xcounter
#

Згадати приклад модернізації турецьких М60 та поставити активний захист на наші БТР та МТ-ЛБ

4095
Протикумулятивна решітка – популярний засіб посилення бронезахисту у наших військах
Протикумулятивна решітка – популярний засіб посилення бронезахисту у наших військах

Поки Збройні Сили України не можуть повністю задовольнити свої кількісні потреби в новій бронетехніці, варто шукати шляхи якісного покращення захисту наявної техніки

Прес-офіцери Збройних Сил України за останні декілька днів розповідали про епізоди бойової підготовки, наприклад, бійців десантно-штурмових військ або ж воїнів протитанкової артилерії.

І одна із деталей у цих повідомленнях, які впали у вічі автору цього тексту – наварені протикумулятивні решітки для посилення захисту бронетранспортерів або ж тягачів МТ-ЛБ.

Читайте також: Українські "Мста-С" вперше за рік вийшли на стрільби: що зараз із цими САУ
Травень 2021 року, навчання морської піхоти ВМСУ. Цей бронетранспортер має не тільки протикумулятивні решітки, але й "полички" над колесами

Наприклад, АрміяInform 12 серпня цього року розповідала про те, що на Рівненському загальновійськовому полігоні пройшли тренування розрахунків протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра", які зокрема вчились знищувати російські танки Т-72.

І під час цих навчань "засвітився" тягач МТ-ЛБ із навареними протикумулятивними решітками.

Розрахунок гармати МТ-12 "Рапіра" вивантажує боєзапас із тягача МТ-ЛБ, заняття на Рівненському полігоні, серпень 2021 року

Або ж, прес-служба Генерального штабу ЗСУ розповідала, що на одному із полігонів відбулись заняття бійців десантно-штурмових військ, відпрацьовували тактичні дії у складі розрахунків ПКМ в різних умовах бою на пересіченій місцевості.

Повідомлення було без чітких вказівок місця проведення занять та назви підрозділу, зате там "засвітився" ось такий БТР із навареними решітками для посилення бронезахисту.

Бійці десантно-штурмових військ завантажуються в бронетранспортер, серпень 2021 року

Здавалось би, нічого такого нема у цих наварених решітках. Тим більш, що подібне не тільки українська армія практикує.

Наприклад, Defense Express розповідав, що DGA – французький департамент оборонних закупівель веде зараз тривалі випробування бронеавтомобіля Jaguar, 21 таку бронемашину армія Франції має отримати в 2021 році. І під час одного із епізодів випробувань на тести виїхав екземпляр Jaguar із протикумулятивною решіткою. Ініціатором доробки стала стала компанія-виробник Nexter.

Французький бронеавтомобіль Jaguar із навареними протикумулятивними решітками, червень 2021 року

Або ж – Defense Express розповідав, що турецька оборонна компанія FNSS успішно провела та завершила увесь цикл випробувань спеціалізованого бронеавтомобіля PARS IV, призначеного в першу чергу для оснащення Сил спеціальних операцій країни.

На фінальні випробування цей бронеавтомобіль виїхав також із навареною протикумулятивною решіткою, нехай – своєрідної конструкції.

Бронеавтомобіль PARS IV

Але є й іншого роду взірці. Наприклад, ми розповідали про те, що бундесвер уклав контракт вартістю 250 мільйонів євро із концерном Rheinmetall на оснащення системою активного захисту Strike Shield своїх бронемашин Fuchs, які стоять в строю ще з 1979 року.

Бронеавтомобіль Fuchs із системою активного захисту Strike Shield

Україна могла б піти аналогічним чином. Тобто – оснастити системами активного захисту свої легкі бронемашини, які використовуються в стройових частинах, опираючись на німецький досвід.

Ну і також – на досвід модернізації турецьких танків М60, для якої використовувався комплекс активного захисту Pulat - ліцензійна копія української системи "Заслін-Л". Тут нюанс в тому, що постановка КАЗ на бойову техніку, що служить теж чотири десятки років, буквально дала "нове життя" тим же турецьким М60.

Поки Збройні Сили України не можуть повністю задовольнити свої кількісні потреби в новій бронетехніці, варто шукати шляхи якісного покращення захисту наявної техніки
Читайте також: ЗСУ демонстративно відпрацьовують доставку САУ "Піон" ближче до лінії фронту