xcounter
#

За 15 років третина війська США може стати роботизованою - від "вірних ведених" до HIMARS та "Реплікант"

1283
XQ-58A Valkyrie, фото — 88 Air Base Wing
XQ-58A Valkyrie, фото — 88 Air Base Wing

Йдеться як про повітряні, так і про наземні та надводні й підводні безпілотні платформи, які сьогодні активно впроваджують в американському війську

Марк Міллі, генерал армії США у відставці, під час однієї з подій, присвяченій місцю новітніх оборонних технологій на полі бою, заявив, що завдяки масштабним інвестиціям у розвитку безпілотних систем різних типів у 2039 році частина американського війська може стати роботизованим.

"Я припускають, що через десять-п’ятнадцять років третина, можливо, від 25% до третини збройних сил США будуть роботизованими", — цитує його слова видання Defense Post.

Читайте також: Зоопарк винищувачів: які країни мають на озброєнні три та більше моделей і навіщо їм це
ізральський бойовий робот MTGR
США закуповують робототехніку і за кордоном, на фото — ізраїльський MTGR, джерело — Roboteam

Нагадаємо, раніше генерал Марк Міллі обіймав посаду голови Об’єднаного комітету начальників штабів. На його думку, війну можуть змінити системи на базі штучного інтелекту, завдяки яким військові на полі бою будуть приймати швидші та більш обґрунтовані рішення.

Міллі вважає, що ті країни, яким вдасться оптимізувати безпілотні технології для використання у військових цілях, отримають значну та "потенційно вирішальну" перевагу на полі бою. Він також сподівається, що широке використання безпілотних технологій в Армії США підштовхне армії інших країн активніше впроваджувати аналогічні інновації.

Сьогодні американське військо дійсно активно працює над впровадженням тих чи інших безпілотних технологій, зокрема у Військово-морських силах США розпочали розгортання так званого гібридного флоту, який передбачає активну взаємодію як надводних, так і підводних безпілотників.

Повітряні сили США реалізують свою програму "вірних ведених" Collaborative Combat Aircraft (CCA), яка передбачає появу на полі бою безпілотників, що будуть виконувати завдання спільно з пілотованими літаками.

А Корпус морської піхоти у червні цього року розпочав формування ракетного батальйону, який буде оснащений безпілотними пусковими під крилаті ракети Tomahawk (платформа вже використовується для протикорабельних ракет NSM).

Крім того, можна згадати, як нещодавно під час випробувань у США здійснили удар новітніми ракетами PrSM з дальністю як мінімум 500 км по надводній цілі, а для пусків використовувалася безпілотна версія ракетної системи HIMARS — AML (Autonomous Multi-Domain Launcher).

пуск ракети PrSM
Пуск ракети PrSM, фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Також варта уваги стратегічна програма Replicator, в якій Пентагон фактично втілює й досвід України. Вона стартувала у 2023 році, передусім зосереджена на оснащенні війська дешевими масовими дронами, щорічно фінансування становитиме 500 млн доларів, у рамках проєкту планують розгорнути тисячі різних безпілотних систем.

Читайте також: Новий уряд Британії визнав провал в оборонні та оголосив перехід до нової ери проти "смертельного квартету"