xcounter
#

Турецький М60-ТМ: модернізований "ветеран" з українськими технологіями (відео)

2334
Турецький М60-ТМ: модернізований "ветеран" з українськими технологіями (відео)

Міністерство оборони Туреччини опублікувало відео з оновленою версією танка М60

Модернізацію бойової машини, яка отримала позначення М60-ТМ, здійснювали компанії Aselsan, Tübitak SAGE і Roketsan.

М60-ТМ – подальша модернізація танка M60T Sabra – був представлений на виставці IDEF-2019 в Туреччині. Під час модернізації танку було враховано досвід сирійської компанії, де модернізовані ізраїльськими фахівцями танки M60T Sabra виявилися надзвичайно ефективними, а завдяки динамічному захисту екіпаж переживав влучання у танк російської ПТКР "Корнет".

Читайте також: В Японії вперше показали новий бойовий танк Тип 10 зсередини (відео)

Модернізація здійснювалася у рамках проєкту Fırat, згідно з яким усього було оновлено 169 танків М60-Т до версії М60-ТМ. Оновлена версія бойової машини отримала низку електронних систем, телескопічний оптичний модуль та низку інше обладнання.

Однак однією з ключових умов модернізації танка було посилення його захисту, оскільки турецькі М60 виявилися вразливими не тільки для ракет, а й для застарілих протитанкових гармат.

КАЗ Пулат
КАЗ Pulat – система з українськими технологіями

Тож у рамках модернізації для захисту танків М60 було обрано комплекс активного захисту Pulat. Це – турецький варіант української системи "Заслін-Л", яка, своєю чергою, була розроблена київським підприємством БЦКТ "Мікротек".

Виробництво систем Pulat було налагоджене на турецькому підприємстві Aselsan після укладення угоди на міжнародній виставці "Зброя та безпека" восени 2017 року. Фактично, комплекс активного захисту Pulat є ліцензійною копією української "Заслін-Л".

КАЗ Заслон-Л
КАЗ "Заслін-Л"

Комплекс "Заслін-Л" призначений для захисту бронетанкової техніки від протитанкових керованих ракет (ПТКР) та протитанкових гранат (РПГ), кумулятивних засобів ураження танкових і протитанкових гармат, а також бронебійних оперених підкаліберних снарядів. Може працювати в комплексі з будь-яким динамічним захистом.

КАЗ
КАЗ "Заслін" на польському танку Anders

Разом з проведенням випробувань систем активного захисту Pulat в Туреччині також тестували й першу партію комплексів тандемного динамічного захисту "Дуплет". Проєкт реалізувався компаніями ДП "Спецтехноекспорт" та Roketsan: як відомо, сторони були зацікавлені у налагодженні серійного виробництва цих комплексів на території Туреччини. Але чи використовується "Дуплет" в модернізованих турецьких танках М60-ТМ наразі невідомо.

Читайте також: ​Кардинальна модернізація танка Challenger 2 від Rheinmetall: нова башта, гармата, броня та тотальна "цифра" (відео)