xcounter
#

РФ "накрила" Тартус димовою завісою, схоже Асад отримав нові ракети "Сирійським експресом"

2009
Кораблі ВМФ РФ в акваторії Тартусу, ілюстративне фото з відкритих джерел
Кораблі ВМФ РФ в акваторії Тартусу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такий спосіб "маскування" може лише на короткий час "збити з пантелику" прицільні системи керованих ракет, дим для апаратури супутників і БПЛА – аж ніяк не завада

Збройні сили Російської Федерації провели тренування по аерозольному маскуванню об’єктів військово-морської бази в сирійському Тартусі. Такі тренування потрапили в об’єктив супутників, що виконують моніторинг поверхні Землі.

Знімки опублікувала компанія Maxar Technologies, що займається космічними технологіями. В попередній раз росіяни закривали Тартус димовою завісою лише в 2018 році, коли якраз відбувалось розвантаження зенітно-ракетних комплексів С-300, доправлених "Сирійським експресом" для режиму Башара Асада, пише портал The Drive.

Читайте також: В окупованому РФ Севастополі почали утилізувати допоміжні судна "Сирійського експреса" (фото)
Росіяни виконують димове маскування акваторії бази в Тартусі, фото з відкритих джерел

Якщо придивитись уважно до знімків, які виклало Maxar Technologies, то можемо побачити біля причалів Тартусу як мінімум один великий десантний корабель ВМФ РФ. Як відомо, кораблі такого типу також використовуються для підтримки роботи "Сирійського експресу".

За джерелами з відкритих даних, не пізніше 25 жовтня цього року протоку Босфор пройшов великий десантний корабель проекту 775 "Цезарь Куников", що належить до складу Чорноморського флоту РФ. Цілком можливо, що цей корабель також доправив для режиму Башара Асада додаткові ракетні комплекси, тому й знадобилась димова завіса, щоб замаскувати процес розвантаження "Цезаря Куникова".

Великий десантний корабель "Цезарь Куников" прямує до берегів Сирії, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел

Зазвичай для постановки димових завіс збройні сили РФ використовують аерозольні дими, що можуть "закривати" окремі райони місцевості для інфрачервоних камер або ж оптико-електронних станцій, які використовуються для наведення керованих ракет.

Водночас, аерозольні дими аж ніяк не здатні закрити об’єкт від "ока" радіолокаційних станцій, або ж мультиспектральних камер, які використовуються на супутниках або на безпілотниках типу RQ-4 Global Hawk.

Позиція російського зенітного комплексу "Панцырь-С2" в Тартусі, фото з відкритих джерел

Відомо, що вперше навчання по темі аерозольного маскування об’єктів ВМФ РФ відбулись ще в 2016 році. Тоді війська РБХЗ армії РФ провели тренування по схожій темі в Сєвєроморску, де знаходиться штаб Північного флоту ВМФ РФ. Темою тренувань було саме "димове прикриття" від засобів спостереження та ураження "умовного противника".

Також відомо, що утримання бази в Тартусі обходиться росіянам щорічно в мінімум 50 мільйонів доларів.

Спільні маневри ВМФ РФ та флоту Сирії по захисту бази в Тартусі, фото з відкритих джерел
Читайте також: Лукашенко відкрив небо Білорусі для регулярних польотів стратегічної авіації РФ