xcounter
#

Українські "Мста-С" вперше за рік вийшли на стрільби: що зараз із цими САУ

19103
Збройні Сили України мають до 40 таких артустановок
Збройні Сили України мають до 40 таких артустановок

На відміну від своїх інших "братів по зброї" в артилерії ЗСУ, самохідні гармати "Мста-С" доволі нечасто "потрапляють в об’єктив"

Із 3 по 7 серпня 2021 року Сухопутні війська України проводили перший етап змагань на кращу артилерійську батарею, який проходив на військовому полігоні "Дівички".

Особливість цього заходу – вперше протягом цього року вийшли на стрільби (нехай і навчальні) самохідні артилерійські установки 2С19 "Мста-С" калібром 152 міліметри, які перебувають на озброєнні Збройних Сил України. Ці САУ перебувають в складі 26 артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Читайте також: ЗСУ демонстративно відпрацьовують доставку САУ "Піон" ближче до лінії фронту
Самохідні артустановки 2С19 "Мста-С" Збройних Сил України висуваються для проведення навчальних стрільб, жовтень 2020 року

Якщо судити за відкритими джерелами даних, попередній епізод "появи на публіці" самохідних артустановок 2С19 "Мста-С" на озброєнні українського війська був у жовтні 2020 року. Тоді Сухопутні війська ЗСУ також проводили змагання на кращу артилерійську батарею.

І з жовтня 2020 року по серпень 2021 року у відкритих джерелах не було інформації, що Збройні Сили України вивели свої самохідні гармати 2С19 "Мста-С" для проведення навчань, бойових стрільб або ж інших заходів бойової підготовки.

Батарея українських САУ 2С19 "Мста-С" готується до стрільби, фото ілюстративне

Хоча тут цілком можна зробити допущення, що такі САУ насправді виходили у 2021 році на полігони для бойової підготовки, просто прес-офіцери ЗСУ з тих чи інших причин не стали "світити" подібні факти. Можливо, вся справа у доволі малій чисельності самохідних гармат 2С19 "Мста-С" в складі Збройних Сил України – усього 36 одиниць, і політика "берегти як зіницю ока" ці гармати заодно включає в себе пункт "мінімально розповідати про події за участі наших МСТА-С".

Розрахунки самохідних гармат САУ 2С19 "Мста-С" випробовують власну фізичну витривалість, фото ілюстративне

Прес-служба Міноборони України в квітні 2019 року розповідала, що наші САУ "Мста-С" проходили відновлення та модернізацію, під час яких зокрема відбувався капремонт шасі та установка новітні вітчизняних електронно-оптичних системи типу "Око", які дозволяють вести огляд місцевості за будь-якої пори доби в декількох режимах.

На фото - процес доставки САУ 2С19 "Мста-С" для ремонту і модернізації, квітень 2019 року

Хоча, можливо, для українських САУ "Мста-С" пора провести нову модернізацію, за рівнем – аналогічну наприклад до того, як росіяни проводять модернізацію своїх аналогічних установок під індексом 2С19М2.

У таких самохідних артустановок на озброєнні армії РФ темп стрільби підвищений до 10 пострілів на хвилину, є можливість підключення до автоматизованих систем управління, і головне – є опція стрільби керованими артилерійськими снарядами.

Самохідна гармата 2С19М2 "Мста-С", що перебуває на озброєнні армії РФ, ілюстративне фото із відкритих джерел

Наскільки б не була коштовною подібна модернізація українських САУ 2С19 "Мста-С", вона напевне себе виправдає.

Defense Express в одній із своїх публікацій проводило порівняльну характеристику самохідних гармат 2С3 "Акація", 2С19 "МСТА-С" та DANA-M2 при виконанні конкретної бойової задачі – знищення пускової установки оперативно-тактичного ракетного комплексу за 20 кілометрів від лінії фронту.

Стартова умова – задачу виконує батарея у шість гармат, для знищення цілі треба буде відстріляти 90 снарядів. У випадку із 2С19 "Мста-С" час виконання такої задачі складе 35 хвилин, а вартість виконання (якщо рахувати чисто за ціною відстріляного боєзапасу) – мінімум 620 тисяч доларів.

Лише якісним посиленням вдасться перемогти противника, що має чисельну перевагу, в тому числі - за кількістю стволів артилерії
Читайте також: Автоматизація без грошей: як одеський "Телекарт-Прилад" воював за "Простір" на Широкому Лані