xcounter
#

"Судний день" в небезпеці: в РФ розікрали секретну апаратуру з літака-командного пункту Іл-80

2420
Іл-80/Іл-86ВКП (срн RA-86147) після ремонту 9 травня 2010 року / Фото: Федір Борисов
Іл-80/Іл-86ВКП (срн RA-86147) після ремонту 9 травня 2010 року / Фото: Федір Борисов

Подібні літаки "Апокаліпсису" створювалися в СРСР для керування військами в умовах ядерної війни

Повідомляється, що повітряний командний пункт Іл-80 був доставлений в Таганрог на авіабудівне підприємство ТАНТК імені Берієва (входить до складу Об'єднаної авіабудівної корпорації) для планових робіт по модернізації.

На момент приймання літака на заводі все бортові прилади були на місці. Після закінчення робіт основний вхід, люк вантажного відсіку і три запасні виходи начебто були опечатані. Останній огляд пломб проводився 26 листопада ц.р.

Читайте також: ​Міноборони РФ оголосило витрати бюджету на 2021 рік: куди витрачає гроші Кремль
А-50 та Іл-38Н
ТАНТК імені Г.М. Берієва найбільш відомо будівництвом літаків спеціального призначення. Зокрема тут були побудовані літаки-амфібії Бе-12, Бе-200 та літаки ДРЛВ А-50

Проте невідомих зловмисників не зупинила ні охорона режимного російського держоб'єкта, ні закриті люки.

У п'ятницю, 4 грудня 2020 року, в поліцію звернувся начальник служби авіаційної безпеки "Таганрозького авіаційного науково-технічного комплексу (ТАНТК) імені Г.М. Берієва". Він розповів, що вранці під час огляду літака співробітники виявили сліди розтину вантажного люка.

Іл-80 та МіГ-29
Повітряний командний пункт Іл-80 (Іл-86 ВКП) та винищувачі МіГ-29 ВС РФ / Фото: Dmitry Terekhov

За попередньою інформацією, літак розмародерили з розмахом - з відсіків Іл-80 пропали 39 радіостанційних блоків (!) і ще п'ять плат з п'яти таких же демонтованих блоків.

Наразі проводиться розслідування та пошук крадіїв. Однак, найбільше в цій детективній історії вражає рівень охорони стратегічних об'єктів РФ.

E-4B
В США використовують схожі "літаки судного дня" E-4B

Адже зрозуміло, що діяла організована група людей, яка не просто зайшла на режимний об'єкт й відкрила запломбований люк літака на якому встановлена апаратура управління ядерними кодами РФ, а ще й провела там чимало часу (демонтувати 39 блоків та розібрати п’ять інших справа не швидка). А потім, просто перед очима охорони, всю цю купу обладнання спокійно винесла за межи заводу.

Іл-80
Зліт Іл-80/Іл-86ВКП СРСР-86146 з аеродрому "Ювілейний" космодрому Байконур, літо 1990 року / Фото: Сергій Грачов

Нагадаємо, на озброєнні ВКС РФ стоїть чотири "літака судного дня" Іл-80, які були побудовані СРСР у другій половині 80-х років на базі пасажирських лайнерів Іл-86.

Іл-80
Стоянка літаків Іл-80/Іл-86ВКП на авіабазі Чкаловський, зима 2011 року

Від цивільної версії Іл-80 відрізняється великим накладним відсіком в носовій частині фюзеляжу, де розміщено різне радіоелектронне обладнання, та посиленою конструкцією крил та фюзеляжу. Крім того, на Іл-80 немає ілюмінаторів - щоб екіпаж і пасажири не осліпли від спалаху близького ядерного вибуху.

Іл-80
Іл-80 (рн RA-86417) та Іл-80/Іл-86ВКП (рн RA-86147) з різних ракурсів

"Літаки судного дня" просто "нафаршировані" різного роду секретною апаратурою, адже саме на них під час ядерної війни мають ховатися представники вищого ешелону влади РФ й керувати при цьому всіма видами збройних сил.

Іл-80
Додаткові ДСУ для енергосистеми Іл-80 та кабіна "літака судного дня"

Зокрема, Іл-80 обладнаний автоматизованою системою управління, апаратурою НДХ-звязку, може автономно працювати в разі виходу з ладу наземного і супутникового обладнання, систем ретрансляції зв'язку і навігації.

Читайте також: Фрегати останньої надії – РФ поступово втрачає статус великої морської держави