xcounter
#

Тунелі ХАМАС - найбільший підземний театр бойових дій в історії довжиною 500 км

Один з туннелів ХАМАС (фото: The New York Times)
Один з туннелів ХАМАС (фото: The New York Times)
4921

Система тунелів ХАМАС під Сектором Гази - це проблема більша, ніж навіть була у США у В'єтнамі

Армія оборони Ізраїлю після декількох рейдів почала з вечора п'ятниці 27 жовтня поступову наземну операцію у Секторі Гази починаючи з північних районів. І останнє, що робить ЦАХАЛ у цій справі - поспішає, бо цей театр бойових дій, включно із самим містом Газа, більш ніж складний.

І мова йде не лише про самі бої в урбанізованій місцевості, а про доволі славнозвісні тунелі ХАМАС, але для розуміння масштабу задачі можливо просто навести дані щодо їх розмірів. На весь Сектор Гази завдовжки близько 42 та завширшки 6-12 км було створено мережу тунелів загальною довжиною 500 км.

Читайте також: Чехія заплатить Ізраїлю $120 мільйонів за I-Derby ER з поставкою в 2027 році

Мапа тунелі ХАМАС
Орієнтовна мапа туннелей ХАМАС (джерело: The Wall Street Journal)

Саме таку довжину, як пише Times of Israel, декларує сам ХАМАС. Але враховуючи те, що ЦАХАЛ оголосив про ураження понад 100 км за 11 днів постійних бомбардувань і не припиняє удари, навряд цифри сильно завищені. Про це також говорить й те, як у самому Ізраїлі називають цю мережу - "метро". А також створення спеціального підрозділу - Samur (ласиця), який спеціалізується на її виявленні та знищенні.

Враховуючи довжину підземної мережі під Сектором Гази це робить її найбільшим підземним театром військових дій за весь час. Бо до цього найбільша система тунелів була створена В'єтконгом у районі на захід від Сайгона - тунелі Cu chi, які мали загальну довжину у 200 км.

Для їх знищення США використовували килимові бомбардування з використанням бомб великої потужності, заливання водою чи смолою входів та вентиляційних шахт. Були також створені спеціальні підрозділи - "тунельні криси", для зачистки. Але всі зусилля не завершились успіхом і 120 км цих підземних споруд досі існують і частково перетворені В'єтнамом на меморіальний парк з інтерактивними атракціонами для туристів.

У 2017 році США для удару по комплексу печер у провінції Афганістану Нангархар використали найбільшу у власному арсеналі неядерну бомбу GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) вагою 9,8 тонни, яку скинули з транспортного C-130 Hercules. В результаті близько 100 бойовиків було знищено, але про ураження всієї мережі мова не йшла.

Водночас під Сектором Гази ця мережа у 2,5 раза більша ніж у В'єтнамі. І ЦАХАЛ також розуміє, що не може знищити цю мережу дистанційно, тому блокада району має зокрема й припинити постачання палива до генераторів, які використовуються для вентиляції тунелів ХАМАС.

А загалом ситуацію ще більше ускладнює те, що саме під землею тримаються заручники. Тобто мова йде не лише про загальновійськову, а специфічну антитерористичну операцію у замкненному просторі із засідками, пастками та мінами. І в ній такі нові технології, навіть якщо мова йде про спеціальні коптери MagicFly Nano для польотів у тунелі для розвідки та картографування зможуть полегшити, але не вирішити задачу.

Читайте також: США мали кілька Су-27, в музей списали тільки один, куди зникли інші