xcounter
#

Скільки Patriot мають Нідерланди, і як багато ракет до таких ЗРК можуть дати Україні

9453
ЗРК Patriot, фото ілюстративне, джерело – Міноборони Нідерландів
ЗРК Patriot, фото ілюстративне, джерело – Міноборони Нідерландів

Цифри орієнтовні, але вони демонструють, наскільки дефіцитними є самі комплекси та ракети до них

Нинішній глава уряду Марк Рютте оголосив, що його країна передастьУкраїні додаткові зенітні ракети до ЗРК Patriot, без деталізації по кількостям і типам ракет. Слідом голландське Міноборони доповнило, що із власних запасів передаватиме ці зенітні ракети для України, і що відомство "вживає термінових заходів для поповнення цих запасів".

На цьому тлі цілком логічно виникає питання, а яку ж орієнтовну кількість ракет (хоча би в якому діапазоні) теоретично Нідерланди можуть виділити Україні, ну і "бонусом" - яку кількість пускових установок Patriot може мати ця країна.

Читайте також: Що необхідно для того, аби ЗСУ якнайкраще нищили рашистів з танків Leopard, Challenger та Abrams
Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото з відкритих джерел

Зі слів голландського Міноборони випливає, що воно готове давати нам зенітні ракети до "Петріотів" скоріше в рамках тих лімітів, які можуть покриватись за рахунок зовнішніх поставок.

Якщо простежити за відкритими джерелами, то побачимо, що по Нідерландам та ракетам до ЗРК Patriot є такий момент – у липні 2022 року Держдепартамент США дозволив продати голландцям 96 одиниць PAC-3 GEM-T.

Заявлена вартість поставки була аж 1,2 мільярди доларів, або ж понад 10 мільйонів доларів середніх затрат на одну ракету. Строк поставки – не розкривався. Але ймовірно, тут ми можемо орієнтуватись саме на діапазон до 100 одиниць, в плані кількості зенітних ракет, які нам в теорії можуть передати Нідерланди до ЗРК Patriot.

Нідерланди демонструють пускові до ЗРК Patriot та PzH 2000, які мають намір передати Україні, травень 2023 року, фото - заступник голови ОП Андрій Сибіга

В свою чергу, така величина, як кількість наявних пускових установок до Patriot в розпорядженні Нідерландів, може мати значення одразу в двох ракурсах.

Перший – як одна із деталей, яка визначатиме готовність голландців "ділитись" з нами своїми зенітними ракетами. А другий – бо це якраз може пояснити, чому ж Нідерланди не змогли втілити у життя варіант, про який заявляли ще у червні 2023 року, тобто дати Україні додаткові пускові до "Петріотів", крім уже раніше переданих.

Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото з відкритих джерел

The Military Balance 2023 говорить, що на початок цього року збройні сили Нідерландів мали в своєму розпорядженні всього 18 пускових установок до ЗРК Patriot.

Але із цієї величини варто відняти дві пускові установки, які були передані Україні весною цього року. І також – зробити поправку, що батарея нідерландських "Петріотів" зараз забезпечує протиповітряну оборону Словаччини, яка сама для військової допомоги нашій державі віддала усі свої наявні засоби ППО.

Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото - EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Читайте також: Рашисти під Авдіївкою кинули свої БТР-50, Сили оборони вперше знищили цей бронетранспортер