xcounter
#

США за всю війну в 1991 році відстріляли тільки 60 тисяч снарядів, це багато що пояснює

13414
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army
M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army

Це демонструє, наскільки інтенсивний вогневий вплив американським військовим довелось чинити в загальновійськовому бою

Читаючи публікації західних ЗМІ щодо оцінок літнього контрнаступу ЗСУ абож щодо стратегії України у війні на 2024 рік, то можемо насправді відчути, що у підходах наших військових та їх американських колег лежить насправді дуже відчутна концептуальна прірва. І насправді не покидає відчуття, що в США досі переконані в тому, що росіян на полі бою все ще можна перемогти малою кількістю сил та засобів.

Одна із важливих пунктирних ліній, на яку варто звернути увагу в цій історії – наскільки інтенсивний вогневий вплив доводилось чинити американським військовим у загальновійськовому бою, якщо брати досвід за останні 30 років.

Читайте також: Якщо Міноборони каже про модернізацію літаків із США, то що може бути
Американські військові ведуть вогонь із M777A2, фото – USMC, Cpl. Jeff Drew

Звісно, ми раніше уже розповідали про те, що США раніше мали досвід, коли снаряди треба десятками тисяч за раз, але про це "забули". І цей досвід стосувався участі Корпусу морської піхоти в боях проти ІДІЛу в Іраку протягом 2016-2019 років.

Але саме тому в цій історії і йдеться про "забули", бо американські військові з цієї історії, схоже, не зробили жодних організаційних висновків навіть щодо реабілітації ветеранів, які постраждали від факторів інтенсивного артилерійського вогню.

Тому можемо припускати, що для США досі релевантним лишається досвід, за якого вони під час операції "Буря в пустелі" відстріляли усього 60 тисяч артилерійських снарядів, а під час операції "Свобода Іраку" - всього 30 тисяч.

Снаряд DPICM M864 (фото: DoD US)

Тобто іншими словами, спочатку в 1991 році американські військові відстріляли за 4 дні бойових дій десь по 15 тисяч снарядів за добу, а потім проти того ж противника – трохи більше 1 тисячі снарядів за 21 добу активної фази операції в 2003 році, і цього їм виявилось цілком "достатньо".

Звісно, можна припустити, що можливо настільки невисоку (як на масштаби поточної війни РФ проти України) витрату артилерійських боєприпасів на полі бою війська США "компенсували" витратою інших типів боєприпасів. Але наявні цифри у відкритому доступі демонструють насправді зворотнє.

БМП Bradley, фото - DoD US

Наприклад, під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році американці витратили всього 6604 реактивних снарядів, 964 ракети до ПТРК TOW, 14061 танкових 120-мм снарядів та 165,3 тисячі пострілів до 25-мм автоматичних гармат. Із AH-64 Apache в рамках завдань по повітряній підтримці було відстріляно 843 керовані ракети Hellfire, 2035 реактивних снарядів та 28,6 тисяч пострілів із бортових 30-мм автоматичних гармат.

А цифри витрат під час операції "Свобода Іраку" в 2003 році виявились суттєво менші: всього 548 реактивних снарядів, 375 ракет до ПТРК TOW, 1,6 тисяч танкових 120-мм снарядів та 16 тисяч пострілів до 25-мм автоматичних гармат. Із AH-64 Apache в рамках завдань по повітряній підтримці було відстріляно 462 керовані ракети Hellfire, 1,3 тисячі реактивних снарядів та 12 тисяч пострілів із бортових 30-мм автоматичних гармат.

Можна бути впевненими, що ці цифри і окреслюють ті концептуальні рамки, в яких досі рухаються американські військові, коли пропонують ті чи інші підходи для війни проти РФ в 2023 та 2024 роках.

M270, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Одна з країн, яка не вміє робити боєприпаси і залежна від поставок, хоче налагодити власне виробництво