи. Наразі значна кількість фахових українців стали волонтерами у цій царині. Співробітник Державної служби спеціального зв’язку України заявив, що вони займаються "кіберопором".

Ворог здійснює атаки по цивільним об'єктам України

"Цей цифровий флешмоб знищив окремі російські веб-сайти, хоча я сумніваюся, що ми коли-небудь повністю дізнаємося, яку шкоду це завдало. Безумовно, йдеться і про застосування у війні і соціальних мереж. Хоча я також чув про іноземних агентів, які перебувають в Україну і публікують фотографії в Instagram. І Facebook, і Instagram дозволяють вилучати GPS-координати місцезнаходження з фотографій на смартфонах, але вони також дозволяють агентам або зацікавленим особам позначати прилеглі місця, якім можуть бути обстріляні російськими ракетами", визнає американський оглядач.

Україні допомагають зброєю, але в цей час наші військові та громадяні самі активно продукують ефективні способи та засоби протидії агресору

"Нові технології стають помітними після того, як дим битви розвіється. Перша світова війна породила танки, польові радіостанції та вдосконалені літаки. Друга світова війна принесла радар, пеніцилін, ядерну енергетику, синтетичний каучук, джипи і навіть клейку стрічку.

В Україні ми бачимо асиметричну силу поширення недорогих комерційних технологій, особливо соціальних мереж та краудсорсингу, що розширюють можливості громадян до спротиву. І ці інструменти змінюють результат війни. Ласкаво просимо до війни 21-го століття", пишуть американці.

Ми кажемо інакше: Welcome to hell .

Читайте також: Bayraktar карає рашистів: підраховано, скільки техніки ворога знищено за час війни