xcounter
#

Вбивай з комфортом: тривожна статистика ООН використання ударних безпілотників

"Одного разу знадобилося сім ударів БпЛА, перш ніж особа на землі була знищена…"
Безпілотники - тихі вбивці
Безпілотники - тихі вбивці
856

Масове використання безпілотних систем на сучасному полі бою неминуче призводить до зростання числа вбитих за допомогою роботизованих систем людей, у тому числі - мирних жителів.

Це – один з висновків спеціальної доповіді, яку на початку липня цього року оголосила у Раді ООН спеціальний доповідач з питань про позасудові та масові страти Агнес Калламар (фр. Agnes Callamard).

У доповіді Калламар (для більш детального ознайомлення подаємо лінк - https://lnkd.in/dwbDMi6?trk=organization-update_share-update_update-text ) були наведені цікаві та тривожні цифри.

Читайте також: Bayraktar TB2: на що насправді здатний ударний БПЛА та навіщо він Україні (відео)

Станом на 2020 рік принаймні 102 країни мають на озброєнні своїх збройних сил військові БпЛА. З них близько 40 вже мають в арсеналах або знаходяться в процесі придбання ударних безпілотників.

Експорт комерційних і безпілотних технологій стимулював поширення дронів і знизив їх вартість.

102 країни мають на озброєнні своїх збройних сил військові БпЛА.

Очікується, що все більше країн будуть розробляти або купувати збройні безпілотники, і що протягом наступних десяти років буде озброєно (конвертовано в ударні) більше 40% безпілотників, що нині перебувають на оснащенні армій.

Щонайменше 20 озброєних недержавних акторів отримали у свої арсенали розвідувальні та ударні безпілотні системи. Серед них - ІГІЛ, Хаіят Тахрір аш-Шам (коаліція ісламістських угруповань, очолювана бойовиками "Джебхат ан-Нусра", діє в сирійському Ідлібі), Палестинський ісламський джихад, Лівійська національна армія, мексиканські і колумбійські наркокартелі.

Повстанці швидко навчились пристосовувати цивільні дрони до вбивчих завдань

Недержавні актори навіть раніше, ніж передові військові держави, отримали на озброєння ударні БпЛА і освоїли їх масоване застосування. Наприклад, у 2017 р. у Мосулі (Ірак) протягом 24-годинного періоду "було застосовано не менше 82 безпілотників усіх форм і розмірів", які завдали удар по іракським, курдським і американським військам.

За підрахунками спецдоповідача ООН, з 2015 р. 11 держав застосували ударні БпЛА на полі бою безпосередньо для знищення живої сили.

"В даний час існує досить реальна перспектива того, що держави можуть зробити вибір на користь "стратегічного" усунення високопоставлених військових чиновників без оголошення воїни", - оголосила Калламар.

Прецедент очевидний - вбивство іранського генерала Касема Сулеймані у результаті удару американськими БпЛА по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада в ніч на 3 січня 2020 р.

Американський "Ріпер" над Афганістаном

Значна частина доповіді Калламар присвячена розвінчанню "міфу про хірургічні ударі", що нібито гарантує застосування БпЛА.

Наприклад, вивчення досвіду застосування ударних БпЛА в Ємені показало, що понад 80% від загальної кількості жертв серед мирного населення стали результатом ударів БпЛА. Аналіз даних про застосування американських БпЛА в Афганістані показує, що удари з безпілотників приводили до жертв серед цивільного населення у десять разів частіше, ніж атаки пілотованої авіації.

Понад 80% від загальної кількості жертв серед мирного населення стали результатом ударів БпЛА

У контексті аналізу ефективності ударів американських БпЛА у доповіді наводяться дані про 41 людину, яких американські безпілотники намагалися знищити по кілька разів. В одному випадку знадобилося сім ударів БпЛА, перш, ніж ціль була знищена.

У цілому при спробі знищити 41 ціль загинули 1147 чоловік, що становить чверть від загального числа жертв ударів БпЛА в Пакистані та Ємені.

Оператори БпЛА сидять за сотні кілометрів від цілі і це породжує байдужість до життів на землі

Причини значних "побічних збитків" - не стільки технічна недосконалість БпЛА, засобів контролю, спостереження і враження, скільки людські фактори.

"Гарантована безкарність операторів БпЛА, які сидять за сотні кілометрів від цілі і можливість для командування заперечувати сам факт удару породжують байдужість до життів на землі", - заявила спеціальний доповідач ООН з питань про позасудові та масові страти Агнес Калламар.

В Афганістані удари з американских безпілотників приводили до жертв серед цивільного населення у десять разів частіше, ніж атаки пілотованої авіації.

Вона закликала розслідувати факти зростаючого числа вбивств, скоєних за допомогою безпілотних літальних апаратів, підвести підсумки розвитку бойових безпілотних літальних апаратів і вивчити проблеми, які вони викликають в сфері міжнародного права.

Це означає, що гуманітарні аспекти воєнної роботизації вже включені до порядку денного міжнародних організації і згодом поширяться на рівень національного законодавства.

Читайте також: Нові деталі ударного БПЛА від ДККБ "Луч": повністю автономний та більший за Bayraktar TB2 (відео)