xcounter
#

В окупованому РФ Севастополі почали утилізувати допоміжні судна "Сирійського експреса" (фото)

2089
У Севастополі почали утилізацію суден "Сирійського експреса"
У Севастополі почали утилізацію суден "Сирійського експреса"

Відзначається, що терміново придбані у 2015 році судна здебільшого не побули у складі ВМФ РФ й п’яти років. Деякі зробили за цей час лише кілька рейсів

Почалася утилізація допоміжних "військово-транспортних" суден, котрі брали участь у так званому "Сирійському експресі".

Як повідомляють неофіційні російські джерела, перші з цих суден почали "розпилювати" на металолом у Паливній (Графській) бухті окупованого у 2014 році Росією міста Севастополь.

Читайте також: Британська Babcock розкрила приблизні деталі проекту майбутніх ракетних катерів для ВМС України
ВМФ РФ
Військовий транспорт "Вологда-50" (до 2015 року Dadali). Побудований у 1985 році. У 2015 судно викуплено у Туреччині та включено до складу допоміжного флоту ВМФ РФ

Наразі, мова йде про колишні вживані цивільні суховантажні судна, які терміново були придбані владою РФ у 2015 році для перевезення військових вантажів з РФ до Сирії, оскільки наявних можливостей у ВМФ РФ для подібних операцій було вкрай недостатньо.

Зокрема, утилізують суховантажні "Вологда-50" і "Казань-60", що були придбані у комерційних операторів Туреччини й раніше мали назву Dadali (належав компанії Bulkhan Shipping & Trading) та "Георгий Агафонов" (списане українське судно, яке було продане, як непридатне до експлуатації, турецькій компанії Denizcilik у 2014 році).

ВМФ РФ
Військовий транспорт ВМФ РФ "Вологда-50" (колишнє турецьке вантажне судно Dadali) проходить протоку Босфор, прямуючи з вантажем в Сирію. 25 вересня 2015 року / Фото: Alper Boler

Російські оглядачі припускають, що незабаром утилізують й ще два подібних судна, закуплених у 2015 році у турецьких компаній - "Кизил-60" (колишня назва - Smyrna) та "Двініца-50" (Alican Deval).

ВМФ РФ
"Двініца-50", "Кизил-60", "Вологда-50" та "Казань-60" у Севастополі

Нагадаємо, загалом через критичну нестачу власних можливостей з забезпечення вантажних перевезень військовими судами у Сирію ВМФ РФ закупили у 2015 році близько десятка вживаних суховантажних суден.

ВМФ РФ
Під "роздачу" за компанію "попав" й старий військовий транспорт ракетного озброєння "Генерал Рябіков" проекту 323В

Однак через поганий технічний стан майже всі ці судна за умовні п’ять років експлуатації здійснили лише кілька рейсів. При цьому, наявні можливості ВМФ РФ після утилізації суден допоміжного флоту з перевезення військового вантажу, скоріш за все, суттєво зменшаться.

Читайте також: Коли нема ударних БПЛА, але дуже хочеться: в РФ показали "бомбові удари" з переробленого "Форпоста" (відео)