xcounter
#

"Залізний купол" в Україні таки може стати реальністю

3117
Ізраїльська система ПРО Iron Dome в дії. 13 травня 2021 року / Фото: Avichai Socher
Ізраїльська система ПРО Iron Dome в дії. 13 травня 2021 року / Фото: Avichai Socher

Відповідну поправку щодо варіантів продажу або передачі таких систем Україні внесено до проекту американського оборонного бюджету на 2022 рік

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Офісу Президента. Автори цього повідомлення, в свою чергу посилаються на дані видання Politico, та стверджують, що це стало можливим "завдяки домовленостям, які були досягнуті під час візиту Президента Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки".

Згідно з поправкою до оборонного бюджету США на 2022 рік, яку вніс конгресмен Скотт Франклін, Міністерство оборони США має подати до Конгресу звіт, який включатиме варіанти потенційного продажу або передачі таких систем Україні.

Читайте також: Уроки війни: модернізовану систему Iron Dome навчили одночасно збивати безпілотники й ракети
Iron Dome
Одна батарея Iron Dome складається з трьох пускових установок з 10-20 протиракетами Tamir у кожній, РЛС та пункту управління. Одна батарея, оціночно, дозволяє захистити до 150 кв. км.

Ця поправка вже здобула двопартійну підтримку в Конгресі Сполучених Штатів Америки.

Водночас в Politico вточнюють, що мова ймовірно йде про передачу Україні лише двох батарей системи Iron Dome ("Залізний купол"), котрі були закуплені американцями у 2019 році для власних потреб.

Iron Dome
Одна з двох батарей Iron Dome, закуплених для потреб армії США у 2019 році

Ізраїльська система довела свою високу ефективність під час відбиття численних ракетних нападів, перехвативши до 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

"З тактичної точки зору вона не буде ефективна на близькій відстані або на лінії зіткнення, тому що ця система буде дуже швидко знищена російськими ракетними системами залпового вогню", - зауважив в коментарі американському виданню директор програми досліджень Росії в CNA Майкл Кофман.

Протиракета Tamir
Протиракета Tamir

"Але вона (батарея Iron Dome) може перехоплювати ракети великої дальності, що дозволить батареї захищати критично важливі об'єкти або командні центри на Сході України", - додав він.

Тут варто пояснити, що одна батарея "Залізний купол" від Rafael, за оцінювальними даними, дозволяє захистити до 150 кв. км території, тоді як, наприклад, площа Києва - 839 квадратних кілометрів.

Водночас сам факт подібної передачі стане дуже важливим прецедентом, який може "розв’язати руки" виробникам подібного озброєння й стати фундаментом для подальших перемовин щодо закупівлі або допомоги у створенні власних високотехнологічних систем протиракетної оборони України в майбутньому.

Читайте також: Армія США освоює "Залізний купол": проводить навчальні стрільби та розробляє власний аналог