xcounter
#

РФ три роки назад почала модернізацію Ка-52М, результат відомо зараз

5088
Дослідний зразок Ка-52М, зображення з відкритих джерел
Дослідний зразок Ка-52М, зображення з відкритих джерел

Чи застосовуються такі гелікоптери в боях проти ЗСУ, теж лишається питанням відкритим

Російські пропагандисти стверджують, що частини армійської авіації ЗС РФ начебто почали отримувати перші модернізовані ударні вертольоти типу Ка-52М, і натякають навіть на перші бойові епізоди з використанням таких машин.

Навіть якщо пропагандони ворога на даний момент перебільшують, саму можливість того, що ворог може застосовувати в боях проти ЗСУ модернізовані вертольоти Ка-52М виключати не варто. Тому відомі можливості цієї машини варто проаналізувати окремо, і в чому нам допоможе публікація від порталу The Drive за авторства оглядача Петра Бутовскі.

Читайте також: ASELSAN покаже зенітний комплекс GURZ, що має перевершити "Панцырь"
Немодернізований Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Автор пише, що формально Міноборони РФ видало компанії "Камов" замовлення на проведення модернізації Ка-52 під індексом "Авангард-4" у квітні 2019 року, переобладнання перших двох Ка-52 під модернізовану версію почалось начебто в червні 2020 року, а перший політ дослідного зразка Ка-52М відбувся 10 серпня 2020 року. Але при цьому всьому Бутовскі робить обмовку, що сам проект модернізації Ка-52М та необхідні елементи бортового обладнання та озброєння були готові раніше за видачу замовлення від Міноборони РФ.

Ще одна нестиковку у викладі робить сам Бутовскі – з однієї сторони він вказує, що Ка-52М мав бути готовий до серійного виробництва лише у вересні 2022 року, а з другої сторони, з опорою на слова Шойгу оглядач уже припускає, що в рашистів уже може бути до 30 гелікоптерів типу Ка-52М.

Дослідний зразок Ка-52М з ракетою ЛМУР, зображення з відкритих джерел

Перша публічна презентація Ка-52М відбулась під час авіасалону МАКС-2021, і тоді уже стали відомими головні особливості цієї машини – наявність в наборі озброєння керованої ракети ЛМУР, оновлена прицільна система ГОЭС-451М, оновлена бортова система зв’язку БКС-50М та оновлена система управління вогнем СУО-806ПМ.

Окрім цього, як стверджується, Ка-52М отримав лопаті з покращеним нагрівальним елементом, більш зносостійке шасі, зовнішнє світлодіодне освітлення та начебто покращену ергономіку для кабіни екіпажу (хоча при цьому невідомо, чи змінили при цьому конструктори вертольоту специфічну систему катапультування на Ка-52, при якій простіше намагатись дотягнути до аеродрому).

Водночас, льотні характеристики самого Ка-52М залишились по суті незмінні, порівняно з базовою версією – швидкість польоту до 200 км/год, радіус польоту – до 400 км.

Рашистський Ка-52 з пошкодженнями хвоста та носової частини намагається "дотягнути" до аеродрому, червень 2023 року, скрін-шот з відео

Якщо деталізувати саме за особливостями бортового обладнання, то наприклад модернізована прицільна система ГОЭС-451М відрізняється від базового варіанту наявністю одразу тепловізійної і телевізійної камери, лазерного далекоміра-цілевказівника та лазерного прицілу для застосування ПТРК "Вихрь".

Росіяни стверджують, що ГОЭС-451М дозволяє виявляти ціль типу танк на дистанції до 12 км з використанням телевізійної камери та до 15 км – з використанням тепловізора. Але наскільки це вирішує проблему, коли рашисти на Ка-52 бачать "танки" замість комбайнів – питання лишається відкритим.

Комбайни в прицілі рашистського Ка-52, ілюстративне зображення

Крім того, на Ка-52М поміняли бортову систему самооборони, і тепер там стоїть Л418 "Моноблок", яку росіяни ставили на Ка-52Э, котрі раніше продавались Єгипту.

Також конструктори Ка-52М вирішили поставити на цей вертоліт іншу радіолокаційну станцію – РЛС В006 "Резец" від петербурзької компанії "Заслон" (виробника бортової РЛС В004 для Су-34). Цікаво, що станція В006 "Резец" має повітряне охолодження. І, як стверджують самі рашисти, така РЛС начебто здатна "бачити" ціль типу "група танків" орієнтовно на дистанції 30 км, ціль типу "винищувач" - орієнтовно на дистанції 40 км.

Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Перед ударами по Одесі РФ модернізувала "Оникс" та Х-22 до рівня Х-32 – ГУР МОУ