xcounter
#

Туреччина пересадить свої ССО на бронеавтомобіль власного виробництва

1998
Бронеавтомобіль PARS IV
Бронеавтомобіль PARS IV

Першу сотню бронеавтомобілів PARS IV турецькі спецпризначенці мають отримати до кінця 2021 року

Турецька компанія FNSS успішно провела та завершила увесь цикл випробувань спеціалізованого бронеавтомобіля PARS IV, призначеного в першу чергу для оснащення Сил спеціальних операцій країни.

Цей бронеавтомобіль розроблявся за угодою між FNSS та Секретаріатом оборонної промисловості Туреччини, пише портал European Defence Rewiew.

Читайте також: Франція випробовує новітній Jaguar із навареними протикумулятивними решітками
Бойова маса машин типу Pars IV може складати від 16 до 24 тонн

Бронемашину PARS IV слід вважати чимось середнім між класичним колісним бронетранспортером та бронеавтомобілем класу MRAP.

Головна технічна особливість PARS IV – ця машина здатна працювати на різних видах рельєфу, за різних типів клімату та є доволі гнучкою в плані експлуатаційних вимог. Такого рівня гнучкості вдалось досягти зокрема завдяки використанню шасі колісною формули 6х6, яке має менший радіус розвороту, аніж машини на шасі 4х4.

Специфічність завдань, під які була створена Pars IV 6x6, визначають і специфічність конструкції цієї бронемашини

Також – завдяки інноваційним пристроям оптичного та відео - спостереження, які дають огляд для екіпажу на всі 360 градусів, екіпажу PARS IV не буде потрібно піднімати люки навіть під час бою, щоб забезпечити кращий огляд.

Бронезахист цієї машини достатньо потужний, щоб витримати підрив на міні або ж влучання гранати від ручного протитанкового гранатомету. Окрім того, PARS IV має апаратуру подавлення сигналів для дистанційно керованих вибухових пристроїв, та "інфраструктуру захисту" для кращого виживання десанту та екіпажу цих машин.

Але на додачу до усіх технологічних новацій, конструктори PARS IV поставили на машину стару-добру протикумулятивну решітку

Ще одна особливість PARS IV – це його озброєння: одразу два бойових модулі, перший з котрих оснащений кулеметом 12,7 міліметрів, другий – кулеметом 7,62 міліметри.

Турецька преса пише, що національні Сили спеціальних операцій мають отримати 100 бронемашин PARS IV, із яких- 45 машин для доставки та прикриття спецпризначенців, 30 машин у версії рухомого командного пункту, 15 машин у версії мобільних радіолокаційних станцій, 5 машин хімічного та біологічного захисту. Перша партія має налічувати 12 бронемашин, яких саме модифікацій – ЗМІ Туреччини не розкривають.

Саме ось це фото найкраще демонструє особливість озброєння Pars IV 6x6, тобто одразу два різнокаліберні бойові модулі
Читайте також: Японія може купити для своїх Сил самооборони турецькі бронемашини Yoruk