xcounter
#

У Кремлі остаточно вирішили воювати "як діди", і повернули в стрій гаубиці Д-1 часів Другої світової

11356
Рашистська Д-1 в музейній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська Д-1 в музейній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як виявилось, росіяни досі зберігають декілька сотень таких гаубиць в "мобілізаційному резерві" свого війська

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – армія РФ почала використовувати для війни проти України навіть радянські гаубиці Д-1 калібру 152 мм часів Другої світової війни.

Знімки були зроблені на тимчасово окупованій частині Луганської області. До якого саме з’єднання ЗС РФ належить ця вантажівка з Д-1 – встановити поки складно, бо орки хаотично нанесли свої тактичні знаки розпізнавання.

Читайте також: Рашисти "зліпили" свій "аналог" САУ CAESEAR, коли почнуть виробляти – поки невідомо

Армія РФ прагне провести кількісне нарощення своїх бойових порядків, ігноруючи якісну складову. Тому в них так і вийшло, що в плані оснащення артилерією рашисти деградували дещо більше, аніж за місяць.

Бо, наприклад, на початку вересня були повідомлення про те, що "кадрові" російські військові "перевели" на гаубиці Д-1 своїх "колег" з "1-го та 2-го армійських корпусів", а натомість "віджали" собі старіші Д-20. А потім виявилось, що в бойовиків нема навіть точних артилерійських таблиць для стрільби із Д-1, тому ведення вогню з цих гаубиць відбувалось в стилі "палить в белый свет, как в копеечку".

Гаубиця Д-1, фото ілюстративне

Автори довідника The Military Balance стверджують, що наприкінці 2021 року армія РФ в своєму "мобілізаційному резерві" досі зберігала близько 700 гаубиць Д-1. Яка кількість із них реально придатна для стрільби, і скільки уже опинилось в бойових порядках військ Кремля – достовірних даних нема. Ворожі джерела стверджують, що в арсеналі армії РФ начебто досі є уламково-фугасні та бетонобійні снаряди калібру 152 мм, які можна використовувати для стрільби із Д-1.Чи виживуть орки з Д-1 в умовах контрбатарейної боротьби ЗСУ – питання відкрите. Гаубиця Д-1 має максимальну дальність стрільби лише в 13 км, і темп стрільби в 3-4 постріли на хвилину. Обслуга – 8 осіб.

МЛ-20 в музейній експозиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Додамо, що Д-1 – це ще не найбільш архаїчний зразок в артилерійському арсеналі армії РФ. Автори The Military Balance пишуть, що на базах зберігання рашистів можуть стояти ще 100 гаубиць МЛ-20 калібру 152 мм, які вироблялись з 1937 по 1946 роки.

І також – 40 гаубиць Б-4М калібру 203 мм, виробництво яких відбувалось ще в 1930-х роках, а в 1950-х роках відбулась модернізація з перестановкою на колісне шасі замість гусеничного.

Б-4М, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти використали зенітки часів Сталіна, щоб "відбитись" від ЗСУ на Харківщині (фото)