xcounter
#

Схоже росіяни згадали про БОМАН, бо для чого ще поставили на БТР-80 блоки під С-8

14124
Радянська машина БОМАН під час війни в Афганістані, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Радянська машина БОМАН під час війни в Афганістані, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В сучасних умовах ці машини можуть виконувати ті ж задачі, як і в Афганістані – наведення армійської авіації

У відкритому доступі з’явилось фото, яке демонструє – російські окупанти поставили на БТР-80 два блоки УБ-32 для запуску некерованих авіаційних снарядів С-8, які накриті своєрідним "козирьоком" і очевидно, мають повертатись разом із баштою, на якій залишили крупнокаліберний кулемет КПВТ.

На перший погляд, це виглядає як черговий "шушпанцер" росіян із кустарним підсиленням вогневої міці за допомогою "підручних засобів", і заодно спроба скопіювати наші реактивні міномети "Сівалка" під С-8 на пікапах. Але можливо, тут ситуація насправді складніша, і це росіяни так намагаються відтворити клас "бойових машин авіанавідників", вони ж БОМАН, на базі тих же БТР-80, а С-8 там потрібні, щоб "вказувати" або "маркувати" ціль.

Читайте також: Армія РФ має понад 110 літаків Ан-26, запчастини до яких можуть попросити в Китаю
Рашистський БТР-80 з блоками УБ-32 під С-8, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Такі машини радянські військові виготовляли кустарно під час війни в Афганістані, ці машини мали підсвічувати лазером цілі для ракет сімейства Х-25, щоб спростити застосування таких ракет пілотам на Су-25. Тому характерною особливістю БОМАН була наявність станцій лазерної підсвітки "Клен-ПС", взятих із тих же Су-25, та обладнане робоче місце для оператора-навідника.

При цьому кулемет КПВТ не знімали, бо ця машина мала працювати майже в тісному контакті з противником. Вважається, що практика застосування БОМАН була ефективною, жодна така машина втрачена не була. Кількість виготовлених кустарно таких машин достеменно невідома, оціночно – від 2 до 7 одиниць, які діяли в складі своїх авіаційних частин.

Єдине доступне у відкритому доступі зображення радянської БОМАН під час війни в Афганістані

Також є дані, що до розвалу СРСР радянський ВПК встиг виготовити від 20 до 50 машин під індексом БМА (або ж БМАН), доопрацьованих за досвідом війни в Афганістані на базі "кустарних" БОМАН.

БМА мала не тільки підсвічувати ціль лазером, але й брати на себе весь функціонал по наведенню армійської авіації. В якості бази було використано ЗРК "Стріла-10", з якого зняли направляючі для зенітних ракет, натомість поставили два блоки БКП-Б812 , з яких мали відстрілювати освітлювальні або ж маркувальні версії некерованих ракет С-8. В свою чергу, під ці блоки поставили також пускові установки 2П130-3 під 90-мм освітлювальні ракети 9М41. А набір бортової апаратури, окрім засобів зв’язку з армійською авіацією, передбачав також установку двох інфрачервоних інжекторів від танкового комплексу "Штора-1".

Радянська БМА, або ж БМАН, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Передбачалось, що машини БМА діятимуть в складі мотострілецьких частин, самостійно знаходитимуть цілі та наводитимуть на них авіацію. Але схоже, що в 1990-х роках всі ці машини були або утилізовані, або поставлені на консервацію. В 2019 році рашисти заявляли про намір виготовляти БОМАН на базі бронеавтомобілів "Тигр", але чи були втілені ці плани в життя - достеменно невідомо. За консервативними оцінками порталу Oryx, за час повномасштабного вторгнення армія РФ втратила мінімум 150 бронеавтомобілів "Тигр" і "Тигр-М".

А згадати про клас "бойових машин авіанавідників", і спробувати їх відтворити бодай кустарно російських окупантів міг примусити зокрема стан їх армійської авіації, за якої через нюанси з електронікою екіпажі Ка-52 бачать "танки", хоча там насправді комбайни.

Комбайни в прицілі рашистського Ка-52, ілюстративне зображення
Читайте також: Рашисти створили дійсно небезпечний шушпанцер - ерзац-"Солнецпек": МТЛБ з корабельною РСЗВ А-22