xcounter
#

​Міноборони РФ оголосило витрати бюджету на 2021 рік: куди витрачає гроші Кремль

2/3 витрат на оборону Кремль направить на нове озброєння
2/3 витрат на оборону Кремль направить на нове озброєння
3589

Більшу частину військових коштів Кремль направить на закупівлю нової техніки

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив план розподілення бюджету Міноборони РФ на 2021 рік. Відповідно до його заяви у 2021 році дві третини бюджету силового відомства буде направлена на закупівлю озброєння.

Мова йде про постачання 3,4 тисячі одиниць нового озброєння та військової техніки, а також ремонт 1,3 тисячі одиниць. Водночас точних цифр військового бюджету Росії оголошено не було.

Читайте також: ​Великобританія почала озброюватись новою версією ударного вертольота AH-64 Apache

Армія РФ

Армія РФ активно оновлює повітряну компоненту за рахунок модернізованих Су-27

Зазначимо, що у РФ військові розтрати максимально приховують. Зокрема з квітня 2020 року російський парламент остаточно засекретив закупівлі за Державним оборонним замовленням.

Загальні витати Кремля за статтею "національна оборона" у проекті бюджету РФ на 2021 рік оцінюються у 40 млрд доларів (3,1 трлн рублів), без розподілення по силовим відомствам та включення "закритих" рядків бюджету.

Армія РФ
Одним з пріоритетів армії РФ є підвищення мобільності

Але за даними SIPRI реальні військові витрати РФ значно більше і, наприклад, у 2019 році, становили до 65 млрд доларів.

Для порівняння, бюджет армії США на 2021 рік (треба враховувати, що бюджетний рік у цій країні починається з 1 жовтня), складає 695 млрд доларів, з яких 140 млрд йде на закупівлю нової техніки. Тобто Вашингтон виділяє на переозброєння 20% від всіх коштів для Пентагону. Водночас загальна витратна частину бюджету РФ на 2021 рік оцінюється у 283 млрд доларів.

Армія РФ
Попри кількарічне декларування про переозброєння, основна техніка армії РФ - радянська

За цією ж пропорцією розподілений і бюджет Міноборони України, яке на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання отримало 22,7 млрд грн (0,8 млрд доларів), що складає 19,8% всього бюджету силового відомства у розмірі 116,22 млрд грн (4 млрд доларів).

Водночас дотримання пропорцій західних країн ніяким чином не впливає на десятикратну різницю у фінансуванні армії РФ та України. Проте треба пам’ятати, що вся загальна витратна частина вітчизняного бюджету на 2021 рік запланована у розмірі: 1 трильйон 350 мільярдів гривень (близько 47,5 млрд доларів).

Читайте також: ​Пентагон витратить на модернізацію Global Hawk, які літають над Україною, 4,8 млрд доларів