xcounter
#

В Міноборони України розповіли, як ЗСУ готуються до зимових боїв проти рашистів

7445
Навчання ЗСУ, початок лютого 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Навчання ЗСУ, початок лютого 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

І яке озброєння буде потрібне нашому війську, щоб стати ще більш ефективними у боях проти армії РФ

Заступник міністра оборони України генерал-майор у відставці Володимир Гаврилов виступив перед представниками оборонної промисловості США на щорічній конференції Національної оборонної промислової асоціації.

Під час свого виступу Гаврилов розповів зокрема, яку тактику використовуватимуть Збройні Сили України для боїв проти армії РФ у зимовий час, і відповідно – яке озброєння та оснащення будуть потрібні нашому війську, щоб бути ще ефективнішими у сутичках з рашистами. Про це йдеться в публікації видання Defense News.

Читайте також: Крилатою ракетою з Ан-26 чи Іл-76: у США нагадали елегантне рішення Rapid Dragon
Бійці ЗСУ та австралійський бронеавтомобіль Bushmaster під час наступу на Харківщині у вересні 2022 року, фото з відкритих джерел

Автори публікації зазначили зокрема, що Гаврилов вцілому оптимістично висловлювався щодо рішення Кремля оголосити 21 вересня так звану «часткову мобілізацію» в РФ, першу після Другої світової війни. Заступник міністра оборони України говорив зокрема, що таке рішення означає, що "ми рухаємось до загибелі Російської імперії". Також - що Росія не має ресурсів, щоб належним чином озброїти хоча б 300 тисяч мобілізованих, і що армія РФ уже показала свій "паперовий характер". Гаврилов навіть вжив такий пасаж – "Росія – це насправді переляканий шакал у ведмежій шкурі".

Як він окремо підкреслив, ЗСУ успішно розгромили "хвилю" російських військ з модернізованою технікою, тому залишилась тільки "хвиля" рашистів

з радянською технікою. Натомість Збройні Сили України успішно подолали усі "хвороби росту" раннього періоду.

Бійці ЗСУ збирають трофеї після вдалого контрнаступу на Харківщині, вересень 2022 року, фото – Арсен Федосенко

Коли публіка почала задавати питання Гаврилову, вдалось з’ясувати "апаратні пріоритети", які мають ЗСУ на новому етапі війни. Тут мова про поставку додаткової бронетехніки, протитанкових дронів, більш далекобійних ПТРК та більш ефективних засобів РЕБ, і найголовніше – додаткових високоточних ракетних систем.

Зокрема, як пояснив заступник міністра оборони України, зараз рашистські танки воліють не підходити до наших позицій ближче, аніж на 5 км, і це при тому, що дальність стрільби з Javelin складає максимум 2,5 км. Відповідно, каже Гаврилов, щоб ще ефективніше боротись із рашистськими танками, ЗСУ потрібні або ракетні комплекси з дальністю стрільби порядка 6 км, або дрони-камікадзе, здатні знищувати ворожу бронетехніку.

ЗСУ ведуть вогонь з БМ-21 "Град", фото - прес-служба 93-ої бригади

Російські окупанти почали відтягувати свої логістичні склади на дистанцію в 200 км від лінії фронту, і тепер ЗСУ нема можливості бити по цим об’єктам за допомогою M142 HIMARS та M270. І саме тому Збройним Силам України уже потрібні від західних партнерів ОТРК ATACMS (або ж аналогічні системи).

ЗСУ в зимовий період року планують продовжувати активні дії проти армії РФ, використовуючи мобільні групи за принципом "кусай та тікай". Щоб нашим військовим було простіше діяти в таких умовах, нашій армії потрібні додаткові поставки бронетехніки. «Генерал-майор у відставці сказав присутнім, що Україна була би вдячною за поставку більшої кількості засобів ППО та бронетехніки для майбутніх зимових боїв. "Росія не готова до такої війни. Ми не тільки виживемо, у нас буде багато успіхів взимку", - передає Defense News слова Гаврилова.

Бойова робота самохідних артустановок 2С7 "Піон", фото – Ігор Ткачов, розмістила прес-служба 43-ої ОАБр, дата публікації – 1 вересня 2022 року

Окремо заступник міністра оборони України виділив запити на розширення програм навчання бійців ЗСУ та організацію технічного обслуговування західного озброєння в Україні. Зокрема мова про те, що для ЗСУ зараз потрібні не лише програми підготовки бійців на полігонах країн Заходу, але й також – програми дистанційного навчання безпосередньо в Україні, з використанням Skype чи Zoom. Бо у наших бійців постійно виникають прикладні питання, по яким варто проконсультуватись із західними колегами.

Необхідність передавати західне озброєння для ремонту в інші країни – це вкрай незручно для Збройних Сил України. Набагато краще було б ремонтувати таке озброєння безпосередньо на нашій території. Тому нам потрібні організація технічного обслуговування, ну і також – програми навчання для нашого персоналу, що буде задіяний в ремонтних роботах.

Литва зголосилась відремонтувати німецькі PzH 2000 для ЗСУ, фото ілюстративне

Окремо Гаврилов закликав представників американського ОПК передавати на тестування в Україну усі найновітніші розробки, які у нас можуть пройти "обкатку боєм". За його словами, так уже вчинили "деякі стартапи, що працюють над технологіями захисту БПЛА від засобів РЕБ".

Читайте також: Повітряні Сили "натякають", що отримали дуже багато ракет HARM для знищення ППО рашистів