xcounter
#

"Судний день": військово-транспортний літак C-130 повернеться до старої місії

2270
Військово-транспортний літак C-130J-30
Військово-транспортний літак C-130J-30

У минулому столітті ВМС США замінили флот С-130, призначені для підтримки операцій ядерного стримування, на реактивні літаки. Але схоже, що цей військово-транспортний літак скоро буде знову згадувати, як це – бути "літаком судного дня"

Військово-морські сили США заявляють, що модифікований турбогвинтовий літак C-130J-30 Hercules є найкращою з доступних платформ для забезпечення повітряного командування й підтримки американських сил ядерного стримування.

Зокрема йдеться про передачу наказів про завдання ядерного удару чи навіть дистанційне ініціювання запуску міжконтинентальних ракет з бункерів. Місію "літаків судного дня" у США наразі виконує парк літаків E-6B Mercury та модифікованих версій Boeing 707.

Читайте також: "Судний день" в небезпеці: в РФ розікрали секретну апаратуру з літака-командного пункту Іл-80

EC-130Q
EC-130Q – "літак судного дня", який США використовували близько 30 років тому

Командування авіаційних систем ВМС США (NAVAIR) розкрило результати свого "аналізу альтернатив" 18 грудня 2020 року. У повідомленні також йдеться, що служба планує придбати у Lockheed Martin до трьох С-130J-30 для випробувань їх як "літаків судного дня".

E-6B Mercury
E-6B Mercury

"Результат аналізу альтернатив продемонстрував, що "воєнізований" С-130J-30 з чотирма двигунами є оптимально сконфігурованим літаком для виконання місій "літака судного дня". Характеристики цього планера також максимізують можливості оперативного розгортання у суворих умовах", – йдеться в повідомленні.

C-130J-30 – це збільшена версія C-130J, в якій "збільшено простір у вантажному відсіку" (на два піддони з обладнанням, як кажуть у Lockheed Martin. Для "літака судного дня" це забезпечить важливий додатковий простір для набору захищеного комунікаційного обладнання.

Як стверджують у ВМС, перевага використання платформи C-130J-30 як "літака судного дня" також полягає в тому, що він може використовувати велику кількість авіабаз, аеропортів та аеродромів, з якими той же E-6B працювати не може. Це може стати в пригоді під час непередбачуваних ситуацій, коли противник, наприклад, знищив основні бази або великі комерційні аеропорти

Читайте також: Туреччина провела модернізацію семи літаків С-130 для своїх ВПС