xcounter
#

Швеція має цікавий ЗРК RBS 23, який би теж міг захищати від Shahed-136 та крилатих ракет рашистів

5858
Шведський ЗРК RBS 23, ілюстративне фото з відкритих джерел
Шведський ЗРК RBS 23, ілюстративне фото з відкритих джерел

Один із елементів цього комплексу вже є в строю ЗСУ, а сам ЗРК може взаємодіяти з іншими засобами ППО України

Збройні сили Швеції зараз проводять навчання "Аврора 2023", в рамках яких уже відбулись зокрема стрільби із зенітно-ракетних комплексів RBS 23 зі складу 18-ої бойової групи (18. Stridsgrupp Gotland), розміщених на острові Готланд. Особливість цих ЗРК у тому, що шведи спочатку виготовили три батареї RBS-23, одразу ж після виготовлення у 1999 році поставили на консервацію по причині скорочення оборонних затрат, і повернули у стрій лише в 2019 році, на тлі наростання загрози від РФ у регіоні Балтійського моря.

Шведський RBS 23 може уражати цілі на дальності до 20 км та на висоті до 15 км, одна батарея складається із трьох пускових установок UndE23 по 6 зенітних ракет з радіокомандним наведенням кожна.

Читайте також: Стало відомо, скільки літаків для скидання крилатих бомб з модулем УМПК має РФ, і ця цифра може здивувати

Для управління стрільбою використовується РЛС PS-70, яка служить також командним пунктом для пускових установок RBS 23, для виявлення цілей використовується Saab LPI. Цікаво, що пускові установки комплексу RBS 23 можуть розміщуватись одна від одної та від командного пункту на дистанції до 10-15 кілометрів. Також в RBS 23 закладена можливість взаємодіяти з іншими засобами ППО, як то комплекси RBS 70, MIM-23 HAWK та/або 40-мм зенітні гармати Bofors.

Наскільки самі шведи цінують бойові якості своїх комплексів RBS 23, може свідчити хоча би те, що вони такі ЗРК поки що не виділили для підсилення ППО України, натомість прийняли рішення віддати нам інші комплекси аналогічного класу IRIS-T SLS німецького виробництва. На експорт RBS 23 не продавався також

Пускова установка комплексу RBS 23 та РЛС PS-70 на шведському острові Готланд, фото з відкритих джерел

В теорії, якби було прийняте відповідне політичне рішення, то шведські RBS 23 могли б також суттєво зміцнити захист неба України, хоча б для відбиття атак дронів-камікадзе Shahed-136 чи крилатих ракет по критичній інфраструктурі в тиловій зоні.

Тим більш, що в розпорядженні ЗСУ уже є радіолокатори PS-70, які використовуються спільно з комплексами RBS 70, і можливість взаємоінтеграції з тими ж MIM-23 HAWK виглядає як додаткова перевага.

Але можливо, головний нюанс, який впливає на всю картину по шведським RBS 23 – це наявний запас зенітних ракет до ЗРК цього типу, котрі можуть бути насправді теж у дефіциті.

Шведський ЗРК RBS 23, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чим новий пакет допомоги США важливий для контрнаступу ЗСУ, і чим особливі ракети Hydra-70