xcounter
#

Роль та внесок воєнної розвідки України у відбиття збройної агресії РФ проти України

Ряд операцій української воєнної розвідки були реалізовані спецпідрозділами розвідки на межі фізичних і реальних можливостей / Фото: ГУР МО України
Ряд операцій української воєнної розвідки були реалізовані спецпідрозділами розвідки на межі фізичних і реальних можливостей / Фото: ГУР МО України
2192

На сучасному етапі ведення війн роль і вага всіх видів розвідки значно зростає, при цьому російсько-українська війна не виняток з цього правила, тому, українська воєнна розвідка має широкі спроможності для виконання своєї місії у сучасній війні

Наразі Головне управління розвідки міноборони України має вражаючий перелік перемог над агресором, такі як вогневе ураження стратегічних військових та енергетичних цілей в глибині російської території. Крім того, ГУР МО України має чимало таємних перемог, як біля кордону, так і за тисячі кілометрів від лінії зіткнення, про які ми зможемо почути тільки після закінчення війни.

Простий аналіз витрат і вигод від цих операцій у порівнянні з окопною війною свідчить про успішну зміну української стратегії перемоги.

Читайте також: У ГУР підтвердили чим саме вибивають стратегічну авіацію РФ: про що розповів фільм "Збиті льотчики росії"
Фото: ГУР МО України

Але вже сьогодні, можливо нагадати про деякі успішні операції, що були проведені представниками славетних підрозділів ГУР МО України.

На початку повномасштабної війни 10 загін ГУР МО України зустрів ворога на летовищі в Гостомелі, де не дав створити плацдарм для захоплення Києва. Підрозділи брали участь у штурмі та зачистці окупованих населених пунктів, активних боях за Київську область, проводили диверсійні, розвідувальні і корегувальні дії.

Гостомель вторгнення рф
Стоп-кадр з відео студії BABYLON'13, знятого над аеропортом "Гостомель" та опубліковане 31 березня 2022 року

У березні 2022 року ГУР МО України приймало участь у вертолітних рейдах на "Азовсталь", усього було 7 рейсів, у яких задіяли 16 вертольотів Мі-8 армійської авіації, здійснили евакуацію 64 поранених та десантування на підкріплення 72 добровольців і 30 тонн вантажу.

У харківському контрнаступі велику роль зіграв підрозділ ГУР МО України "Кракен”, який в період з березня по кінець вересня 2022 року приймав участь у звільненні близько 25 населених пунктів Харківщини, та одного в Луганській області, у січні 2023 року полк брав участь у боях за Соледар, а в березні 2023 року - за Бахмут.

7 липня 2022 року бійці ГУР МО України разом з 73 МЦСО, 801 ОППЗ та інженерами 59 бригади висадилися за допомогою катерів на острів Зміїний та встановили на ньому державний прапор.

Встановлення Українського прапору на острові Зміїний
Встановлення Українського прапору на острові Зміїний / Фото: ГУР МО України

У липні 2022 року була проведена операція зі звільнення п’ятьох заручників на Херсонщині, тоді бійці воєнної розвідки України проникли в тил противника, визволили заручників і повернулися назад.

У ніч з 23 на 24 січня 2023 року бійці ГУР МО України провели розвідувальний рейд з форсуванням ріки Дніпро у районі Нової Каховки. За допомогою місцевих партизанів і технічних засобів бійці виявили передовий пункт управління. Розвідники гранатометними пострілами знищили будинок, у якому був ворожий командний пункт.

Сприйнявши висадку за спробу прориву лінії оборони, російські окупанти одразу залучили бойові резерви: підрозділ сил спеціальних операцій, авіацію та бронетехніку. Під час бою було знищено 12 окупантів, БТР 82А та захоплено полоненого. Виконавши завдання, група повернулась на правий берег Дніпра.

Розвідувальний рейд ГУР МО України з форсуванням ріки Дніпро у районі Нової Каховки

Окрім таких "гучних" операцій розвідники постійно виконують інші, але не менш важливі розвідувальні, диверсійні та бойові завдання, про яких в ЗМІ інформації нема. Також навіть під час війни ГУР МО України продовжує допомагати громадянам України закордоном. Так, 17 березня 2023 року було оголошено про визволення з сирійського полону 8 громадян України, шестеро з яких діти, а 26 квітня повідомило про евакуацію зі столиці Судану 138 людей, 87 з яких - громадяни України.

Управління активно залучається до переговорних процесів та забезпеченню обміну військовополоненими. Загалом від моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну за сприянням ГУР МО України з російського полону вдалося визволити вже 3135 захисників та захисниць України.

31 січня 2024 року додому повернулись 207 українських військових. Серед звільнених військовослужбовців — захисники Маріуполя та Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики

9 серпня 2023 року представники ГУР МО України вдало провели операцію "Синиця" щодо перегону російського військово-транспортного вертольоту Мі-8АМТШ на територію України.

30 листопада 2023 року стався вибух у Північномуйському тунелі Байкало-Амурської магістралі - єдиний шлях залізничного сполучення між РФ та Китаєм. Цим сполученням постачались пальне, ракети та артилерійські снаряди з Північної Кореї та Китаю для російської армії. Це понад 6 тисяч км на території РФ. Через кілька днів після того, як тунель був зруйнований, ще один вибух підірвав міст через глибоку ущелину на єдиній об’їзній дорозі тунелю. Обидва вибухи знищили партії військового реактивного пального та тимчасово вивели з ладу транспортні шляхи.

Північномуйський тунель Байкало-Амурської магістралі
Північномуйський тунель Байкало-Амурської магістралі

В ніч на 4 січня 2024 року у російському Челябінську на аеродромі "Шаґол" згорів тактичний бомбардувальник Су-34 - це була спецоперація ГУР МО України. Челябінськ знаходиться більш ніж 2 тисячі км від лінії фронту.

Су-34 у Челябінську
Су-34 у Челябінську

Також, безпілотники ГУР МО України систематично завдають удари по паливно-енергетичним об’єктам на території РФ, внаслідок яких руйнуються заводи по виробництву та резервуари для зберігання пального.

25 січня 2024 р. нафтопереробний завод у російському місті Туапсе (Краснодарський край РФ) був атакований безпілотними літальними апаратами

Окремо слід зазначити, як завдяки ефективній взаємодії з патріотичними представниками громадянського суспільства та медіаспільноти, ГУР МО України на початку січня 2024 року отримало понад 100 гігабайтів секретних даних з російського підприємства "Специальный технологический центр", вартість яких складає понад 1,5 мільярди доларів США та містить документацію на 194 номенклатурні одиниці озброєння та військової техніки.

На його потужностях виробляють військове обладнання та техніку, що використовується армією РФ у війні проти України. Зокрема, на цьому підприємстві виготовляють БПЛА "Орлан" різних модифікацій, а також ціла низка засобів радіоелектронної боротьби й розвідки та інша військова продукція.

100 гігабайтів секретних даних з російського підприємства Специальный технологический центр
100 гігабайтів секретних даних з російського підприємства ООО "Специальный технологический центр"

У січні 2024 року у трьох областях РФ представники руху опору спалили декілька релейних шаф на залізниці та інших об'єктах і паралізували рух поїздів. "Невідомі противники путінського режиму вкотре спалили декілька релейних шаф на залізниці та інших об’єктах, які використовуються для логістики окупаційних терористичних військ. Події відбулись у районах міст Саратов, Ярославль та Дзержинськ Нижньогородської області", - йдеться у офіційному повідомленні ГУР. У результаті рух на цих залізничних ділянках центральної частини РФ був паралізований.

14 січня 2024 року на вулиці Гоголя у тимчасово окупованому Мелітополі пролунав потужний вибух. Внаслідок проведеного силами українського опору спеціального заходу був підірваний автомобіль російських загарбників УАЗ Patriot, ураження зазнали четверо окупантів", - сказано в повідомленні.

У тимчасово окупованому Мелітополі український рух опору підірвав автомобіль російських загарбників

Також, фахівці ГУР МО України систематично успішно проводять кібероперації проти російських окупантів. Так, тільки на початку 2024 року було проведено не менше трьох масштабних кібератак, в тому числі:

27 січня 2024 року кіберфахівці ГУР МО України знищили всю ІТ-інфраструктуру компанії "IPL Consulting", яка допомагала у впровадженні інформаційних систем у російській промисловості, а також надавала послуги установам, що займаються проєктуванням, виробництвом автомобільних та авіаційних компонентів, важким машинобудуванням, виробництвом обладнання та приладів, зокрема в інтересах оборонно-промислового комплексу РФ.

IPL Consulting
Кіберфахівці ГУР МО України знищили всю ІТ-інфраструктуру компанії IPL Consulting / Фото: ГУР МО України

30 січня 2024 року внаслідок кібератаки ГУР МО України "ліг" сервер міністерства оборони держави-агресорки, який використовувався для спецзв’язку. Внаслідок кібератаки був припинений обмін інформацією між підрозділами зс рф, що розгорнути у москві. При цьому, слід зазначити, що програмне забезпечення на атакованому сервері було сертифіковане фсб рф як таке, що відповідає державним стандартам захисту інформації.

8 лютого 2024 року внаслідок кібератаки ГУР МО України було зірвано роботу програми, яку росіяни використовували для так званого "перепрошивання" та керування безпілотниками марки DJI.

Програма дозволяла операторам дронів налаштовувати пульти управління, перехоплювати відео, передавати картинку на командний пункт та керувати дроном безпосередньо з комп’ютера. Також через веб-сервери програма забезпечувала функціонування системи "свій-чужий", яка визначала, чи належить дрон ЗС РФ.

Важливою складовою щодо виконання розвідувальних завдань є можливість здійснення ГУР МО України завдань ведення радіоелектронної розвідки. На сьогодні, у підпорядкуванні управління є три регіональні центри радіолектронної розвідки, а також, радіоелектронна розвідка ВПС та ВМС України. Центри призначені для ведення радіоелектронної розвідки стратегічного рівня.

Добування розвідувальних відомостей про противника шляхом перехоплення і аналізу випромінювання його радіоелектронних засобів з застосуванням спеціальних технічних пристроїв дозволяє фахівцям ГУР МО України в реальному масштабі часу відслідковувати діяльність частин та підрозділів противника, а також виявляти місця їх розгортання та забезпечує можливість їх точного вогневого ураження.

ГУР МО України використовує безпілотні надводні апарати для атак на російські кораблі та берегові споруди. Зокрема, до таких безпілотних апаратів належить Magura. Так, 14 лютого 2024 року українські війська знищили російський великий десантний корабель "Цезарь Куников" у Чорному морі поблизу Алупки в анексованому Криму.

Спецпризначенці ГУР МО України у складі Сил безпеки і оборони протягом тижня обороняли останню дорогу з Авдіївки, завдаючи колосальних втрат постійно наступаючим штурмовим підрозділам росіян. У межах наказу про скоординований відхід основних сил, спецпризначенці ГУР МО України спільно з воїнами ССО, 3-ї окремої штурмової бригади, 225-го окремого штурмового батальйону, 110-ї окремої механізованої бригади ЗС України забезпечували евакуаційний коридор.

Оборона Авдіївки
Оборона Авдіївки / Фото: ГУР МО України

Події російсько-української війни чітко продемонстрували, яку роль відіграє воєнна розвідка України для забезпечення національних інтересів нашої держави. Вона не афішує свої здобутки, а про всі її досягнення та результати діяльності наші нащадки зможуть дізнатися через десятиліття з тих документів, які стануть доступними після закінчення строку давності та зняття грифу секретності.

В умовах асиметричної війни з противником, який значно перевищує за чисельністю та кількістю озброєння і воєнної техніки, воєнна розвідка виконує багато додаткових завдань, від яких залежить успіх на полі бою.

Фото: ГУР МО України

Ряд операцій, української воєнної розвідки, за оцінками провідних світових воєнних аналітиків, були реалізовані спеціальними підрозділами розвідки на межі фізичних і реальних можливостей.

В Україні, як і всіх демократичних країнах, існує система парламентського контролю за діяльністю розвідки, тому розвідка діє в межах національного законодавства і міжнародного права, що безумовно, обмежує її спроможності.

Фото: ГУР МО України
Читайте також: Як дронами Magura V5 топили ВДК "Цезарь Куников" на відео від ГУР: аналіз та дивацтва росіян