xcounter
#

Що один з українських виробників говорить про РЕБ рашистів та їхні системи управління

34609
РЕБ "Красуха-4", фото ілюстративне
РЕБ "Красуха-4", фото ілюстративне

Досвід України у цьому напрямку важливий і як для наших виробників, і також для наших союзників

Останнім часом низка західних ЗМІ випустила матеріали, в яких йдеться про те, що російському окупаційному війську за допомогою засобів радіоелектронної боротьби вдалося знизити ефективність деякого високоточного озброєння на кшталт 155-мм артилерійських снарядів Excalibur чи бомб GLSDB. З одного боку — з таких публікацій може сформуватися уявлення, що РФ дійсно має "всесильний РЕБ", з іншого — варто обережно оцінювати можливості ворога, аналізуючи його як сильні, так і слабкі сторони.

Про ворожий РЕБ Defense Express поспілкувався з директором української компанії НВЦ "Інфозахист" Ярославом Калініним. Він стверджує, що станом на сьогодні ми можемо говорити про певний паритет у підходах у контексті засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також: BAE Systems створить буксируваний комплекс РЕБ для F/A-18, який є ще й хибною ціллю

"Не все те, що озвучувалося і демонструвалося на полігонах, показало свою ефективність на полі бою. Водночас не треба применшувати можливості нашого ворога. Є окремі системи, які демонструють свою ефективність. Ми спостерігаємо високошвидкісні цілі, бачимо РЕБ, успіхи з подавлення нашої розвідувальної безпілотної авіації, протидії нашим FPV-дронам тощо. Це все говорить про реальні фактичні спроможності такого "невидимого сегменту", як радіоелектронна боротьба", — говорить Калінін.

Він наголошує, що ми маємо і зберігаємо певний паритет з ворогом, але також хотілося б мати якісну перевагу над противником: "Нам важче, тому що ми фактично всі в зоні досяжності стратегічних засобів ураження ворога. Це не дозволяє розгортати довготривалі виробництва або сильно ускладнює цей процес. З усім тим, у нас теж є те, чим ми можемо пишатися, але говорити поки що про це не можемо".

Також Калінін згадує й про ворожі системи управління. "У них є декілька систем з різною ефективністю. Є автоматизована система керування протиповітряною обороною, повітряної обстановки. Вони були відпрацьовані ще до повномасштабного вторгнення, працюють не перший день".

За його словами, системи поля бою не продемонстрували надзвичайно високої ефективності в реальному застосуванні. "Зараз противник активно працює над їхнім доопрацюванням і, наскільки мені відомо, виходить зі стадії прототипу", — відзначає Калінін. Він зауважує, що передусім противник відчуває проблему не в зрілості самих систем, а в їхніх "кровоносних судинах" — засобах зв’язку.

Читайте також: США та Європа в 2000-х працювали над ЗРК MEADS на заміну Patriot, але яка доля проекту