xcounter
#

​Збори у Святогірській лаврі на тлі "Кавказ-2020": до чого готується РПЦ

1934
​Збори у Святогірській лаврі на тлі "Кавказ-2020": до чого готується РПЦ

На тлі командно-штабних навчань Південного військового округу збройних сил Російської Федерації "Кавказ-2020", які проходитимуть в період з 21 по 26 вересня 2020 року, і є завершальним етапом навчально-бойової підготовки російської армії у 2020 році, в Україні в Свято-Успенській Святогірській лаврі в Донецькій області відбувається Форум "Люди миру". Співпадіння? Навряд чи...

Публічно оголошено, що організаторами форуму, який пройде 21 вересня ц.р., є "жителі Донбасу та інших регіонів України", які "відгукнулися на звернення Української Православної Церкви Московського патріархату", засновником якої де-юре є Російська православна церква.

Головна ідея, за словами організаторів заходу, полягає в тому, щоб "розробити програму дій по припиненню конфлікту і відновленню мирного життя на Сході України". Крім того, учасники форуму прагнуть долучити до переговорного процесу щодо врегулювання протистояння на Донбасі, звичайних людей, які безпосередньо постраждали від війни на Сході України. Форум передбачає мультимедійний формат, який має об'єднати учасників з різних країн.

Читайте також: Між війною та миром. Як Росія хоче захопити світ
Форум Люди миру, Defense Express
Форум "Люди миру", пройде 21 вересня ц.р. у Святогорській лаврі, що на Донеччині. Рішення про його проведення було прийнято 17 серпня ц.р. на засіданні Священного Синоду УПЦ (МП). На фото - члени оргкомітету форуму / Фото: Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП)

До оргкомітету форуму "Люди миру" увійшли особи, які підтримують виключно миротворчі ініціативи УПЦ МП. Серед них лікар Борис Тодуров, чемпіон світу з боксу Олександр Усик, правозахисник Ігор Артеменко, телеакадемік Влад Ряшин та інші.

Однак, незважаючи на достатньо добрі наміри учасників заходу - актуалізація людського фактора війни, позбавлення заполітизованості процесу мирного врегулювання та демонстрація громадськістю прагнення до миру, в дійсності є маніпулятивними.

По факту, на заході будуть присутні особи, які мають виключно проросійські погляди та переконання в тому, що саме Україна винна в подіях на Донбасі. Для альтернативної позиціяї на форумі навряд чи знайдеться місце. Так, Арсеній (Яковенко) - намісник Святогірського монастиря з 1995 року багато разів підтверджував свою прихильність антиукраїнській позиції. Публічно називав війну на території України громадянською, звинувачував українську владу, яка не хотіла "розмовляти з народом Донбасу", а замість пошуку компромісу "посварилася з сусідом Росією". Позиція інших учасників заходу теж не далека від очільника монастиря. Тобто знову будуть говорити про "внутрішньоукраїнський конфлікт" і виправдовуватимуть агресивні дії Росії.

Форум Люди миру, Defense Express
Митрополит Святогірський Арсеній (Яковенко) є намісником Святогірського монастиря з 1995 року / Фото: Інтернет-видання Карачун

Поряд з цим важливим є інший момент. Церкви УПЦ МП в Слов'янську, зокрема та сама Свято-Успенська Святогірська лавра у 2014 році використовувалися бойовиками як місце зберігання зброї, а її працівники стали основою для збройних формувань офіцера ГРУ ГШ РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). За його наказами творилося безчинство в Слов’янську, а церковні парафіянки, в тому числі лаври, прямували з іконами блокувати українську військову техніку і прикривати собою бойовиків. Нічого істотно з того часу не змінилося. Лавра й досі залишається оплотом "руского мира" в регіоні. За даним свідків Святогірську лавра, яка була базою російських сил, досі охороняється "донским казачеством". Так само у місті є орендована російською церквою будівля "Вілла Марія", де жили бойовики Гіркіна у 2014 році і звідти вони прямували на захоплення міськвідділу МВС. Віллу як і раніше орендує Московський патріархат. Ну, а про офіцерів в погонах під рясою в рядах РПЦ, в тому числі в УПЦ, вже і без того сказано чимало.

По суті проведення форуму на тлі ескалації напруги між Заходом та РФ, прагненням останньої продемонструвати власну потугу в рамках навчань "Кавказ-2020" не є тривіальної подією. В дійсності під гаслами "ми закінчимо громадянську війну" організатори заходу "Люди миру" – особи, які фінансово і ментально залежні від країни агресора – намагаються притупити пильність населення України, культивувати комплекс вини, сформувати пацифістські погляди та переконання в необхідності миру будь-якою ціною, навіть за рахунок поступок країні-агресору "задля збереження життя людей".

Форум Люди миру, Defense Express, Кавказ-2020
В Південному військовому окрузі РФ 21 вересня ц.р. розпочались стратегічні навчання "Кавказ-2020", участь в яких беруть 80 тыс. Військ. Вони відбуватимуться до 6 вересня 2020 року / Фото: МО РФ, Вадим Савицкий

Фактично, це робиться не заради припинення війни, а навпаки, задля її продовження, адже лояльне до агресора населення є запорукою для перемоги противника. Тут не йде мова про реальний мир. Яскравим прикладом, який доводить протилежну спрямованість дій агресора є та сама паспортизація окупованих територій, де, фактично, примушують населення отримувати російські документи. Якщо вірити російським інформаційним ресурсам, за "паспортами ДНР" вже сформована черга до 2023 року. Як в таких умовах "Люди миру" будуть повертати Україні непідконтрольні наразі українській владі території не відомо.

Крім того, форум проводиться напередодні виборів до органів місцевого самоврядування, що створює умови для приходу на місцях політиків, що є проросійськи налаштовані і, як наслідок – для реваншу проросійських сил безпосередньо в районі проведення Операції об’єднаних сил, що наразі виступає запорукою мирного життя в країні та нормального плину демократичних процесів.

Форум Люди миру, Defense Express
В РНБО України зазначили : "Напередодні місцевих виборів спостерігається активізація окремих релігійних структур як інструментів антиукраїнської діяльності". На фото: В Краматорську презентували нову політичну партію / Фото: vp.donetsk.ua

В РНБО України не випадково заявили про "активізація окремих релігійних структур як інструментів антиукраїнської діяльності" і повязали цей факт з місцевими виборами.

"Одним з дієвих інструментів російської гібридної війни проти України є використання релігійних структур у форматі проведення різноманітних «конференцій», «круглих столів», «міжнародних форумів», «хресних ходів» тощо, - зазначив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи основні ризики та загрози, пов’язані з процесом підготовки та проведення виборів до місцевих рад, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року. - Мета таких заходів – просування ідей так званого «руського миру», виправдання російської агресії проти України, просування антиукраїнських тез російської пропаганди".

В РНБО вважають, що саме "подібна багаторічна діяльність спецслужб Російської Федерації в попередні роки стала одним з основних чинників, які зробили можливими тимчасову окупацію Кримського півострову та частини території Донецької і Луганської областей".

Форум Люди миру, Defense Express, Кавказ-2020, Олексій Данилов, РНБОУ
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов: "Одним з дієвих інструментів російської гібридної війни проти України є використання релігійних структур у форматі проведення різноманітних "конференцій", "круглих столів", "міжнародних форумів", "хресних ходів" тощо" / Фото: РНБОУ

Фактично, проведенням подібного форуму продовжується виконуватися кремлівський план гібридної окупації, який на фоні військових навчань поблизу українських кордонів та на окупованих територіях Криму та Донбасу, є загальним сценарієм подальшої агресивної політики РФ проти України.

***

Хочеться вірити, що українська влада тримає руку на пульсі і наразі виключені можливості для "російського реваншу" в Україні. Щонайменше додає оптимізму заява Секретаря РНБО. Зокрема, Олексій Данілов попередив "організаторів різноманітних "мирних форумів" про кримінальну відповідальність за антидержавну діяльність" і заявив, що "Апарат РНБО України уважно відслідковує ситуацію в державі напередодні виборів, а правоохоронні органи України відреагують на будь-які спроби розхитування внутрішньополітичної ситуації". Але, народ України вже навчений власним досвідом, що громадянське суспільство теж не повинно дрімати і вчасно поставити бар’єри для тих, хто бажає повернення у минуле. І нехай нікого не обманюють благі наміри чергових "миротворців" – такими благими намірами вимощена дорога до аду. Аду "руського миру"...

Форум Люди миру, Defense Express

PS: Механізм використання російськими керманичами релігії, зокрема православ’я московського толку, у якості активного та дієвого механізму гібридної війни повказано у матеріалі "ЛИЦЕМІРСТВО: Як кремль використовує релігію в гібридній війні", який є частиною дослідження Інформаційно-консалтингової компанії Діфенс Експрес та Центру дослідження сучасних конфліктів під назвою "ЛИЦЕМІРСТВО та ШАХРАЙСТВО, як стовпи агресивної російської зовнішньої політики".

Читайте також: Як РФ застосовує ССО проти України