xcounter
#

Українській опір армії РФ дивує американських генералів: комп'ютерне моделювання війни не врахувало силу духу воїнів

Комп'ютерні моделі доводили, що Росія переможе за 72-96 годин
Українській опір армії РФ дивує американських генералів: комп'ютерне моделювання війни не врахувало силу духу воїнів
16057

"Комп'ютерні моделі казали, що Росія переможе за 72-96 годин", - визнав комендант корпусу морської піхоти США генерал Девід Бергер (David Berger). Тепер американські генерали намагаються пояснити, чому Україна так тримається.

Амерканське видання Breaking Defense опублікувало матеріал під назвою Кращі американські генерали про три ключові уроки, винесені з України (Top American generals on three key lessons learned from Ukraine). У ньому американці намагаються пояснити, чому війна іде не так, як показували їхні розрахунки. Бо вже минуло понад два тижні відтоді, як Росія почала вторгнення в Україну, і конфлікт, що, як дехто очікував, мав завершитися за кілька днів, переростає у криваву й затяжну війну.

Ворог наразиться на опір

Хоча президент США Джо Байден неодноразово заявляв, що американські військові не залучатимуться до бойових дій, високопоставлені чиновники з Пентагону та військові лідери США уважно спостерігають за конфліктом, щоб краще зрозуміти ризики для союзників по НАТО на тлі нової війни. І завдяки низці громадських слухань і заходів деякі з цих оцінок потрапили у публічну сферу.

Читайте також: Нова порція відео з Bayraktar TB2: удар по важким РСЗВ рашистів

Отже, ось уроки після перших двох тижнів конфлікту в Україні, визначені трьома ключовими американськими генералами.

Логістика як виклик

Президенту Росії Володимиру Путіну знадобилися місяці, щоб зібрати понад 175 тисяч російських військових на кордоні з Україною. Але з тих пір, як ці сили були мобілізовані 24 лютого на втручання, російські військові потерпають від логістичних прорахунків.

На відео, опублікованих у соцмережах, видно, що на українських дорогах зупиняються колони танків і військових машин, у них немає запчастин для ремонту зламаних транспортних засобів і палива, щоб відновити їх роботу. Інші вірусні відео показують голодних російських солдатів, у яких закінчилися пайки, і які намагаються самостійно знайти їжу.

Трофейний Т-80ВБМ, взятий у боях з армією РФ, фото ілюстративне
Трофейний Т-80ВБМ, взятий у боях з армією РФ, фото ілюстративне

Тим часом громадяни України публікують фото та відео, на яких вони захоплюють російську техніку — від полишених танків до систем протиповітряної оборони (дивись наш матеріал Одразу рота танків рашистів стала трофеєм ЗСУ на Чернігівщині)

"Нам часто подобається говорити про те, що аматори вивчають тактику, а професіонали вивчають логістику, і ми бачимо підтвердження цього прямо на наших очах", — сказав у вівторок начальник штабу армії США генерал Джеймс МакКонвілл (Army Chief of Staff Gen James McConville).

Начальник штабу армії США генерал Джеймс МакКонвілл / Army Chief of Staff Gen James McConville

"Якщо ви збираєтесь вести бойові дії, і у вас немає матеріально-технічного забезпечення, немає палива, якщо у вас немає запасних частин, якщо у вас немає всіх боєприпасів, то усі системи зброї стануть просто як прес-пап'є. Вони просто стоять на узбіччі дороги, і ти не можеш битися ними".

Керівник повітряного бойового командування США генерал Марк Келлі (Gen. Mark D. Kelly, commander of Air Combat Command)

Проблема Росії не є технологічною, сказав глава повітряного бойового командування США генерал Марк Келлі (Gen. Mark D. Kelly, commander of Air Combat Command) під час конференції McAleese и Associates у середу. "Радянські ракетні системи "земля-повітря" "працюють досить добре, коли ними керують українці", — сказав він.

Український воїн з ПЗРК

Келлі припустив, що російські військові звикли тренуватися на власному полі, де вони можуть використовувати свої системи протиповітряної оборони та іншу зброю, щоб знищувати атакуючі сили противника. Можливо, це не практикується в середовищі, де її власні сили розпорощені, і армія ще не має контролю як над наземною місцевістю, так і над небом. А це означає, що українські захисники діють у спосіб, до якого їхній противник ще не готовий.

"Застаріла" технологія все ще може зіграти значу роль у боротьбі зі складним супротивником

Оскільки американські військові очікують на майбутню боротьбу з технологічно розвиненим ворогом, на кшталат Росії чи Китаю, було зроблено ставку на інвестування у передові технології. Такі, як штучний інтелект, гіперзвукова зброя та бойові платформи наступного покоління: літаки, кораблі та інші транспортні засоби.

Проте боротьба між Україною та Росією показує, що і менш розвинені технології можуть суттєвл впливати на сучасні загрози і хід бойових дій. Генерал Джеймс МакКонвілл вказав на успіх України у використанні відносно недорогих безпілотників TB2 Bayraktar турецького виробництва для знищення російських танків та інших військових машин, не наражаючи на небезпеку пілотів.

"Люди уявляють, що інтегрована протиповітряна та протиракетна оборона схожа на стіну, через яку неможливо пройти. Але є способи, якими ви можете це обійти", – сказав МакКонвілл. "Ви можете придушити ППО за допомогою кінетичних ударів. Можна придушити некінетичними засобами. Тож ви надаєте командирам безліч варіантів, а супротивникам - безліч дилем".

Комендант корпусу морської піхоти генерал Девід Бергер/Commandant of the Marine Corps Gen. David H. Berger

Розміри Індо-Тихоокеанського регіону та багатошарові китайські оборонні системи надають перевагу системам, які можуть тримати противника на відстані. Однак розташування сил поблизу ворога вкрай важливе, зокрема, задля отримання необхідної інформації, заявив комендант корпусу морської піхоти США генерал Девід Бергер (Marine Corps Commandant Gen. David Berger) під час конференції у McAleese у середу.

Комп’ютерна модель сказала б, що Росія переможе за 72-96 годин...

Використовуючи свої засоби розвідки та спостереження у Східній Європі, Сполучені Штати змогли виявити та спрогнозувати картину переміщень Росії та широко оприлюднити інформацію про стратегічні плани Росії, сказав Бергер.

"Я б наголосив, що є необхідність у постійніх силах та засобах, які збирають інформацію про супротивника. Якщо ми відступимо та залишимо місця без уваги і там щось станеться, то ми будемо здивовані. Отже, перемога у розвідувальному/контррозвідувальному бою на ранній стадії є критичною, абсолютно критичною".

Один з епізодів війни

Людський фактор досі має значення

Російська армія налічує 900 000 чоловік, що перевершує українську. Також Росія має і більшій оборонний бюджет. Але громадяни України розгорнули кампанію опору, яка завдала значних втрат російським військам, зупинивши їх похід до Києва.

Бої за Ірпінь

"Якби ми запустили віртуальну бойову гру, знаючи, як розташовані російські сили та розуміючи їхні можливості, комп’ютерна модель сказала б, що Росія переможе за 72-96 годин. Але ці моделі не враховують — і не можуть пояснити волю українського народу воювати за свою Батьківщину", сказав комендант корпусу морської піхоти США генерал Девід Бергер.

Українські захисники

Чи то історії про легендарного пілота з прізвищем Привид Києва, який збиває російські винищувачі над небом України. Чи реальні кадри українських громадян, які готують коктейлі Молотова та забирають у ворога зброю, Україна виграє інформаційну війну проти Росії, демонструючи рішучість свого народу і протиставляючи це помилкам російських військових.

Бійці українських сил спецоперацій

"Дисципліна, лідерство, бойовий дух, називайте це як хочете, - комп'ютерні моделі не враховують цього. Вони можуть обрахувати систему зброї, вони можуть робити розрахунки. Вони не можуть пояснити, чому Україна все ще тримається. Чому так?" — запитав Бергер. І відповів: "Ми повинні розуміти, що в боротьбі є людський компонент. Усі технології світу дозволяють Росії перемагати, але це не замінює силу людини".

Читайте також: Артилеристи ЗСУ на відео з дронів показали, як нищать прицільним вогнем армію РФ