xcounter
#

ВПС США вже запланували, що після 2026 року може з'явитись до 25 "зайвих" F-35A, що це може дати

3608
F-35, ілюстративне фото від U.S. Air Force
F-35, ілюстративне фото від U.S. Air Force

В теорії, цей фактор може дещо прискорити процеси по західним винищувачам для України, хоча не без "підводних каменів"

У серпні 2024 року став доступним для публікації звіт Selected Acquisition Report Міністерства оборони США, котрий вступив у силу ще в грудні 2023 року і стосується планів американських військових по чисельності флоту їх бойової авіації.

Найцікавіший момент, який зафіксовано в цьому документі – за кілька років у США почнуть з’являтись умовно "зайві" F-35, по мірі надходження літаків нового виробництва цього типу, про що у своїй публікації розповідає портал Defense News.

Читайте також: Хусити показали "гіперзвукову" ракету, якою майже проломили ПРО Ізраїлю: схоже це Fattah з Ірану

У цій історії для початку варто зосередитись просто на деталях, які стосуються планів по списанню F-35. Там йдеться зокрема про те, що ВПС США планують в проміжку до 2029 року списувати щорічно від двох до чотирьох F-35, і так власне й виник показник, що після 2026 року в них може виникнути аж 25 "зайвих" літаків цього типу.

Щоправда, при цьому представники самих ВПС США уточнюють, що наведені вище цифри не слід сприймати буквально, бо реалізація цих показників по F-35 прямо ув’язана із задоволенням бюджетних запитів американських військових та вчасністю надходження нових літаків на заміну запланованим до списання.

Крім того, мова і про те, що до 2029 року ВМС США та авіація Корпусу морської піхоти планують списати 20 F-35С та 16 F-35B, по мірі надходження нових літаків цього типу.

F-35, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Тут слід окремо підкреслити, що американські військові запланували списання певної кількості своїх F-35 якраз на тлі планів поступово збільшувати закупівлю літаків цього типу: наприклад, бюджетний запит для ВПС США на 2025 та 2026 фінансові роки включає в себе по 42 літаки F-35A, на 2027 та 2028 фінансові роки – по 47 літаків F-35A, в проміжку з 2029 по 2048 роки – по 48 літаків цього типу, ну і ще 34 F-35A в 2049 фінансовому році. Так кількість загалом літаків цього типу для ВПС США, починаючи з 2007 року, має скласти 1763 одиниці.

На цьому моменті від Defense Express хочемо поставити такі акценти. Навряд чи американські військові мають намір здавати одразу на утилізацію ті F-35, котрі мають поступово списуватись. Тим більш, що якщо виходити наприклад із актуальної вартості F-35 за дозволом на продаж для Румунії, де вартість одного літака складатиме 225 мільйонів доларів без озброєння, то навряд чи США підуть на те, щоб "пустити під ніж" настільки вартісний ресурс.

На цьому тлі можемо припустити, що коли в США з’являться "вільні" після списання F-35, то ці літаки можуть бути передані європейським партнерам, котрі зараз залучені до передачі F-16 для ЗСУ. Але далі може виникнути нюанс в тому, який фактичний технічний стан матимуть ці літаки, і чи будуть вони придатні до стройової експлуатації.

Читайте також: Нова крилата ракета AGM-158 JASSM XR з дальністю, як у Tomahawk: не під F-16, але це взагалі не проблема