xcounter
#

Понад $600 тис за одну ворожу ціль: ціна вогню з гармати-гаубиці Dana M2 та інших 152 мм САУ

Самохідна гармата-гаубиця "Дана М2".
Самохідна гармата-гаубиця "Дана М2".
44453

Чим 152 мм самохідна артилерийська установка "Дана", яку закуповують для ЗС України, краща від тих систем, які нині стоять на оснащенні української армії? Фахівці стверджують, що до оцінки будь-якого зразка озброєння слід підходити через показники "ефективність-вартість". У свою чергу, ефективність безпосередньо артилерійського озброєння слід оцінювати при виконанні типового бойового завдання. І тоді буде легше розставляти крапки над "і".

У розпорядження Defense Express надійшов документ, де розглядається виконання однакової бойової задачі самохідною гаубицею "Акація" (2С3), самохідною гаубицею "Мста С" (2С19) та самохідною гарматою-гаубицею "Дана М2".

Ми вирішили подати основі тези цього аналізу, залишаючи можливість для критичних оцінок тез та висновків з боку наших читачів. Все що далі - з цього документу.

Читайте також: Тверезий погляд на чеську САУ Dana-M2 для ЗСУ: без зрад, перемог та істерії

Завдання - знищення пускової установки ОТРК, що знаходиться на відстані 20 км від вогневої позиції артилерійської системи.

Для порівняння трьох артилерійських систем пропонується, окрім максимальної дальності стрільби, використати й інші показники, які більш всебічно характеризують систему. У якості таких показників було визначено:

- кількість снарядів для знищення вищезгаданої цілі;

- режим ведення вогню;

- час виконання завдання;

- вартість витрачених боєприпасів.

Порядок отримання цих показників викладено у "Правилах стрільби і управління вогнем артилерії. Група, дивізіон, батарея, взвод, гармата".

Розрахунки показують, що для виконання завдання потрібно 540 одиниць 152 мм уламково-фугасних снарядів.

2С19
2С19 "Мста-С" перед боєм

Якщо для виконання цього завдання задіяти артилерійський підрозділ у складі 6 гармат, то кожна гармата повинна виконати 90 пострілів.

Враховуючи скорострільність гармат та режим ведення вогню маємо, що час виконання завдання для системи 2С3 "Акація" складає 45 хвилин, для 2С19 "Мста-С" – 35 хвилин, і для "Дана М2" - 25 хвилин.

Дана М2
Виконання завдання системою "Дана М2" .

Окремо слід відзначити, що у "Правилах стрільби і управління вогнем..." наголошується, що стрільба з нарізних гармат звичайними та активно-реактивними снарядами на відстань більш, ніж 16 км є неефективною!

Також треба мати на увазі, що система 2С3 "Акація" може виконати завдання зі знищення цілі на відстані у 20 км тільки активно-реактивними снарядами, похибка влучання яких зростає в порівнянні зі звичайними більш ніж на 25%. Що потребує вже 675 снарядів. А час виконання зростає до 55-65 хвилин.

Для систем 2С19 "Мста-С" та самохідної гармати-гаубиці "Дана М2" знищення такої цілі можливе далекобійними снарядом, вартість якого на 15% вище у порівннянні зі пострілом типу ВОФ-546.

2С19
Для системи 2С19 "Мста-С" знищення цілі на відстані 20 км можливе далекобійними снарядом, вартість якого на 15% вище у порівннянні зі пострілом типу ВОФ-546.

Якщо порівняти вартість виконання цього завдання з урахуванням вартості одного пострілу (при його вартості орієнтовно 1* тис. дол. США.), то виконання завдання для системи 2С3 "Акація" становитиме 675 тисяч доларів, для 2С19 "Мста-С" – 620 тисяч доларів, для САУ "Дана М2" - 615 тисяч доларів.

  • *Уточнення. За оцінками Defense Expess, ціна одного імпортного великокаліберного боєприпасу (заряд + снаряд) є щонайменше удвічі більшою.

Точність підготовки даних для стрільби з САУ "Дана М2" на 30-35% вища, ніж у 2С19 "Мста-С", що значно підвищує ефективність стрільби, а отже, сприяє зменшенню кількості снарядів, потрібних для виконання вогневого завдання.

Якщо на додачу до цих показників враховувати мобільність та живучість системи на полі бою, за якими "Дана М2" значно перевищує інші 152 мм артилерійські системи, то переваги САУ "Дана М2" є очевидні.

Довідково:

Калібр САУ Dana-М2 - 152-мм, який є "радянським" стандартом для української армії. Чеська САУ може використовувати стандартні постріли для гаубиць Д-20 та САУ 2С3 "Акація". Також чеською компанією Brono Defense Group розроблені снаряди підвищеної дальності.

Дальності вогню:

152 мм постріл ВОФ-546У зі снарядом ОФ-540
 та зменшеним перемінним зарядом - 16 300 м;

152 мм постріл ВОФ-546 зі снарядом ОФ-540 
та повним перемінним зарядом - 18 500 м;

Постріл DN1CZ для САУ Dana
Постріл DN1CZ для САУ Dana

152 мм постріл з уламково-фугасним снарядом підвищеної дальності та повним перемінним зарядом (HE ER, High-Explosive Extended Range) - 20 300 м;

152 мм постріл з уламково-фугасним снарядом підвищеної дальності з донним газогенератором HE ER-BB (
High-Explosive Extended Range with Base Bleed) - 25 500 м.

Читайте також: Чеська САУ Dana для ЗСУ: всі плюси та мінуси нової артилерійської системи