xcounter
#

Автоматизація без грошей: як одеський "Телекарт-Прилад" воював за "Простір" на Широкому Лані

Епізод навчань на Широкому Лані
Епізод навчань на Широкому Лані
3580

Керівництво одеського підприємства "Телекарт-Прилад" сподівається, що після низки кадрових змін у керівництві Збройними Силами нарешті почнуть реалізовуватись і проєкти у галузі автоматизації. З березня 2021 року фінансування ДКР "Простір", за яку відповідає "Телекарт" - а це АСУВ тактичного рівня, умовно кажучи, від бригади до солдата та окремої одиниці техніки - з боку оборонного відомства є замороженим. Проте розробники намагаються довести, що рухаються у вірному напрямку і що є результати, які потрібні Збройним Силам. Чергова демонстрація можливостей днями пройшла на полігоні Широкий Лан.

На початку серпня одночасно на п‘яти загальновійськових полігонах та на острові Зміїний проводилось командо-штабне тренування з Командуванням об’єднаних сил та іншими органами військового управління Збройних Сил України із залученням підрозділів до практичних дій.

Під час навчань у Миколаївській області. Фото Офісу Президента

Читайте також: Припинення автоматизації ЗСУ - це саботаж: пряма мова розробника АСУВ "Дзвін" (відео)

Метою заходу, як повідомляється на Фейсбук-сторінці Головнокомандувача ЗСУ, було "нарощування оперативних спроможностей при виконанні завдань з оборони визначених районівта об’єктів критичної інфраструктури".

Зокрема, на полігоні Широкий Лан на Миколаївщині, перед відбуттям для виконання бойових завдань у зону проведення ООС на сході України командно-штабне тренування (КШТ) проводила 54 ОМБр імені гетьмана Івана Мазепи.

Телекарт
АСУ "Простір" має автоматизувати процеси управління боєм (від підготовки й планування до виконання й відстеження виконання) від рівня бригади і нижче

Для підприємства ТОВ "Телекарт-Прилад", яке за науково-технічної підтримки Міністерства оборони розробило та поставило на озброєння в українське військо низку засобів звязку та автоматизації військового призначення, КШТ на Широкому Лані стало можливістю провести комплексні практичні випробування автоматизованої системи управління (АСУ) "Простір".

З відновленням повноцінних робіт по АСУ "Простір" вже наступного року можна буде отримати дослідні зразки підсистеми", – вважає Генеральний директор Олексій Козлов

АСУ "Простір" має автоматизувати процеси управління боєм (від підготовки й планування до виконання й відстеження виконання) від рівня бригади і нижче. За твердженням начальника Департаменту програмування спеціального конструкторського бюро ТОВ "Телекарт-Прилад" Романа Золотухіна, "зараз ми маємо механізовані підрозділи, які управляються від бригади до відділення включно; контури розвідки, що включають до 10-ти сенсорів, пункт артилерійської розвідки та погашення ворожих сил тощо.

Телекарт
Фахівці "Телекарт-прилад" на навчаннях

Нашим завданням було продемонструвати спроможності єдиної системи на машинах командира бригади, командира артилерії, начальника розвідки, начальника протиповітряної оборони. І не просто статично, а у русі колоною".

БПАК
В РВіА накопичено значний досвід експлуатації близько 200 літаків БПАК "Фурія" - як базового комплексу артилерийської розвідки та корегування вогню. БпАК "Фурія" взаємодіє з АСУВ "Простір", а також може передавати зображення та дані у будь-які інші засоби АСУ.

За твердженням заступника начальника Департаменту розробки системного програмного забезпечення АСУ "Простір" Володимира Калініна, "нашим конструкторським завданням було побудувати систему, що здатна, по-перше, зібрати єдиний пул об’єктів для розвідки від усіх сенсорів (БПЛА, відео- та радіоспостереження).

По-друге, оперативно подавати їх нагору для подальшого ухвалення рішення. Окремо розглядалися можливості отримання завдання на ураження цілей артилерією. Відповідно наших внутрішніх планів, все це повинно виконуватися якнайшвидше – у межах 90-100 секунд".

Автоматизація процесів бойової діяльності може підвищити бойові можливості військ (сил) на 15-20 % й одночасно на 50 % скоротити час, який витрачають органи управління на оперативне планування і доведення завдань до підлеглих

Під час комплексних випробувань на полігоні Широкий Лан конструктори АСУ "Простір" перевірили можливість управління підрозділами бригади у русі. Автоматизовані робочі місця командира бригади, начальника артилерії, начальника розвідки було організовано на базі KrAZ "Spartan". "Ми перевірили передачу команд, GPS-координат на електронну мапу тощо під час руху машин.

"Ми пересвідчились, що командир бригади (або командир нижчого рівня) здатні бачити, в точці з якими координатами безпосередньо знаходиться підрозділ, а також отримувати дані розвідки, що надходять онлайн під час виявлення обєкту з подальшим перетворенням його на ціль", – стверджував заступник начальника СКБ ТОВ "Телекарт-Прилад" Сергій Дегтярьов.

Артилерія ЗСУ
Відповідно цикл від визначення об'єкту як цілі до іі враження має виконуватися якнайшвидше – у межах 90-100 секунд, налаштовані у "Телекарт-Приладі"

Також була продемонстрована мережа передачі даних на базі військових захищених УКХ-радіостанцій "Harris". На Широкому Лані було випробувано технологію Blue force tracking (BFT), що дозволяє бачити, де в онлайн перебувають усі рухомі об’єкти з числа тих, що знаходяться у підпорядкуванні військового підрозділу.

Телекарт-Прилад
"Цифрові содати" від "Телекарт-Прилад" на навчаннях

Начальник Департаменту програмування ТОВ "Телекарт-Прилад" Олег Копійка з цього приводу заявив: "Технологія є загальновизнаною, але тут ми її показуємо фактично вперше. На кожній машині було встановлено можливість передачі інформації та геопозиції.

Все це передається на командира бригади, тобто він зможе відслідковувати місцезнаходження всіх рухомих об’єктів. Практичній сенс використання технології полягає в тому, щоб оперативно приймати рішення та корегувати управління підрозділами на командних пунктах".

АСУВ Простір
Інтерфейс ситеми з інформацією про стан окремого бійця

Комплексні випробування АСУ "Простір" на Широкому Лані проінспектував начальник управління доктрин та підготовки військ (сил) Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу ЗСУ полковник Валерій Семенець, а в останній день на полігон прибула делегація на чолі з Головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-майором Валерієм Залужним, якому було представлено функціонал АСУ "Простір".

Головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-майору Валерію Залужному було представлено функціонал АСУ "Простір".

Генеральний директор ТОВ "Телекарт-Прилад" Олексій Козлов стверджує, що потужності підприємства та наявність колективу з досвідом, знаннями, військовим розумінням справи дозволяють вийти на серійне виробництво компонентів автоматизованої системи управління "Простір".

При цьому з березня 2021 року фінансування проекту з боку держави є замороженим, колектив розробників працює в бюро та на полігонах за власний кошт підприємства.

"Після зміни керівництва Збройними Силами сподіваємось на те, що рішення в даному напрямку ухвалюватимуться більш швидко й ефективно. Нині необхідно лише бажання військових і прийняття ними відповідного рішення. З відновленням повноцінних робіт по АСУ "Простір" вже наступного року можна буде отримати дослідні зразки підсистеми", – вважає Олексій Козлов.

Читайте також: ​Потрібні сучасні АСУ, ударні безпілотники, засоби ППО та РЕБ: у Сухопутних військах ЗСУ зробили висновки з конфлікту довкола Карабаху